in , , ,

Ethereum Komisyon Ücretleri Neden Çok Yüksek?

Önce DeFi’ler, sonra NFT’ler ile birlikte Ethereum (ETH) gün geçtikçe daha çok kullanılmaya başlandı. Pek çok kullanıcı, özellikle merkeziyetsiz borsaları (DEX) kullanırken ödediği astronomik boyuttaki Ethereum komisyon ücretleri konusunda şikayetçi.

Ethereum’un bu yüksek komisyon ücretleri, Matic, Leverj Gluon, Skale Network gibi Layer 2 çözümlerine olan ilgiyi de arttırdı ve yılın ilerleyen aylarında Ethereum 2.0’a geçilerek bu komisyon ücretlerinin düşmesi bekleniyor. Peki gelelim esas meseleye, Ethereum altyapısında işlem ücretleri neden bu kadar yüksek? Çok basit bir mantık üstünden gidersek: Ne kadar çok işlem = o kadar çok yüksek komisyon ücreti. Ethereum, ölçeklenebilir bir ağ olmadığından, işlem sayısı arttığı an, işlem ücretleri de artıyor, öyle ki bazen işlem başına 1.000-2.000 dolar bile istendiği olabiliyor.

Özellikle Ethereum fiyatının aşırı dalgalandığı günlerde, Ethereum işlem ücretleri astronomik boyutlara çıkıyor. Bu yoğunluğun en temel sebebi DeFi platformları, zira çoğu DeFi platformu Ethereum altyapısında işlem yapıyor, DeFi platformlarında kiralama/ödünç verme gibi işlemler sık olduğundan; likidite havuzları arasında işlemlerin yoğun olmasından kaynaklanan bir yoğunluk bu. Buna bir de Ethereum’u kullanan bireysel cüzdanlar, NFT’lerin de artık ETH altyapısı ağırlıklı alınıp satılması ve bir de Uniswap gibi popüler merkeziyetsiz borsaların varlığı eklenince işin içinden çıkmak oldukça güçleşiyor.

Ethereum

Metamask ve Trustwallet, algoritmalarıyla bu ücretleri minimize etmeye çalışsa da, düşük komisyon verilmesi işlemin iptali ile sonuçlanıyor. Bunun da ciddi bir maliyeti var. Yazıyı kaleme aldığım bugün an itibariyle cüzdandan cüzdana transferde 25 dolar, Uniswap borsasında takas için ise 75 dolar komisyon istenmekte. İşlem yapmadan önce aşağıdaki linkten komisyon ücretlerine bakabilirsiniz, günün bazı saatlerinde bu işlem ücretleri yarıya inmekte (https://etherscan.io/gastracker).

Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Caner Ok tarafından yazıldı.

Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olduktan sonra uzun süre turizm alanında yöneticilik ve danışmanlık hizmetleri yürüttü. Sosyal medya ve dijital yayıncılık deneyiminin ardından blockchain teknolojisi alanına yöneldi. Son dört yıldır blockchain alanında editörlük, komunite yöneticiliği, sosyal medya yönetimi, marketing ve inovatif gelişimler alanlarında çalıştı. Koinsaati'nde Takım Lideri görevlerini sürdürüyor.

Stablecoin

İngiltere Stablecoin Regülasyonları İçin Harekete Geçiyor

31 Mart 2021 Tarihli BitTorrent, Chiliz ve Tron Fiyat Analizi