in

Elliott Dalga Teorisi’ne Bir Giriş

Elliott teorisi fraktallarla dayanan bir market analizi yöntemidir. Marketin kendini düzenli olarak tekrar ettiğini savunur.

Ralph Nelson Elliott, 1930’larda Elliott Dalga Teorisini geliştirdi. Elliott, genellikle birastgele ve kaotik bir şekilde davrandığı düşünülen borsaların, aslında tekrarlayan kalıplarda işlem gördüğüne inanıyordu. Bu yazıda, Elliott Dalga Teorisinin arkasındaki tarihe ve bu teorinin ticarette nasıl uygulandığına bir göz atacağız.

Elliott Dalgaları

Elliott, finansal fiyat eğilimlerinin yatırımcıların baskın psikolojisinden kaynaklandığını öne sürdü. Kitle psikolojisindeki dalgalanmaların, finansal piyasalarda her zaman aynı şekilde yinelenen fraktal kalıplarda veya “dalgalarda” ortaya çıktığını buldu. Elliott’un teorisi, Dow teorisine biraz benziyor, çünkü her ikisi de hisse senedi fiyatlarının dalgalar halinde hareket ettiğini kabul ediyor. Elliott ayrıca piyasaların “fraktal” doğasını da tanıdığı için, onları çok daha ayrıntılı bir şekilde parçalayıp analiz edebildi. Fraktallar, her zamankinden daha küçük bir ölçekte kendilerini sonsuzca tekrar eden matematiksel yapılardır. Elliott, hisse senedi endeksi fiyat modellerinin fraktallarla aynı şekilde yapılandırıldığını keşfetti. Ardından, bu tekrar eden modellerin gelecekteki piyasa hareketlerinin öngörücü göstergeleri olarak nasıl kullanılabileceğine araştırmaya başladı.

an introduction to the elliott wave theory

 

Elliott, dalga modellerinde keşfettiği güvenilir özelliklere dayanarak ayrıntılı borsa tahminleri yaptı. Büyük trendle aynı yönde ilerleyen bir dürtü dalgası, Elliott modelinde her zaman beş dalga gösterir. Düzeltici dalga ise ağ ana trendin tersi yönünde hareket eder. Daha küçük bir ölçekte, dürtüsel dalgaların her birinde yine beş dalga bulunabilir. Bu sonraki model, her zamankinden daha küçük ölçeklerde sonsuza kadar kendini tekrar eder. Elliott, 1930’larda finans piyasalarında bu fraktal yapıyı ortaya çıkardı, ancak bilim adamları ancak on yıllar sonra fraktalları tanıyacak ve matematiksel olarak gösterebileceklerdi. Finans piyasalarında, yükselen veya düşen bir fiyat hareketini her zaman aksi bir hareket takip ettiğinden, “yukarı çıkanın aşağı inmesi gerektiğini” biliyoruz. Fiyat eylemi, eğilimlere ve düzeltmelere bölünmüştür. Trendler, fiyatların ana yönünü gösterirken, düzeltmeler trendin tersine hareket eder.

Elliott Dalga Teorisi Yorumlama

Elliott Dalga Teorisi şu şekilde yorumlanır: Ana trend yönünde beş dalga hareket eder, ardından bir düzeltmede üç dalga (toplamda 5-3’lük bir hareket) gelir. Bu 5-3 hareketi daha sonra bir sonraki yüksek dalga hareketinin iki alt bölümü olur. Her dalganın zaman aralığı değişebilse de, temeldeki 5-3 modeli sabit kalır. 1, 2, 3, 4, 5, A, B ve C olarak etiketlenmiş sekiz dalgadan (beş net yukarı ve üç net aşağı) oluşan aşağıdaki tabloya bir göz atalım.

Elliot Dalgası Görseli

1, 2, 3, 4 ve 5 dalgaları bir darbe oluşturur ve A, B ve C dalgaları bir düzeltme oluşturur. Beş dalgalı dürtü, bir sonraki en büyük derecede dalga 1’i oluşturur ve üç dalgalı düzeltme, bir sonraki en büyük derecede dalga 2’yi oluşturur. Düzeltici dalga normalde üç farklı fiyat hareketine sahiptir – ikisi ana düzeltme yönünde (A ve C) ve biri ona karşı (B). Yukarıdaki resimdeki 2. ve 4. dalgalar düzeltmelerdir. Bu dalgalar tipik olarak aşağıdaki yapıya sahiptir:

Bu resimde A ve C dalgalarının trend yönünde bir-büyük derecede hareket ettiğini ve bu nedenle itici olduklarını ve beş dalgadan oluştuğunu unutmayın. Dalga B, tersine, karşı-eğilimdir ve bu nedenle düzelticidir ve üç dalgadan oluşur. Düzeltici dalganın izlediği bir dürtü dalgası oluşumu, eğilimler ve karşı eğilimlerden oluşan bir Elliott dalgası derecesi oluşturur. Yukarıda resmedilen modellerden görebileceğiniz gibi, beş dalga her zaman net yukarı doğru hareket etmez ve üç dalga her zaman net aşağı doğru hareket etmez. Örneğin, daha büyük dereceli eğilim düştüğünde, beş dalga dizisi de düşer.

Elliott dalgaları bir fraktal olduğundan, dalga dereceleri teorik olarak yukarıda sıralananların ötesine giderek daha da büyür ve daha da küçülür. Teoriyi günlük ticarette kullanmak için, bir tüccar yukarı yönlü bir dürtü dalgası belirleyebilir,  uzun pozisyon açabilir ve model beş dalgayı tamamlarken ve bir geri dönüş yakın olduğu için pozisyonu satabilir veya erken satış yapabilir.

Sonuç

Elliott Wave uygulayıcıları, piyasanın bir fraktal olmasının piyasayı kolayca tahmin edilebilir hale getirmediğini vurgulamaktadır. Bilim adamları bir ağacı bir fraktal olarak tanır, ancak bu, herhangi birinin dallarının her birinin yolunu tahmin edebileceği anlamına gelmez. Pratik uygulama açısından, Elliott Wave Principle’ın diğer tüm analiz yöntemleri gibi adanmışları ve aleyhtarları vardır. Temel zayıflıklardan biri, uygulayıcıların teorideki zayıflıklardan ziyade çizelgeleri okumalarını suçlamalarıdır. Aksi takdirde, bir dalganın tamamlanmasının ne kadar sürdüğünün açık uçlu bir yorumu vardır. Bununla birlikte, Elliott Dalga Teorisini uygulayan tüccarlar bu metodu tutkuyla savunuyorlar.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için Telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Umut Yazıcı tarafından yazıldı.

Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı anadalı ve Ekonomi yandalı mezunu. Eser çevirmeni. Blockchain ve kriptoparalar konusunda kendini geliştirmeye çalışıyor.

blockchain oyunu polygon games

NFT Gaming Kalıcı Ama Modelinin Yeniden Düşünülmesi Gerekiyor

Proton

Proton (XPR), Casper Network (CSPR), REVV (REVV) ve BoringDAO (BORING) Teknik Analizi | 2 Kasım 2021