in

ERC-20, TRC-20 ve BEP-20 Token Standartları ve Farkları

Bir token, belirli bir proje için oluşturulmuş ve mevcut bir blokzincirini kullanan bir kripto para birimidir. Token’lar, her zaman olmasa da genellikle blokzinciri alanında start-up’lar veya şirketler tarafından projelerine fon toplamak için geliştirilir ve kullanılır.

Ethereum, Binance (Binance Smart Chain) ve TRON, kripto para geliştirmek için kullanılan en popüler blokzincirlerinden üçüdür. Sırasıyla ERC-20, BEP-20 ve TRC-20 token standartlarını kullanırlar.

Hadi bu token standartlarının ne olduklarından ve farklı token standartlarından bahsedelim.

Token Standardı Nedir?

Öncelikle bir token standardı nedir önce onu netleştirelim. Bir token standardı, belirli standarttaki tüm token’ların yönetildiği bir dizi kural bütününü içerir. Diğer bir deyişle, bir token standardı, belirli bir blokzincirinde yeni token’lar oluşturma, yayınlama ve dağıtma mekanizmasını tanımlar.

Örneğin, ERC-20 token, geliştiricilerin Ethereum blokzincirine dayalı yeni token’lar oluşturması için kolay bir yol sağlayan bir Ethereum token geliştirme standardıdır. Tüm ERC-20 token’ları ortak özelliklere sahip olacak ve aynı kurallara tâbi olacaktır. ERC-20’nin yanı sıra BEP-2, BEP-20 ve TRC-20 diğer popüler token standartlarından bazılarıdır.

Kaç Farklı Token Standardı Vardır?

Her blokzincirinin kendi token standardı olabilir ve bazen, bazılarının birden fazla olabilir. Örneğin, Ethereum, ERC-10, ERC-20 ve ERC-721 dahil olmak üzere birden çok token standardına sahiptir.

Kullanım amaçları:

  • İşlem yapma
  • Değer saklamak
  • Dijital varlıklar edinme
  • Bulunduğunuz platformlara veya uygulamaya göre yönetişim/oylama haklarına erişim

Token standartlarında bulunan bilgiler:

  • Token’ın toplam arzı
  • Token’ın mint süreci
  • Token’ın yakım (burn) süreci
  • Token’la işlem gerçekleştirme süreci

En popülerleri:

  • ERC-20 (Ethereum)
  • TRC-20 (TRON blokzinciri)
  • BEP-20 (Binance Smart Chain)

Şimdi bunların her birini ve arasındaki farkları ve projeler için en uygun token standardının nasıl belirleneceği hakkında detaylıca bahsedelim.

ERC-20 Token Standardı Nedir?

ERC-20, en popüler token standardıdır. Piyasada gördüğünüz token’ların çoğu, Ethereum ağı üzerine inşa edilmiş ERC-20 token’larından oluşmaktadır. ERC-20 aynı zamanda token oluşturmaya yönelik en eski ve güvenilir standartlardan biridir.

ERC, Ethereum Request for Comment’in kısaltmasıdır. Ethereum blokzincirinde oluşturulan ve çalıştırılan tüm token’lar, ERC-20 token standardı için belirlenen kurallara tâbidir. Ethereum akıllı sözleşmeleri, alınıp satılabilen ERC-20 token’ları oluşturmak için kullanılır.

Bir ERC-20 token’ı oluşturmak kolay ve uygun maliyetlidir. Ayrıca, ERC-20 token’larını içeren işlemler, işlem onayı verimli ve hızlıdır. Ethereum ağında sözleşmeyi bozma riski de düşüktür. ERC-20 işlemleri, Ethereum’un dünyaca tanınması sayesinde hızlı, etkili ve küreseldir. Ayrıca, yine ERC-20 token’larının küresel kabulü ve geniş erişimi nedeniyle daha yüksek likidite ve gelir beklenilebilir. Ancak son zamanlarda artan talepler nedeniyle ağ üzerinde trafik artmış ve hız kaybı yaşamıştır.

Ethereum ağında oluşturulan ve ERC-20 standardını temel alan özelleştirilmiş token’lar hem BSC hem de TRON ağında kullanılabilir.

Bir ERC-20 Token’ı Nasıl Oluşturulur

Bir ERC-20 token’ı oluşturmak geliştiriciler için oldukça kolaydır. Bununla birlikte, blokzinciri geliştirme konusunda bilginiz veya deneyiminiz yoksa, ERC-20 token geliştirme teknik uzmanlık ve programlama dilleri bilgisi gerektirdiğinden profesyonel yardım almanız önerilir.

BEP-20 Token Standardı Nedir?

