in , , ,

Destek ve Direnç Nasıl Çalışır ?

Trade dünyasında hazır bilgilere güvenmeyi bırakıp teknik analizin temel konseptinin ardındaki düşünce sürecini öğretmeye yönelik hazırlanan “Destek ve Direnç Nedir, Nasıl Çalışır?” başlıklı tweet dizisini sizin için derledik. 

Teknik grafiklerde, varlık fiyatlarının genellikle ters yönde hareket ettiği yatay çizgiler, çapraz sınırlar ve trend çizgileriyle karşılaşacaksınız. Bunlara destek veya direnç denir. Nadiren, grafik desenleri adı verilen geometrik şekilleri (örn. üçgenler, dikdörtgenler) oluşturabilirler. Bir sonraki bilgiye geçmeden önce grafik kalıpları hakkında hazırlanan içeriği göz atabilirsiniz.

Tek fiyat satırları yerine, pazardaki arz veya talebi vurgulayarak bunları bölgeler olarak adlandırabiliriz. Bu, belirli bir piyasa fiyatı etrafında sipariş kümelenmesini teşvik eder.
Emir kümeleme etkisi nedeniyle limit emirler doldukça sona erer, fiyat bariyerinde başlangıçta bir karşıt güç yaratılır. Bu, fiyatların neden genellikle destek/direnç alanlarında döndüğünü açıklamakta yardımcıdır. Genellikle, kırılan destek dirence dönüşür.
Örnek S/R olarak çalışan 200SMA’ya bir göz atalım. 200 günlük trend genellikle dinamik S/R olarak çalışır. Yeni verilerin ortalaması alınırken ve eski veriler çıkarıldığında değeri zaman içinde değiştirdiği için dinamiktir.
Çapalama etkisi (fiyat çıpaları) ve büyülü düşünme (sonuçlara odaklanırken arkasındaki süreci göz ardı etme), traderları SMA200 tarafından belirtilen seviyelerin sihirli bir çekim gücüne sahip olacağına inandırır. Düşünce hazırlığı nedeniyle inançlarımıza göre hareket etme ve zaten aşina olduğumuz sayıların etrafında zihnimizi sarma olasılığımız daha yüksektir. Dolayısıyla, diğer traderların 200 günlük hareketli ortalamayı kullandığını fark ederseniz otomatik olarak doğru kabul edeceksiniz.
İstatistiksel olarak, büyük bir veri örneğinin ortalaması, “gerçek değer” için iyi bir tahmindir. Bu, trader’ların bir varlığın adil fiyatı olmasını bekleyebilecekleri şeydir. Örneğin, 200 haftalık bir ortalama, 20 dakikalık bir ortalamadan daha iyi bir tahmindir.
Yuvarlak sayıların ($10000, $30000, $100000, vb.) tercih edilmesinin arkasında da sihirli bir düşünce vardır. Hatırlamaları kolay sayılar oldukları için onlara daha çok aşinayız.
Belirli fiyat seviyeleri veya kalıpları anlamsız olsa bile, fiyatlar bu rakamlara ulaştığında dopamin vuruşunu kazanmak için bunları özel olarak ele alabiliriz. Örneğin rastgele verilerde olmadığı durumlarda bile kalıpları aramak yaygın olacaktır. Bu fraktal dünyasında çok fazla rastgelelik, kaos ve entropi bulunur. Bazen fiyatlar tesadüfen bazı rakamlarda yükselir. Örneğin, Bitcoin tam olarak 29.998,87 dolardan sekerse bunun nedeni rastgele bir olay olabilir.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Bölümümle ilgili ortaya koymuş olduğum çeşitli akademik çalışmalarım bulunuyor. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

Layer 2 Dünyasında Neler Oluyor?

Bitcoin (BTC) Fiyatı 31.500 Doları Hedefliyor