in

DeFi, Regülasyonlarla Güçlenir mi?

Üçüncü kişilere, taraflara, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldıran blok zinciri tabanlı bir dijital finans biçimi olan DeFi, geçtiğimiz 2 yılda milyarlarca doları aşan devasa bir sektör haline geldi.

Kamuya açık, merkeziyetsiz blok zinciri ağlarındaki finansal ürünlere erişmek için tüketicilerin devlet tarafından sağlanan bir kimliğe, sosyal güvenlik numarasına, adres kaydına veya benzer resmî belgelere ihtiyacı yoktur. DeFi’ye olan ilginin temeli buradan gelmektedir.

DeFi’nin bir diğer önemli yararı, kullanıcıların maliyetlerini düşürmesidir. Finansal işlemlerde geleneksel aracı şirketlerin çoğuna olan ihtiyacı azaltmasıdır. Böylelikle bir finansal işlemin her adımında yer alan ücretlerin çoğuna gerek kalmaz.

Merkeziyetsiz finans (DeFi) teknolojisinin benimsenmesi hızla artarken, hükümetlerin ve düzenleyici kurumların harekete geçtiği kritik bir dönemece ulaştık. Düzenleyici aktörlerin, regülatör’lerin, DeFi’nin kalıcı olduğunu kabul etmesi gerçekçi ve önemli bir düşünce yapısı olur. Bu tavrın, kurumların gelecekte ne kadar başarılı olup olmayacaklarını belirlemesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Regülasyonlar Konusu

DeFi ile ilgili önemli bir soru, bir işlem sırasında meydana gelen herhangi bir hatanın sorumluluğunu kimin üstlendiği sorusudur. Zira blok zincirine işlenen işlemleri değiştirmenin neredeyse imkânsız olduğunu biliyoruz. Bunun yanında projelerin akıllı sözleşmelerinde güvenlik açıkları ortaya çıktığı zamanlara hepimiz şahitlik ediyoruz. DeFi pazarındaki güvenlik sorunları nedeniyle siber korsanlar, projelere kilitlenen varlıkları çalabiliyor. Bu durumda bireyleri veya kurumları sorumlu tutmak şu an için zor.

DeFi şu anda mevcut düzenleyici yasalar kapsamında yönetilmektedir. Ancak bu düzenlemeler, merkeziyetsiz bir ekonomiyle ilişkili yapıların ortaya çıkmadan çok önce yapıldı.

DeFi endüstrisi hızla büyürken pek çok yönden hâlâ emekleme aşamasında. DeFi’deki sorunların çözülmesine yardımcı olabilecek düzenlemelerin önündeki engellerden biri, DeFi işlemlerinin küresel çapta gerçekleşme eğiliminde olmasıdır. Özellikle birçok ülkedeki finansal düzenleyici kurumların gelişmişlik seviyesinin ve bilincin farklı aşamalarda olduğu düşünülürse küresel iş birliği ve koordinasyonun sağlanması oldukça zor.

Dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler, sürece daha da yakından dahil olmak için adımlar atıyor. Ancak DeFi ile nasıl başa çıkacakları ve yasal boşlukları nasıl dolduracakları konusunda şüpheler var. DeFi, geleneksel finansal işlemler için kullanılan pratik ve düzenleyici modele uymuyor.

Regülasyonlar DeFi’yi Güçlendirir mi?

Bu biraz regülasyonların boyutu ve katılığı ile alakalı olabilir. DeFi’nin bir fark yaratabilmesi için (örnek olarak şeffaflığı ve finansal kapsayıcılığı artırmak) nefes alacak yeterli alana sahip olmalıdır. Bunun için düzenleyici aktörlerin elinde önemli bir fırsat var. Ancak şimdilerde ne yazık ki düzenleyici aktörlerin inovasyonu ve büyümeyi baskılayabilecek açıklamaları gün geçtikçe artıyor.

Fark edilmesi gereken şeyin ise DeFi’nin finansal düzenleyicilerle aynı hedeflerin çoğunu paylaştığıdır, esnek olmayan süreçlerin gözden geçirilmesi, daha geniş erişim, daha ucuz fiyatlar ve daha fazla istikrarın sağlanması. Temel fark merkeziyetsizliktir. Merkeziyetsiz bir yapıyı regülasyona boğmak ise tabiatına aykırıdır.

Kısa vadede yapılacak temel regülasyonlar, kullanıcıların güven duygusunu tazeleyebilir. Dolayısıyla yatırımcıların DeFi projelerine tekrar yatırım yapması, DeFi’nin gelişimi ve inovasyonu için önem arz etmektedir. Artan yatırımların DeFi token’larının popülerliğini ve fiyatını artırabilir. Ancak uzun vadede olan katı regülasyonların, kullanıcıları bıktırabileceği ve usandırabileceği, DeFi’nin merkezi finanstan farkı kalmadığı bir senaryoda yatırımcıların bu sektörden uzaklaşabileceği göz ardı edilmemelidir.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

Hong Kong’un Kripto Merkezi Olması Piyasaya Nasıl Yansıyacak?

Gala (GALA) Uzun Vadeli İyi Bir Yatırım mı?