Destination Tag, kullanıcıların sahip oldukları XRP (Ripple) hesaplarında bulunan, benzersiz bir şekilde oluşturulmuş 9 rakamdan oluşan sayılara verilen bir isim olarak bilinir.
Destination Tag’in türkçe karşılığına “Hedef Etiketi” veya “Alıcı Tag” diyebiliriz. Bu kavramlar, XRP alma ve gönderme işlemlerinde kullanıcıların birbirinden ayrılmasında büyük rol oynar. Para transferlerinde yanlış hesaba transferin bir nevi önünü keser.
Kullanıcıların XRP hesapları ister fiziksel bir cüzdanda olsun ister herhangi bir borsa cüzdanında olsun, bu “tag” XRP tabanlı çoğu cüzdanda bulunabilir. Hesapları takip etmek ve adreslerin kullanıcılara ait olduğunu belirlemek için de kullanılabilir. Peki XRP transferleri için gerekli olan önemli bilgiler nelerdir?
- Transfer yapılacak hedef cüzdanın adresi
- Transfer yapılacak cüzdanın Destination Tag kodları
Fark hesaplar arasında transferler yaparken tag değeri yazılmazsa, hesaba XRP’ler yansımayabilir. Bazı borsalar bu tag değerini vermez, bazı borsalar ise verir. Eğer bir borsa “Destination Tag” kodunu vermişse, o borsada tek bir XRP para yatırma adresi üzerinden işlem oluyor demektir.
Şimdi siz değerli okuyucularımıza bu konuyu Paribu borsasındaki örneklerle anlatarak iyice pekiştirmenizi sağlamaya çalışacağız.
Örnek olarak; sağ bölümde açılan ekranda “XRP ÇEK” sekmesini seçin. Alıcı Adresi kısmına, XRP göndermek istediğiniz cüzdan adresini ekleyin. Ardından “Alıcı Tag” bölümüne, gönderim yapacağınız yerdeki “TAG” bilginizi girin. “TAG” bilgisi girilmeden yapılan transferler alıcı borsa tarafından takip edilemez ve bakiyenize yansıtılamaz. Çekmek İstediğiniz Miktar (XRP) kısmına, çekeceğiniz XRP miktarını girdikten sonra “RIPPLE ÇEK” butonuna tıklayın. Eğer bakiyenizin tamamını çekmek istiyorsanız “( + )” simgesine basabilirsiniz.
Çekim işleminize ait adres, miktar ve tag bilgilerinin doğruluğunu kontrol edip “Ripple XRP Çek” butonuna bastıktan sonra, 2 aşamalı doğrulama devreye alınacaktır.
“Google 2FA” kullanıyorsanız, 2FA mobil uygulamanızda üretilen tek kullanımlık onay şifresini ilgili alana girip ardından açılan ekranda e-posta adresinize gönderilen onay kodunu da girerek işleminizi başlatabilirsiniz.
2 aşamalı doğrulama için SMS yöntemini kullanıyorsanız “RIPPLE ÇEK” butonuna tıkladıktan sonra cep telefonunuza bir güvenlik mesajı iletilecektir. Bu mesaj çekim işlem bilgilerini doğrulamanız amacıyla gönderilmiştir. Çekim işleminize ait “adres ve miktar” bilgilerini kontrol edip doğruluğundan emin olduktan sonra SMS içeriğinde belirtilen çekim onay kodunu girerek ve ardından açılan ekranda e-posta adresinize gönderilen onay kodunu da girerek işleminizi başlatabilirsiniz.
Çekim onay işlemlerini tamamlamadığınız sürece XRP çekim talebinizi iptal edip yeni bir çekim talebi oluşturabilirsiniz.