NFT’ler blok zincirindeki benzersiz, yeri doldurulamaz kripto varlıklardır. Türünün tek örneği olan bu varlıklar genellikle token standardı olarak da bilinen ve her bir NFT’nin benzersiz bir token kimliğine sahip olmasını sağlayan bir kılavuz kullanılarak oluşturulur.
Kripto koleksiyonları ve NFT sanatının yanı sıra, statkin NFT’ler pasaportlar, sertifikalar ve gayrimenkul tapuları gibi gerçek dünya varlıklarını dijitalleştirebilir. Bununla birlikte, NFT’lerin bu deneysel kullanım durumları statik olmayan bilgiler taşıyan gerçek dünya varlıklarını tam olarak temsil edemeyebilir.
Akıllı sözleşmeler statik NFT’ler yarattığında, bu varlıklar kalıcı, değişmez token verileriyle basılır. Başka bir deyişle bu veriler değiştirilemez. Bu nedenle, dış koşullardan bağımsız olarak, statik NFT’ler değişmeden kalır ve bu nedenle bilgi değişikliği durumunda güncelliğini yitirir.
Dinamik NFT’ler ise bu sınırlamayı ortadan kaldırabilir. Bu NFT’lerin token ID’leri aynı kalırken, dinamik NFT’ler belirli koşullar altında değişebilme özelliğine sahiptir.
Dinamik NFT’ler Nedir?
Dinamik NFT’ler, belirli koşullar sağlandığında özellikleri değiştirilebilen NFT’lerin bir alt kategorisidir. Her NFT, metadata adı verilen ve özelliklerini tanımlayan bilgiler içerir.
Meta veriler adları, açıklamaları ve hatta belirli NFT özelliklerini içerebilir. Örneğin, oyun NFT meta verileri bir avatarın güç veya dayanıklılık gibi özelliklerini içerebilir. NFT sanatı için bu, sanat eserinin renklerini veya aksesuarlarını içerebilir.
2017’de piyasaya çıktığında hızla popülerlik kazanan ilk NFT projelerinden biri olan Ethereum tabanlı CryptoKitties oyununu duymuş olabilirsiniz. CryptoKitties, oyuncuların sanal kediler şeklinde dinamik NFT’leri toplayabildiği, üretebildiği ve takas edebildiği bir blok zinciri oyunudur.
Statik NFT’lerin aksine, dinamik NFT’lerin meta verileri değiştirilebilir ve görsel olarak tercüme edilebilir. Bunun nedeni, statik NFT’ler tipik olarak ERC-721 token standardı kullanılarak oluşturulurken, dinamik NFT’lerin ERC-1155 token standardı kullanılarak tasarlanmasıdır.
Ethereum’a gore, ikinci standartla oluşturulan tokenler, değiştirilebilir ERC-20 tokenleri ve değiştirilemez ERC-721 tokenleri ile benzer özellikler taşır. Dolayısıyla ERC-1155 tokenleri teknik olarak yarı değiştirilebilirdir ve gerektiğinde değiştirilebilir.
Dinamik NFT’ler Nasıl Değiştiriler?
Dinamik NFT’ler tipik olarak şu şekilde çalışır:
Akıllı sözleşme verileri oracle’lardan alır. Bunlar, Nesnelerin İnterneti (IoT) verileri ve web uygulama programlama arayüzleri (API’ler) gibi veri kaynaklarından harici bilgiler sağlayan üçüncü taraf hizmetlerdir.
NFT daha sonra akıllı sözleşme tarafından, NFT’yi değerlendirmek ve para basma işlemi sırasında değişiklikleri kodlamak için oracle’lardan elde edilen veriler kullanılarak değerlendirilir. Dinamik NFT’nin özellikleri daha sonra gerektiğinde güncellenebilir.
Dinamik NFT Uygulamaları
- Kimlik: Blok zinciri tabanlı kimlik hayata geçirilirse, dinamik NFT’ler dünya çapında dijital kimlik kartlarını ve pasaportları temsil etmek için kullanılabilir. Bu NFT’lerin esnekliği, dijital kimlik belgelerinin değiştirilmesine gerek kalmadan otomatik olarak güncellenmesine olanak tanıyacaktır. Buna ikamet yeri, medeni durum ve iletişim bilgileri gibi ayrıntılar da dahil olabilir.
- Oyun: ERC-1155 token standardı esas olarak NFT oyunlarında kullanılmaktadır, bu nedenle dinamik NFT’lerin en yaygın olarak blok zinciri oyunlarında bulunması şaşırtıcı değildir. Oyuncular, oyun içi karakterlerini temsil etmek için dinamik NFT’ler kullanarak avatarlarını seviyesini yükseltebilir ve böylece oyun deneyimini geliştirebilirler. Bir oyuncu daha fazla deneyim kazandıkça, karakterlerinin büyümesi NFT avatarlarının değişen görünümlerine veya istatistiklerine yansıtılabilir.
- Sanal Gayrimenkul: Gayrimenkul tokenizasyonu bir süredir kullanılıyor olsa da statik NFT’ler emlak fiyatları, yaşı ve mülkiyeti gibi değişen faktörleri yansıtmamaktadır. Dinamik NFT’ler ise gayrimenkulün daha ince ayrıntılarını yakalayabilir ve belirli bilgi güncellemeleri için gereken esnekliğe sahiptir.
- Sanat: Kalıcılık yerine geçiciliğe odaklanan geleneksel Japon estetik sanat formu wabi-sabi’nin örneklediği gibi, geçici ve geçişken olan sanat dünya çapında yaygın olarak takdir edilmektedir. Dinamik NFT’ler sayesinde dijital sanatçılar gerçek zamanlı verileri kullanarak sanat eserlerindeki değişiklikleri kodlayabilir ve böylece bu geçiciliği aktararak sanat eserlerini daha benzersiz hale getirebilirler. Örneğin, görünüşleri mevcut hava durumuna veya mevsime göre değişen dinamik NFT sanat eserleri vardır.
Dinamik NFT’ler, dış dünyadan gelen bilgilere gerçek zamanlı olarak uyum sağlayabildikleri ve bunları yansıtabildikleri için statik muadillerine göre daha akıllı bir NFT sınıfıdır. Bu makalede bahsedilen uygulamalara ek olarak, NFT modifikasyonu ihtiyacını kolayca karşılayabilen dinamik NFT’ler için sayısız kullanım durumu vardır.
Kaynak: https://academy.binance.com/en/articles/what-is-a-dynamic-nft-and-how-does-it-change-over-time
- Bu da ilginizi çekebilir: NFT Nasıl Oluşturulur ve Satılır?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.