in ,

Ethereum (ETH) Deflasyonist mi?

Ethereum

Hepinizin bildiği üzere Ethereum Merge geçtiğimiz hafta sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Bu hadise gerçekleşmeden önce uzun bir süre boyunca konuşuldu. 

Merge gerçekleşti, Ethereum’un fiyatı beklendiği gibi yükselmedi, aksine düştü. Yazı kaleme alındığı sırada ETH $1.360 seviyesinden fiyatlanıyor. Diğer taraftan beklentinin üstünde gelen ABD Ağustos ayı enflasyonu gibi başka dinamiklerin de düşüşte pay sahibi olduğunu belirtmekte fayda var.

Aklıma birden geleneksel borsalarda yatırım yapanların çokça kullandığı, “beklentiler alınır gerçekleşmeler satılır.” yorumu geldi. Merge öncesinde, Ethereum’un deflasyonist bir yapıya bürüneceğine yönelik yapılan çoğu yorum, tam olarak bu nitelikte sayılabilir.

Bu konu (deflasyonist Ethereum) Merge öncesinde fazlasıyla hype’landı. Merge’ün ardından ETH arzındaki düşüş bir gerçek olsa da yapılan analizlerin büyük bir kısmı realiteden kopmuş, temenniye dönüşmeye başlamıştı.

İnsanlar ETH’nin yükselmesini istiyor. Trader ve yatırımcılar sektörü domine ediyor. Bununla birlikte Mayıs ayının sonunda başlayan çöküşün ardından, kripto piyasasındaki tek olumlu gelişmenin de Merge olduğunu düşünürsek, bu konunun hype’lanması normal. 

Ethereum Deflasyonist mi?

PoS, enerji tüketimini %99 azaltacak. Dolayısıyla validatörlere daha düşük blok ödülleri verilecek. Yıllık ETH ihracı, Merge sonrasında %4,3’ten, %0,4’e düşecek. Günde 13 bin adet Ethereum ihraç edilirken Merge sonrası günde 1300 dijital varlık adet üretilecek. Madencilerin ETH satış baskısı 10 kat azalacak. Bu durum Ethereum’un, “mine and dump” ekonomisinden bir “stake and re-stake” ekonomisine geçişini işaret ediyor olabilir.

Diğer taraftan EIP-1559, işlem ücretinin bir kısmını yakan (burn) bir güncellemedir. EIP-1559, Merge sonrası Ethereum ihracındaki (arz) düşüşte bileşik bir etki olarak hareket edecek. 

Deflasyonist Ethereum’un Etkisi

Deflasyonist bir Ethereum‘un, ekosistemine tam anlamıyla olumlu yansıyacağını düşünenler, bir şeyi kaçırıyor olabilirler. Deflasyonist bir ETH, insanların onu hodl ve stake etmesine neden olurken ekosisteme yapılan yatırımı azaltabilir.

Bu durumun, reel ekonomide Japonya gibi belirgin bir örneği bulunuyor. Ekonomi tarihi boyunca hiçbir deflasyonist model işe yaramadı. Ekonomiler büyüyebilmek için makul ölçüde enflasyona ihtiyaç duyarlar.

Peki, Bitcoin nasıl hayatta kaldı? Çünkü o bir değer saklama (bu sıralar kurumsal yatırımcının etki alanı içine girse de) aracı misyonuna sahip. Herhangi bir ekonomi üzerine inşa edilecek bir varlık değil, sadece dijital bir meta. Ekonomilerin işlemesi için meta yerine, bir (para) birime ihtiyacınız var.

Kafanızda daha iyi canlanması adına herhangi bir ekonomiyi altına bağladığınızı ve altının gün geçtikçe daha fazla değerlendiğini hayal edin. Fiat parayı, altına fix’lemekten ziyade ekonomide kullanılan biriminin altın olduğunu varsayın.

Bu durumda insanlar neden altınlarını harcasın? (ya da değerleneceğini bildikleri için çok kısıtlı harcarlar). Bu, tam olarak Ethereum‘un ilerlemekte olduğu token modeli.

İnsanlar ETH‘lerini harcamadığında, fee’ler ve yakım azalacağı için Ethereum yeniden enflasyonist bir yapıya bürünebilir. Bu nedenle tartışılan model dijital varlık için tahmin edildiği kadar olumlu sonuçlanmayabilir.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

GAK tarafından yazıldı.

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi ve Uluslararası Ticaret & Finans departmanlarından derece ile mezun oldum. Akademik çalışmaların ardından finans sektöründe bir aracı kurumun araştırma departmanında analist olarak 2.5 yıl kadar görev aldım. Ocak - Kasım 2022 döneminde KoinSaati'nde editor olarak görev aldım.

Binance

Yaklaşan Binance Launchpool: Hashflow (HFT)

Ethereum (ETH) Güncel Teknik Analizi | 01.11.2022