Darknet üzerinde faaliyet gösteren dolandırıcılar artık dijital varlıklar karşılığında koronavirüs aşıları ve aşı pasaportları ticareti yapıyor.
Coinfirm, kötü şöhretli bazı Darknet kullanıcılarının çeşitli kriptopara birimleri karşılığında COVID-19 için sahte aşı sertifikaları ve çalıntı aşı dozları sattığını açıkladı. Rapora göre, AstraZeneca ürününün 10 çekimi 250 $ veya kripto eşdeğeri karşılığında satın alınabilir.
Coronavirüs Aşısı Karşılığında BTC
Suçlular, Darknet anonim yapıya sahip olması nedeniyle, çeşitli yasa dışı anlaşmaları gerçekleştirebilecekleri çekici bir pazar olarak görüyor. Blockchain analitik şirketi Coinfirm, bu tür kötü aktörlerin, sahte COVID-19 aşı pasaportlarının yanı sıra çalınan aşı dozlarını satmak için söz konusu platformda faaliyet gösterdiğini bildirdi. Karşılığında, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Monero (XMR) ve daha pek çok kriptopara biriminde ödeme almayı tercih ediyorlar.
Coinfirm, suçluların anonimlikleri ve küresel popülerlikleri nedeniyle bu ödeme yöntemini seçtiğini varsaydı. Blockchain şirketi, alıcıların düzinelerce Pfizer-BionTech, AstraZeneca, Moderna ve Johnson & Johnson bulabileceği “COVID-19 Aşı Mağazası” adı altında belirli bir Darknet satıcısı hakkında bilgi verdi. İlginç bir şekilde, Rus ürünü Sputnik V bile satın alınabilir.
Araştırmaya göre, Darknet’te satış yapan suçluların çoğu Rusya Federasyonu veya ABD’de yaşıyor. Coinfirm ayrıca, bu aşıları ve sahte pasaportları en çok satın alanların Doğu Avrupalılar olduğunu açıkladı. Çoğu ürünün tahmini fiyatı, 10 doz başına 250 ABD Doları veya dijital para birimlerindeki eşdeğeridir.
Darknet Üzerinde Kripto İşlemleri
Darkweb’deki kriptopara birimi transferleri 2020’de bir ATH’ye ulaştı. Geçen yıl bu tür işlemler 1,5 milyar dolara eşitti. Bununla birlikte, yasadışı işlemlerin sayısı 2019’da 2020’den daha fazlaydı – 9 milyona karşı 12 milyon. Bu, müşterilerin bu yıl daha az alışveriş yaparken daha büyük meblağlar harcadıkları anlamına geliyor.
Monero ise Darkweb’deki en popüler dijital varlıktır. Geçmişte bu tür işlemler için en çok tercih edilen BTC idi, ancak yıllar içinde odak, Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) ve özellikle gelişmiş gizliliğiyle bilinen Monero (XMR) gibi varlıklara kaydı.
Kaynak : Crypto Potato
Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.