in

ETF Nedir?

Borsa yatırım fonu (ETF), borsadaki bir aracı kurum üzerinden satın aldığınız veya sattığınız menkul kıymetler sepetidir.

Borsa yatırım fonları, son yıllarda bireysel yatırımcılar için yaratılan en önemli ve değerli ürünlerden biri haline gelmiştir. ETF’ler akıllıca kullanılırsa birçok fayda sağlayabilir. Bir yatırımcının yatırım hedeflerine ulaşması için mükemmel bir araçtır.

Kısaca, ETF, bir borsada aracı bir firmayla satın alabileceğiniz veya satabileceğiniz bir menkul kıymetler sepetidir. ETF’ler, geleneksel yatırımlardan ürünler veya para birimleri gibi alternatif varlıklara kadar düşünülebilir hemen hemen her varlık sınıfında bulunmaktadır.

Ayrıca ek olarak, yenilikçi ETF yapıları, yatırımcıların kısa piyasalar yapmasına, eğilim kazanmasına ve kısa vadeli sermaye kazancı vergilerinden kaçınmasına olanak tanımaktadır.

ETF

Birkaç yanlış başlangıçtan sonra, ETF’ler (borsa yatırım fonları), 1993 yılında tarihteki en yüksek hacimli ETF haline gelen, hisse senedi sembolü olarak bilinen “SPDR (yatırım fonu)” veya “Örümcekler (spiders)” ürünüyle ciddi bir şekilde yeniden başlangıç yaptı. 2021’de ABD borsalarında işlem gören yaklaşık 2.354 ETF ürünü ile 5.83 trilyon dolar değerinde olduğu tahmin edilmektedir.

ETF Türleri

1. Piyasa ETF’leri: S&P 500 veya Nasdaq gibi belirli bir borsa endeksini izlemek için tasarlanmıştır.

S&P 500 endeksi, Standard & Poor’s tarafından düzenlenmektedir. 500 büyük Amerikan şirketini kapsayan borsa endeksi Amerikan hisse senedi piyasasının yaklaşık %75’ini oluşturmaktadır.

Nasdaq ise bir finans şirketidir. Nasdaq borsasının en önemli özelliklerinden biri ise dünya çapında büyük ya da küçük ölçekli çok sayıda teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinin Nasdaq’da işlem görmesidir.

2.Tahvil ETF’leri: Mevcut hemen hemen her tür tahvili (borç senediı) sağlamak için tasarlanmıştır; ABD Hazinesi, kurumsal, belediye, uluslararası, yüksek verim ve daha fazlası içindir.

3.Sektör ve endüstri ETF’leri: Petrol, ilaç veya yüksek teknoloji gibi belirli bir sektörü etkilemek ve maruz kalmayı sağlamak için tasarlanmıştır.

 4. Varlık ETF’leri: Altın, petrol veya mısır gibi bir varlık fiyatını izlemek için tasarlanmıştır.

5. Stil ETF’leri: Büyük sermayeli değerli veya küçük sermayeli büyümeye yönelik gibi bir yatırım stilini, piyasa değeri ve odağını izlemek için tasarlanmıştır.

6.Dış piyasa ETF’leri: Japonya’nın Nikkei Endeksi veya Hong Kong’un Hang Seng endeksi gibi ABD dışındaki pazarları izlemek için tasarlanmıştır.

7.Ters ETF’ler: Temel piyasa veya endeksteki düşüşten kar elde etmek için tasarlanmış ETF’dir.

8. Aktif olarak yönetilen ETF’ler: Bir endeksi izlemek üzere tasarlanan çoğu ETF’DEN farklı olarak bir endeksten daha iyi performans gösterecek şekilde tasarlanmıştır.

9. Borsada işlem gören senetler (ETN’ler): Özünde, likit olmayan piyasalara erişim sağlamak için oluşturulan ihraç eden bankanın kredibilitesi ile desteklenen borçlanma senetleri neredeyse hiç kısa vadeli sermaye kazancı vergisi üretmeme avantajına sahiptirler.

10. Alternatif yatırım ETF’leri: Yatırımcıların volatilite ticareti yapmalarına veya döviz taşıma veya örtülü çağrı yazma gibi belirli bir yatırım stratejisini sağlayan ETF’ler yenilikçi bir yapıya sahiptir.

