Elon Musk bugün attığı tweette Bitcoin (BTC) ile Tesla alım satımını askıya aldıklarını duyurdu. Attığı tweette Bitcoin’in sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken ünlü fenomen çevreci kripto para birimlerini incelediklerini duyurdu.
Attığı tweette şu açıklamayı yaptı:
“Tesla, Bitcoin kullanarak araç alımlarını askıya aldı. Bitcoin madenciliği ve işlemleri için fosil yakıtların, özellikle de herhangi bir yakıtın en kötü emisyonuna sahip olan kömürün hızla artan kullanımından endişe duyuyoruz. Kripto para birimi birçok düzeyde iyi bir fikir ve gelecek vaat eden bir geleceğe sahip olduğuna inanıyoruz, ancak bunun çevre için büyük bir bedeli olamaz. Tesla herhangi bir Bitcoin satmayacak ve madencilik daha sürdürülebilir enerjiye geçer geçmez bunu işlemler için kullanmayı planlıyoruz. Ayrıca Bitcoin’in enerjisinin / işleminin <% 1’ini kullanan diğer kripto para birimlerine de bakıyoruz.”
Bu yazımızda çevreye verdiği zararı daha az olan sürdürülebilir kriptoparalardan birkaçını inceleyeceğiz.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: hangi kriptopara biriminin daha çevreci olduğunu belirlemek gerçekten çok zor çünkü çok fazla parametre var. Şunu biliyoruz ki; Bitcoin’in kullandığı iş ispatı (proof of work) modelinde çok güçlü hesaplamalar yapılması gerekiyor ve bunun için çok enerji gerektiren bilgisayar donanımlarına ihtiyaç var. İş ispatı yerine pay ispatı (proof of stake), tarih ispatı (proof of history), depolama ispatı (proof of storage) gibi konsensüs modellerini kullanan blokzincirleri enerji kullanımı açısından daha çevreciler.
BitGreen (BITG)
BitGreen 2017 yılında Bitcoin’in çevreye olumsuz etkilerine karşın kuruldu. İş ispatı yerine, pay ispatı modelini kullanmakta. BitGreen sürdürülebilir kahve satın alarak, gönüllük yaparak, araç paylaşımı yaparak BITG kazanılabilen çevre dostu faaliyetleri teşvik etmektedir.
Cardano (ADA)
Cardano Ethereum’un kurucularından olan Charles Hoskinson tarafından kuruldu. Cardano da yine pay ispatı konsensüs modelini kullanan bir blokzinciri projesi. Charles Hoskinson ağın çok az enerji tükettiğini iddia ettiği için enerji tasarrufu açısından dikkatleri üzerine çekiyor.
Nano (NANO)
Nano Bitcoin ve diğer birçok kriptopara birimine göre çok daha az enerji kullanır. Nano enerji açısından çok verimli bir teknoloji olan blok kafes (block lattice) teknolojisini kullanır. Digiconomist’in karşılaştırmasına göre Bitcoin’in her 950 kWh enerji kullanımına karşın Nano yalnızca 0.112 Wh enerji kullanıyor.
EOS (EOS)
EOS geliştiricilerin üzerinde dağıtık uygulamalar yazabileceği bir blokzinciri projesi. Pay ispatı konsensüs modelini kullanarak çalışıyor. Bu yönüyle Bitcoin’e nazaran daha az enerji tüketen bir para birimidir.
Faydalanılan Kaynak: LeafScore
Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.