BEP-20, token geliştirmek için ikinci en popüler standarttır. Yeni token’ların çoğu, daha hızlı daha verimli olduğu ve zincirler arası uyumluluğu desteklediği için Binance Smart Chain üzerinde geliştirilmektedir. BEP-20, ERC-20’nin bir uzantısı olarak oluşturulmuştur ve bu nedenle tüm ERC-20 özelliklerine sahiptir.

BEP-20, Binance Smart Chain’in birincil token standardıdır, yani BSC’deki tüm token’lar otomatik olarak BEP-20 standardını temel alır. BEP-20, bir BEP-20 token’ının kullanılacağı, aktarılacağı, onaylanacağı ve yönetileceği kuralları tanımlar. Hatırlatmakta fayda var, BEP-20, BEP-2 ile karıştırılmamalıdır. Bunlar Binance’in iki ayrı token standardıdır. BEP-20, Binance Smart Chain (BSC) token standardı iken, BEP-2 Binance Zinciri’nin token standardıdır. Binance Chain’den farklı olarak BSC, hem akıllı sözleşme işlevini hem de BEP-2 token’larını destekler.

Tüm BEP-20 token’ları güçlerini akıllı sözleşmeleri ve DApp’leri çalıştırmak için oluşturulmuş özel bir Binance blokzinciri ağı olan Binance Smart Chain’den almaktadır. BSC, geliştiricilerin akıllı sözleşmeye dayalı merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.

Birçok kişi BSC’nin ETH ile uyumlu olduğunu bilmiyor ve işlemleri gerçekleştirmek için daha hızlı, düşük maliyetli bir yol sunuyor. Bu, ERC-20 token’larını çok daha hızlı ve çok düşük bir maliyetle aktarmak için Binance Smart Chain (BEP token’ı) kullanabileceğiniz anlamına gelir.

BEP-20 kullanılarak yalnızca ERC-20 değil, Bitcoin, Ethereum, ve USDT dahil olmak üzere birçok token aktarılabilir.

BEP-20 token standardının diğer avantajları arasında BEP-2, ERC-20 token’ları ile uyumluluk, Binance borsasının desteği, BEP-20 standardının yerleşik işlev özellikleri, birçok cüzdan tarafından desteklenen BEP-2 token’ları ile kolay swap edilebilir olması ve diğer blokzinciri token’larıyla çapraz zincir uyumluluğu bulunmaktadır.

BEP-20 Token Geliştirme Süreci

Bir BEP-20 token’ı oluşturma süreci nispeten daha kolaydır. Herhangi bir teknik bilgi veya blokzinciri uzmanlığı olmadan temel bir BEP-20 token’ı oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, sıfırdan özelleştirilmiş, zengin özelliklere sahip bir BEP-20 token’ı geliştirmek, kesinlikle profesyonel bir BEP-20 token geliştiricisinin teknik uzmanlığını gerektirecektir.

TRC-20 Token Standardı

TRC-20, TRON blokzincirinde oluşturulan token’ları yayınlamak ve yönetmek için kullanılan bir token standardıdır. TRC-20 standardı, diğer token standartları gibi ağdaki her token’ın uyması gereken kuralları tanımlar. Bunlar, yeni token’ların basılmasını, token transferinin gerçekleştirilmesi ve onaylanması, token’ların gönderilmesi ve alınması ve daha fazlasını içerir.

TRON ağı, daha düşük ücretler ve daha hızlı işlem hızı ile daha verimli bir Ethereum kopyası olarak oluşturuldu.

TRON akıllı sözleşmelerinin işletim sistemi olan TRON Virtual Machine, Ethereum ile sözleşme programlaması için aynı dili yani Solidity’i kullandığından, tüm TRON token’ları ve akıllı sözleşmeler, Ethereum ağı ile uyumludur. Bu, TRON token’larının Ethereum ağında kullanılabileceği ve bunun tersinin de geçerli olduğu anlamına gelir.

TRC-20, TRON blokzincirinde yeni token’lar ihraç etmek için kullanılan standarttır. TRON, halka açık bir blokzinciri olduğundan, geliştiricilerin token’larını TRC-20 standardında belirtilen kurallara göre oluşturmasına ve yayınlamasına izin verir. Tüm TRC-20 token’ları, TRON ağında oluşturulan diğer tüm token’larla ve uygulamalarla sorunsuz bir şekilde etkileşime girebilir.

Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizmasını kullanan ETH’nin (PoS için 2022 yılının 2. çeyreği düşünülüyor) aksine, TRON ağı, yalnızca hızlı işlem hızı ve düşük maliyet açısından daha verimli olmakla kalmayıp aynı zamanda en son gereksinimlere uygun birçok benzersiz yenilikler ile inşa edilen Delegated Proof of Stake (DPoS) konsensüs yöntemini kullanır. TRON ağı, blok başına ortalama 3 saniyelik bir blok süresine sahiptir ve bu, Ethereum’un 12 – 14 saniyelik blok süresinden çok daha hızlıdır.