ETF Nasıl Çalışır

Bir ETF, borsaların açık olduğu gün boyunca bir şirket hissesi gibi alınıp satılabilir. Tıpkı bir hisse senedi gibi, bir ETF’ninde bir borsa sembolü vardır. Gün içerisi fiyat verileri işlem günü boyunca kolayca elde edilebilir.

Bir şirket hissesinden farklı olarak, bir ETF’nin ödenmemiş hisse sayısı, sürekli olarak yeni hisselerin yaratılması ve mevcut hisselerin geri alınmasıyla günlük olarak değişebilmektedir. Bir ETF’nin devamlı olarak hisse senetlerini ihraç etmek ve itfa etmek (borç geri ödemek ve geri satın almak), ETF’lerin piyasa fiyatını temelde menkul değerler ile uyumlu tutmaktadır.

Bitcoin

Temel menkul değerler sepetleriyle değiştirile bilen büyük ETF hisse blokları, bireysel yatırımcılar için tasarlanmış olsa da, aslında kurumsal yatırımcıların etkisi oldukça büyüktür. Büyük ETF hisse blokları, olan yaratma birimlerinin alım satım yoluyla ETF’nin likiditesinin korunması ve bütünlüğünün sağlanmasının en büyük rolü kurumsal yatırımcılarla elde edilir.

Kurumlar ETF’nin fiyatı, dayanak varlık değerinden saptığı zaman, ETF fiyatını dayanak varlık değeriyle aynı hizaya getirebilmek için kreasyon birimlerinin sağladığı arbitraj mekanizmasını kullanmaktadırlar.

EFT Avantajları

  1. Ticareti kolaydır. Günün sonunda işlem gören çoğu yatırım fonunun aksine günün herhangi bir saatinde alım satım yapabilirsiniz
  2. Şeffaflık sağlanır. Birçok ETF endekslenir; endeks tabanlı ETF’ler varlıklarını günlük olarak yayınlamaları gerekmektedir.
  3. Vergi açısından daha verimlidir.  ETF’ler, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarına kıyasla genellikle daha düşük düzeyde bir sermaye kazancı dağılımı oluşturmaktadırlar.
  4. Alım – satım işlemleri daha kolaydır.  Hisse senetleri gibi alınıp satılabildikleri için yatırımcılar, yatırım fonları ile yapılamayan çeşitli emir türleri (örneğin limit emirleri veya zararı durdur emirleri) verebilmektedirler.

ETF Dezavantajları

  1. İşlem maliyetleri: Sık sık küçük miktarlarda yatırım yapıyorsanız, doğrudan bir fon şirketi ile komisyonsuz bir fona yatırım yapmak daha düşük maliyetli alternatifler yatırım olabilmektedir.
  2. Likidite: Bazı az işlem gören ETF’lerin geniş alış/satış spreadleri (dağılımları) vardır, bu da spreadin yüksek fiyatından satın alacağınız ve düşük spread fiyatından satacağınız anlamına gelmektedir.
  3. İzleme hatası: ETF’ler genellikle altta yatan endekslerini oldukça iyi takip ederken, teknik sorunlar tutarsızlıklar yaratabilmektedir.
  4. Takas tarihleri: ETF satışları, bir işlemi takip eden 2 gün boyunca kapatılmamaktadır.  Bu, satıcı olarak, bir ETF satışından elde ettiğiniz fonların 2 gün boyunca yeniden yatırım için teknik olarak uygun olmadığı anlamına gelmektedir.

 

Kaynak: fidelity.com

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Kübra Çorluk tarafından yazıldı.

Maltepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olduktan sonra kendisini içerik editörlüğü, yazarlık, SEO uyumlu makale yazımı alanlarında geliştirdi. Farklı şirketlere editörlük ve SEO danışmanlığı yapmakta olan Kübra, KoinSaati ailesiyle tanıştıktan sonra kriptoparalar, Blockhain gibi pek çok alanda kendini geliştirerek tecrübe kazandı. Şuan da KoinSaati'inde "içerik editörü" ve "sosyal medya uzmanı" olarak çalışmalarını sürdürüyor.

DeFi

A’dan Z’ye Merkeziyetsiz Finans Protokolleri #1

KuCoin

Nakamoto.Games (NAKA) Kucoin’de Listeleniyor: $NAKA Nedir?