Ethereum 2.0 (ETH2), performansını artırarak Ethereum’un kullanımını ve benimsenmesini hızlandırmak üzere tasarlanmış, mevcut Ethereum genel ana ağı üzerinde yapılan büyük bir yükseltmedir.
Ethereum 2.0 Tarihi
Ethereum 2.0, Ethereum topluluğunda yeni ortaya çıkmış bir fikir değil. Ethereum’un temelde yatan fikir birliği mekanizmasında, Proof of Work blok zincirinin kısıtlamalarına yönelik bir değişim, blok zincirinin oluşumundan bu yana var olmuştur. Ethereum 2.0, Temmuz 2015’te ana ağ Frontier lansmanının sonra Ethereum ana ağına planlanan birçok güncellemenin hemen ardından ortaya çıktı. Ethereum 2.0’ın hayata geçmesi, bir Proof of Stake fikir birliği mekanizmasının uygulanması ve ağı mevcut Proof of Work mimarisinden uzaklaştırmasından dolayı geçmiş yükseltmelerle karşılaştırıldığında önemli bir yere sahiptir.
Proof of Stake
Proof of Stake (PoS), Ethereum 2.0’daki en önemli değişikliktir, çünkü blok zincirini doğrulamak için kripto-ekonomik teşvik yapısını yeniden düzenler. Ethereum’un mevcut mimarisi bir Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizması ile korunmaktadır. Proof of Work’ün bileşenleri blockchain topluluğu tarafından iyi bilinir: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve daha fazlası dahil olmak üzere bugüne kadar en çok kullanılan blok zincirleri için kullanılan bir mimaridir. Proof of Work’te madenciler, bir yarışmada karmaşık matematik problemlerini çözmek için düğümleri çalıştırır ve hesaplama enerjisi harcarlar.
Madencilerin donanımı çalıştırmak ve PoW zincirlerinde elektrik harcamak için ihtiyaç duyduğu zaman ve para, bir bloğu başarılı bir şekilde çıkaran madencilere dağıtılan blok ödülleri ile doğrulanır. PoW zincirleri son derece güvenlidir. Bir kullanıcının Bitcoin veya Ethereum gibi iyi kurulmuş bir PoW blok zincirini tehlikeye atması için gereken birleşik hesaplama gücü olağanüstü miktarda paraya mal olabilir. Son derece güvenli olmasına rağmen, PoW blok zincirleri ölçeklenebilirlik ve erişilebilirlik sorunlarından henüz kurtulamamıştır.
Ölçeklenebilirlik: Her blok sıralı olarak çıkarıldığından ve her bloğa kaydedilebilecek sınırlı miktarda veri olduğundan Ethereum belirli bir süre içinde yalnızca sınırlı miktarda bilgiyi işleyebilir. Bekleyen işlemlerin sayısı bir bloğun alabileceğinde daha fazlaysa, kalan işlemlerin bir sonraki bloğu beklemesi gerekir ve bu böyle devam edip gider. Bu ölçeklenebilirlik sorunu, PoS ağında parçalama uygulanarak çözülmesi düşünülmektedir.
Ulaşılabilirlik: PoW madencileri, son on yılda merkeziyetsiz teknolojilerdeki artışın yaratılması ve sürdürülmesi için temel olmuştur. PoW blok zincirleri işlevsel olsa da, madenci olmanın önündeki engeller oldukça yüksektir. Bir kullanıcı gerekli tüm donanımı satın almalı ve kurmalıdır. Blok ödüllerinden hatırı sayılır getiri elde etmek için, bu kişinin muhtemelen daha düşük elektrik maliyetlerine sahip bir bölgede yaşaması gerekir.
Elektrik maliyetleri genellikle işletmeler ve şirketler için azalır; bu, maksimum karlılık arayan bir madencinin de bir şirket kurması ve çabalarını yerinde çıkarmak için yeterli madencilik donanımı satın alması gerektiği anlamına gelir. En büyük madencilik şirketlerinden bazıları, normal blok zinciri kullanıcılarının çoğunu ağın bakımına fiilen katılmayarak madencilerin merkezileşmesine yol açıyor. Ethereum 2.0’da hedeflerden biri, PoS’un daha fazla bireysel doğrulayıcının katılması için söz konusu alanını düzleştirmesi ve ağın gerçeğini sürdürme konusunda paylaşılan bir getiri kazanmasıdır.
Faz 0
Eth2, 2020 yılında Faz 0’dan başlayarak aşamalar halinde yayılacak. Faz 0, Ethereum 2.0 ağının Beacon zincirini başlatacak. Beacon zinciri, Proof of Stake’i uygulayacak ve Ethereum 2.0’da blokların varlığını doğrulamaya başlayacak olan doğrulayıcıların kaydını yönetecek. Beacon zinciri Genesis bloğunu başlatması için, en az 524.288 ETH’nin ağda stake edilmesi ve minimum 16.384 doğrulayıcıya bölünmesi gerekir. Stake etme ödülleri, bu eşiğe ulaşılana kadar dağıtılmayacaktır.
