Bitcoin, Ethereum, Ripple, Stellar; bunlar blockchain ve kripto para takipçilerinin sürekli bahsettiği projeler, Polkadot ise bu büyük projelerin arasında kendisine 2020’de yer edinmeyi başardı ve 2021 yılında da çıkışını sürdürecek gibi.
Peki, nedir bu Polkadot, neden değerleniyor, 2021 yılında Polkadot’u neler bekliyor? Bu soru, çoğu blockchain severin aklında. Zira Polkadot, ortalama bir kripto para takipçisinin çok kolayca anlayabileceği bir yapı değil. Blockhain için oldukça sofistike, çok tabanlı bir ağ, bir oluşum. Ölçeklenebilirliği, çeşitli projeler arasında köprü vazifesi görmesi, yeni projelere hem fonlama hem de ortaklıklar kurma avantajları sunması, Polkadot’un en büyük avantajları.
Öncelikle hikaye nasıl başladı ona bakalım. Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood tarafından oluşturulan, İsviçre menşeli Web3 vakfı tarafından fonlanan bir yapı. Çok eski bir geçmişi olmamasına rağmen fonlama konusunda çok başarılı ve tabi gün geçtikçe çok daha fazla aktif geliştirici bu ağa ekleniyor. Ethereum’un aksine Polkadot Proof of Stake (Pos) kullanıyor. Yani onaylama ve konsensüs mekanizmalarında bulunmanız için “Dot” adlı tokenini stake etmeniz gerekmekte. Geliştiricisi çoğalan, iş ortaklıkları alan Polkadot’un “Dot” tokeni de bu yüzden gün geçtikçe değerlenmekte.
Polkadot’un Avantajları
Peki, nedir bu Polkadot’un avantajları, piyasaya geç girmenin dezavantajını yaşasa da; diğer ağların problemlerini gözeterek, yeni nesil bir ağ ve yapı oluşturmanın avantajıyla başlıyor Polkadot. Ethereum ve çoğu blockchain’in yaşadığı ölçeklenme problemini çözüyor. Ethereum’un 2.0 geçişiyle birlikte üstesinden gelmeye çalıştığı ölçeklenme problemi, piyasadaki aktiflik çoğaldıkça kullanıcıları bezdirmeye devam ediyor. Dakika başına aktarım hızı çok düşük olan Ethereum altyapısı, zaman zaman bu yoğunluk sebebiyle saatler süren gönderim süreleri ve yükselen aktarım ücretleri ile kullanıcıları zorluyor. Son zamanlarda bu sebeple Aavegotchi platformu, Ethereum altyapısından Matic altyapısına transfer kararı almıştı. Solano, Stellar, Nano ve daha birçok proje çok daha hızlı ve daha düşük komisyonlu altyapı hizmeti sağlıyorlar. Ancak tabi ki Ethereum’un avantajı bilinirlik, akıllı kontrat desteği ve yaygın kullanım ağı. İşte tüm bunlar, ölçeklenebilirlik olmazsa büyük bir dezavantaja dönüşebiliyor. Polkadot ağı işte buna odaklanıp, ölçeklenebilirlik ile bir cazibe oluşturmayı amaçlıyor.
Gelelim büyük bir avantaja: Kusama. Kusama Network, Polkadot ağının kuzeni, deneysel bir ağ. Polkadot ağına katılan projeler, öncelikle bu test ağında kendi sistemlerini sınayıp, iyileştiriyorlar; böylece gelecekte yaşayacağı altyapı problemlerini önceden çözmüş oluyorlar. Bu hem zaman kazandırma , hem de maliyet demek, zira kervanı yolda düzmek her zaman dezavantajlı. İş teknolojiye gelince, sistemdeki herhangi bir güvenlik açığı, akıllı sözleşme problemi çok büyük maliyetlere sebep olmakta.
İşte tüm bu problemlerin önceden önünü görüp, buna göre bir strateji belirleyen Polkadot, büyük fonlama destekleriyle ilerleyebiliyor. Polkadot’un potansiyelini gören Binance borsası da, ciddi bir yatırım yaparak, stratejik ortaklık açıklayarak oluşumun önünü açanlardan Piyasadaki likiditeyi yönlendirmek, altyapılar arasında likidite geçişini sağlamak amacıyla Polkadot ve Binance Smart Chain, ilerleyen seviyelerde ortaklıklar kuracak gibi. Sadece bu gelişme bile, Polkadot’un önünün ne kadar açık olduğunu göstermekte.
Merkeziyetli borsalarda hem ana tokeni Dot, hem de desteklediği projeler yer almakta, bunun dışında merkeziyetsiz projeler de likidite akışı sağlayan uygulamalarla Ethereum ve diğer ağlar ve Polkadot projeleri arasında likidite akışını sağlamaya uğraşmakta. Drep ekibinin kurduğu Tenet projesi bunlardan biri ve Polkadot altyapısı ile ilişkisi sebebiyle Polkastarter’daki ön satışına kontenjanın 33 katından fazla bir talep aldı. Bu talebi gören projeler de Polkadot ekosistemine dahil olma yarışına başladı.
2021 yılının yükselen yıldızı Polkadot
Ayrıca, diğer akıllı sözleşme sağlayan platformların aksine; Polkadot ağında daha nitelikli ve gelecek vadeden projelerin yer alması da, aktif fonların hızla Polkadot ekosistemine yönlenmesini sağlıyor. Eos, Stellar, Neo gibi akıllı sözleşme destekleyen blockchainler ne yazık ki bunu sağlayamamış, pek çok düşük nitelikli proje yüzünden fonları kendi sistemlerinden uzaklaştırmıştı. Polkadot, bu hataya girmeyecek gibi. Tahminim 2021 yılının yükselen yıldızı Polkadot olacak, Koinsaati olarak tüm projelerini de detaylı inceleyeceğiz.
**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.