TRC-20 Token Geliştirme Süreci

Yeni TRC-20 token’ları, TRON network web sitesinde https://developers.tron.network/ oluşturulabilir. Bunun için geliştiricinin TRC-20 akıllı sözleşme kodunu hazırlaması gerekir ki bu da elbette söz konusu olan programlama dilini yeterli seviyede bilmeyi gerektirir. Sözleşme oluşturulduktan sonra ağa yerleştirilebilir ve sözleşme aracılığıyla yeni token’lar yayınlanabilir.

ERC-20 vs TRC-20 vs BEP-20

En popüler üç token standardı arasındaki en temel fark, elbette ki bulundukları ağlardır. ERC20 token’ları Ethereum blokzincirinde bulunurken, BEP-20 token’ları BSC üzerine ve TRC-20 token’ları TRON blokzinciri üzerine kuruludur.

Her üç ağ da aynı Solidity programlama dilini kullanmaktadır. Bu da çoğunlukla çapraz uyumluluğa sahip oldukları ve bir platformda geliştirilen token’ın diğerinde de erişilebilir olarak birbirlerinin yerine kullanılabildikleri anlamına gelir. Ayrıca, token oluşturma süreci, ücretler ve kullanım kolaylığı dışında, her üç ağda da neredeyse birbirine benzerdir. Verimlilik açısından, BSC ağı token geliştirme için en iyisidir ve en düşük ücretleri sunmaktadır.

TRON, temel olarak Ethereum’un daha verimli ve düşük maliyetli bir klonudur. Ethereum ağında madencilik, yüksek ücretler nedeniyle fazla pratik olmadığı için, Ethereum blokzincirinin tüm özellikleri ile daha verimli ve uygun maliyetli çözümler sunan TRON ve BSC gibi alternatiflerin oluşturulmasına neden oldu.

Ethereum ağı hala eski Proof of Work (Proof) konsensüs algoritmasını kullanırken Binance Smart Chain özelleştirilmiş bir Proof of Stake Authority (veya PoSA) mekanizması kullanıyor. Bu nedenle verim açısından Binance ağı, Ethereum ağından daha öndedir. TRON’un Delegated Proof of Stake’i (DPoS), PoS’un özelleştirilmiş bir versiyonudur ve blok başına 3 saniyelik blok işleme süresine sahiptir. Bu, BSC ile hemen hemen aynıdır.

Aslında, Ethereum’un “verimsizliği”, diğer blokzincirlerinin yaratılmasının arkasındaki ana nedendir. Zamanla, trafik ve talep arttıkça, Ethereum’un yavaş fikir birliği modelinin verimsiz ve çok maliyetli olduğu kanıtlandı. Bu da TRON’un (2017’de) ve ardından Binance Smart Chain’in (2019’da) geliştirilmesinin yolunu açtı.

Delegated Proof of Stake konsensüsüne sahip TRON blokzinciri, Ethereum’dan daha verimlidir ve daha fazla işlemi daha kısa sürede ve daha düşük ücret karşılığında gerçekleştirebilir. Popülerlik açısından, BEP-20 Binance Borsasının artan küresel popülaritesi sayesinde oldukça hızlı bir şekilde yükselmektedir. Geliştirme kolaylığı arıyorsanız ve Ethereum’un küresel olarak tanınmasından, erişiminden ve popülaritesinden yararlanmak istiyorsanız, ERC-20 standardını tercih edebilirsiniz. Ancak, düşük ücret ve kısa süren işlemler ile yenilikçi bir token peşindeyseniz, BEP-20’yi tercih edebilirsiniz.

Ethereum’daki işlem ücretlerinin yüksek olması ve ağdaki yük arttıkça ücretlerin daha da arttığından, geliştiriciler, gelişmiş özelliklere sahip karmaşık uygulamalar oluşturmayı tercih etmekte zorlanıyorlar. TRON, ağ ücretlerini çok fazla etkilemeden gelişmiş akıllı sözleşmeler ve uygulamalar oluşturmanın bir yolunu sunarak bu sorunun üstesinden geliyor.

Bununla birlikte, Binance Smart Chain, token geliştirme için bu en popüler üç blokzinciri ağı arasındaki rekabette önde gözüküyor. Peki neden? Verimli, uygun maliyetli ve hızlı. İşlem ücretinin zamanla arttığı Ethereum’un aksine Binance, artan kullanımla işlem ücretini düşük tutmaktadır. Ethereum ağındaki günlük ortalama ücret, BSC ağındaki günlük ortalama ücrete kıyasla neredeyse 200 kat daha fazladır. Bu, token geliştiricilerinin projeleri için Binance Smart Chain’i seçmelerinde önemli bir etmendir.

Kaynak: SAG ipl

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

Floki Inu Hakkında Son Gelişmeler

NFT’leri Değerli Kılan Nedir?