in

Dünya Ekonomik Forum’unda Kripto Hakkında Neler Konuşuldu?

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forum’unda sağlıktan gıdaya, teknolojiden Rusya – Ukrayna savaşına kadar pek çok konu tartışıldı. Ancak kripto ekosistemi hakkında konuşulanlar oldukça dikkat çekti.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2021 yılında gerçekleşmesi gereken yıllık toplantısı pandemi nedeniyle 2022 yılına ertelenmişti. 24 – 26 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşen toplantıda pek çok önemli konu tartışıldı. Terra’nın çöküşü ve pek çok yatırımcının zarar görmesi nedeniyle kripto para dünyası konuşmacıların hedefindeydi.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva olumlu yorumlarının yanında eleştirilerini de dile getirdi. Kripto sektörü hakkında “Hepimize daha hızlı hizmet, çok daha düşük maliyet ve daha fazla kapsayıcılık sunuyor.” ifadelerini kullanan Georgieva, Bitcoin’in bir coin (para) olmadığını savundu.

“Bitcoin’e “coin” (para) denebilir ama para değil. Neden? Çünkü bir şeyin para olabilmesinin ön koşulu, istikrarlı bir değer deposu olmasıdır. Yani aslında onun etrafında plan yapabilirsiniz.

Örneğin, merkez bankası tarafından basılan dijital para birimlerinin değeri olduğunu çünkü devlet tarafından desteklendiğini, bazı stablecoin’ler ise bire bir varlıklar tarafından desteklendikleri için adını hak ediyor.”

Ancak yatırımcıları kripto paraları tamamen terk etmemeye çağırdı ve küresel düzenleyicilerin bu konu hakkında önemli rol oynadıklarını ve yatırımcılar için daha iyi eğitimler verilmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da Radio Davos’un bir bölümü için WEF Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab’a “kripto para birimleri hiçbir şekilde para birimi değildir” yorumunda bulundu.

 “[Kripto paralar] değerleri zaman içinde büyük ölçüde değişen spekülatif varlıklar ve kendilerini para birimi olarak lanse ediyorlar, ama öyle değiller. Bir varlık sonuçta bir varlıktır, bu şekilde düzenlenmelidir ve düzenleyiciler ve denetçiler tarafından denetlenmelidir, ancak bir para birimi olduğunu iddia etmemeliler.

Coin ihraççıları, coin’lerini sahip oldukları kadar dolarla teminatlandırmalı. Bunun kontrol edilmesi, denetlenmesi, düzenlenmesi gerekiyor, böylece tüketicileri ve kullanıcıları potansiyel yanlış beyanlara karşı gerçekten korunabilir.”

Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau da toplantıda söz aldı.

“Güvenilir para birimleri değiller, güvenilir bir ödeme aracı değiller. Bir para birimi olabilmek için birinin değerinden sorumlu olması gerekir ancak hiç kimse kriptoların değerinden sorumlu değil.”

Tayland Merkez Bankası Başkanı Sethaput Suthiwartnarueput ise açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“[Kriptoya] yatırım yapmak istiyorsanız sorun değil, ancak bunu bir ödeme aracı olarak görmek istemiyoruz çünkü uygun değiller.”

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

FED, Kripto Para Regülasyonu Hakkında Açıklama Yaptı

Bitcoin (BTC) Haftayı Nasıl Geçirdi I Güncel Fiyat Analizi