Bu nedenle kısmen, Faz 0’daki erken katılımcılar arasında bazı bencil davranışlara ihtiyaç duyulmaktadır. Beacon zinciri canlı hale geldikçe ve Proof of Stake uygulandıkça, orijinal Ethereum PoW blok zinciri var olmaya devam edecek. Aslında Beacon zinciri, Faz 0’daki Ethereum kullanıcılarının çoğunluğu için özellikle yararlı olmayacaktır, çünkü işlemleri işleyemeyecek, akıllı sözleşmeler gerçekleştiremeyecek veya dapp’leri barındıramayacaktır. Ethereum 2.0’ın piyasaya sürülmesinin mevcut Ethereum ekosistemini bozmamasını sağlamak üzere orijinal Ethereum 1.0 blok zinciri paralel olarak çalışmaya devam edecek.
Faz 1
Faz 1 için henüz kesin bir başlangıç tarihi yok, ancak Faz 0’da Beacon zincirinin başlatılmasını takip eden yıl içinde bekleniyor. Ethereum 2.0 için parçalama, Ethereum blok zincirinin birbirine paralel çalışan ve sorunsuz bir şekilde birlikte çalışan 64 ayrı zincire (parça zincirleri olarak adlandırılır) bölünmesiyle sonuçlanacaktır. Sharding, Ethereum’un aynı anda birden fazla işlemi işlemesine izin vererek ölçeklenebilirliğini ele almaktadır. Şu anda, Ethereum (ve diğer PoW zincirleri) bir seferde yalnızca bir ardışık bloğu işleyebilir, yani işlemlerin bir yedeklemesi varsa, bu işlemler aşağıda onaylanmadan önce bir bloğun işlenmesini beklemelidir. Birbiriyle entegreli bir şekilde çalışan düzinelerce eşzamanlı zincir sayesinde, veri yükü eşzamanlı olarak işlenen bloklara yayılabilir.
Faz 1.5
Faz 1’deki önemli şey, orijinal PoW Ethereum blok zincirinin yeni PoS zinciriyle birleştirilmesidir. Bu husus, Ethereum topluluğunda Faz 1.5 olarak ifade ediliyor. Spesifik olarak, PoW Ethereum blok zinciri Ethereum 2.0’a getirilecek ve Beacon zincirinin yanında 64 parça zincirinden biri olarak var olacak, yani süreklilikte veya veri geçmişinde herhangi bir kesinti olmayacak. Bu aynı zamanda, ETH sahiplerinin Ethereum 1.0 ve 2.0 arasında herhangi bir token transferine veya takas işlemi yapmasına gerek olmayacağı anlamına gelir. Bundan daha ziyade, ETH’lerini Ethereum 2.0’da sorunsuz bir şekilde kullanabilecekler. Orijinal PoW zincirinin geçmişi hala var olacak olsa da, artık sürdürülmesi için PoW fikir birliği mekanizmasına ihtiyaç duymayacaktır; Ethereum 2.0’daki diğer herhangi bir PoS parçası olarak çalışacaktır.
Faz 2
Faz 2 şu anda Faz 0 veya Faz 1’den daha az tanımlanmıştır. Bununla birlikte, hem Proof of Stake hem de sharding başarıyla uygulandığında, Faz 2’nin diğer özelliklerin yanı sıra Ether hesapları, işlemleri, transferleri ve para çekme işlemlerini ve akıllı sözleşme yürütme işlerini mümkün kılacağını biliyoruz.
Faz 2’nin Devamı
Ethereum blok zinciri, Faz 2’den sonraki evrimi ile yapılmayacak. Faz 2’yi takip eden yıllarda, Ethereum ağının erişimini ve işlevselliğini artırmak için daha fazla fırsat olacak. Ethereum’un uzun vadeli geleceğinin nasıl görüneceğine dair bir fikir edinmek için, Vitalik Buterin’in Ethereum’un yol haritası hakkındaki gönderisini inceleyin.
Ethereum 1.x
Ethereum 2.0’ın Faz 2’ye kadar tam olarak işlevsel olmasının beklenmediğini tekrar vurgulamakta fayda var. Bu süre zarfında, blockchain ekosistemi büyümeye devam edecek ve Ethereum’un geliştiricilerin ihtiyaçlarına cevap vermesi gerekecek; dapp, işletmeler, hükümetler ve daha fazlası. Bu nedenle Ethereum PoW zinciri, en azından Faz 1’e kadar Ethereum 1.x olarak anılan bir biçimde var olmaya devam edecek. Geliştiriciler, Ethereum 2.0’ın geleceği inşa edilirken bile Ethereum 1.x’i iyileştirmeye kararlılar.
Konuyu kısaca özetlemek gerekirse, Ethereum 2.0 uzun zamandır bekleniyor ve blockchain ekosisteminde çok tartışılan konulardan birisi oldu. Proof of Stake ve sharding; ölçeklenebilirlik, güvenlik ve erişilebilirlik için önemli iyileştirmeler sağlayacaktır. ETH sahipleri için Ethereum 2.0, ağı sürdürmek için katılmak ve ödüller kazanmak için yeni bir fırsat sunuyor. 32 ETH ile kendi doğrulayıcılarını işletmek, 32 ETH’lerini yatırmak için üçüncü taraf bir sağlayıcı kullanmak veya fonlarını başkalarıyla birleştirmek isteyenler için Ethereum ekosistemi, ConsenSys PegaSys ve Codefi de dahil olmak üzere bir dizi ürün ve çözüme ev sahipliği yapacak.
**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.