Ethereum’da kendi node’unuzu çalıştırmak size çeşitli avantajlar sağlar, yeni olanaklar açar ve ekosistemi desteklemeye yardımcı olur. Bu yazı, Ethereum’da kendi node’unuzu kurmanız ve doğrulamanız konusunda size rehberlik edecektir.
Merge’den sonra, bir Ethereum node’unu çalıştırmak için iki istemcinin gerekli olduğunu unutmayın; bir Execution Layer (EL) istemcisi ve bir Consensus Layer (CL) istemcisi.
1. Adım: Yerel veya Cloud
Kendi node’unuzu kurmak size zaman ve kaynaklara mal olabilir. Ancak her zaman kendi node’unuzu çalıştırmanız gerekmez; Ethereum node’ları kişisel bilgisayarlarda çalıştırılabilir ve özel donanım gerektirmez. Quicknode, Infura, Alchemy gibi üçüncü taraf API sağlayıcı kullanabilirsiniz.
Ancak ağa sansüre dayanıklı ve izinsiz erişim için kullanıcılar cloud sağlayıcılarına güvenmemelidir. Node’unuzu kişisel donanımınızda çalıştırmak daha güvenlidir.
2. Adım: Donanım Satın Alma
Ethereum, node’ların kişisel bilgisayarlarda çalıştırılabileceği şekilde tasarlanmıştır. Yine de node’unuzun performansını artırmak için özel donanım satın almak mantıklı olabilir.
- En basit alıştırma deneyimi için bir node’u çalıştırmak için “plug and play” (tak ve çalıştır) cihazları satın alabilirsiniz. Ethereum, DAppNode çözümünü önerir. Avado başka bir tanınmış sağlayıcıdır.
Daha ucuz ve daha özelleştirilebilir bir seçenek, kendi cihazınızı oluşturmak veya kullanmaktır. Ethereum web sayfasında listelenen minimum önerilen özellikler şunlardır:
- 4+ çekirdekli hızlı CPU
- 16 GB+ RAM
- 1+TB ile hızlı SSD
- 25+ MBit/s bant genişliği
- Intel NUC, 7.nesil veya daha yüksek
3. Adım: Yazılımı Seçin
Donanım hazır olduğunda, kullanıcılar node’larını çalıştırmak için farklı yazılım seçenekleri seçebilirler.
Plug and Play: DAppNode tak ve çalıştır cihazını seçen kullanıcılar, cihazlarını nasıl kuracaklarına ilişkin ayrıntılı talimatları burada Kurulum Kılavuzunda ve burada İlk Adımlar Kılavuzunda bulabilirler.
Ethereum node’unu kişisel bilgisayarlarında veya kendi oluşturdukları cihazlarında çalıştıran kullanıcılar, en az beş farklı Ethereum istemci yazılımı seçeneği arasından seçim yapabilir. Büyük çoğunluk (>%80) node’larını çalıştırmak için Geth yazılımını kullanıyor.
Yazılımı Kurmadan ve Başlatmadan Önce Şunlardan Emin Olun:
- Yeterli disk alanı var.
- Bellek ve CPU diğer programlar tarafından durdurulmaz.
- İşletim sistemi en son sürüme güncellendi.
- Sistem doğru saat ve tarihe sahip.
- Yönlendirici ve güvenlik duvarı, dinleme bağlantı noktalarındaki bağlantıları kabul eder.
- Varsayılan olarak Ethereum istemcileri, her ikisi de varsayılan olarak 30303’te bir dinleyici (TCP) bağlantı noktası ve bir keşif (UDP) bağlantı noktası kullanır.
- İstemci yazılımının nasıl kurulacağına ve kullanılacağına ilişkin ayrıntılı talimatlar için burada Ethereum’un web sayfasına bakın.
4.Adım: İstemci Yazılımı Kurulumu
İlk olarak, tercih ettiğiniz yürütme istemcisini ve consensus istemci yazılımını edinmeniz gerekir.
İşletim sisteminize ve mimarinize uygun yürütülebilir bir uygulama veya kurulum paketini kolayca indirebilirsiniz. İndirilen paketlerin imzalarını ve sağlama toplamlarını her zaman doğrulayın. Bazı istemciler, daha kolay kurulum ve güncellemeler için depolar veya Docker görüntüleri de sunar. Tüm istemciler açık kaynak olduğundan doalyı bunları kaynaktan da oluşturabilirsiniz. Bu daha gelişmiş bir yöntemdir ancak bazı durumlarda gerekli olabilir.
Her istemcinin kurulumuna ilişkin talimatlar, yukarıdaki istemci listelerinde bağlantısı verilen belgelerde sağlanmaktadır.
İstemcilerin önceden oluşturulmuş ikili dosyalarını veya kurulum talimatlarını bulabileceğiniz yayın sayfaları şunlardır:
Yürütme istemcileri
- Besu
- Erigon (Önceden oluşturulmuş bir ikili dosya sağlamaz, derlenmesi gerekir)
- Geth
- Nethermind
Consensus
- Lighthouse
- Lodestar (Önceden oluşturulmuş bir ikili dosya sağlamaz, yalnızca bir Docker görüntüsü veya kaynaktan oluşturulacak)
- Nimbus
- Prysm
- Teku
5.Adım: Node’u Çalıştırma
Düzgün çalıştığından emin olmak için node’unuzu düzenli olarak izlemelisiniz. Ara sıra bakım yapmanız gerekebilir.
Node’u Çevrimiçi Tutmak
Node’un kesintisiz çevrimiçi olması gerekmez. Ancak ağ ile senkronize olmasını sağlamak için onu mümkün olduğunca çevrimiçi tutmalısınız. Yeniden başlatmak için kapatabilirsiniz.
Ancak şunu unutmayın:
- Son durum hala diske yazılıyorsa kapatma işlemi birkaç dakika kadar sürebilir.
- Zorla kapatmalar veri tabanına zarar verebilir.
- İstemcinizin ağ ile senkronizasyonu bozulacak ve yeniden başlattığınızda yeniden eşitlenmesi gerekecek. Bu, ne kadar süredir çevrimdışı olduğuna bağlı olarak sürer.
Bu, konsensüs katmanı doğrulayıcı node’larında geçerli değildir. Node’unuzu çevrimdışı duruma getirmek, ona bağlı tüm hizmetleri etkiler. Stake amacıyla bir node çalıştırıyorsanız kesinti süresini mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışmalısınız.
- Bu da ilginizi çekebilir: Bitcoin (BTC) Node Kurulum Rehberi: Node Nasıl Kurulur?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.