Bir kripto cüzdanı, kullanıcıların NFT’ler de dahil tüm dijital varlıklarını saklayabilecekleri yerdir. ABD merkezli şirket GameStop, oyuncuların oyundan ayrılmak zorunda kalmadan kripto varlıklarını ve NFT’lerini alıp satmalarını kolaylaştıracak bir kripto cüzdanı piyasaya sürdü. MetaMask’ten farklı olarak GameStop, yalnızca oyuncular için tasarlanmış özel bir non-custodial cüzdandır. Bu gelişmenin ardından non-custodial cüzdanın işlevi ve custodial cüzdandan farkının ne olduğu merak konusu oldu.
Bir kripto para cüzdan türü olan non-custodial kavramı çevrimdışı çalışan cüzdanlar için kullanılır. Custodial ise kripto varlıkların üçüncü taraf kişilerin kontrolünde saklandığı cüzdan türleri için kullanılır ve cüzdan güvenliğinden sahibi değil, hizmeti sağlayan taraf sorumludur. Çevrimiçi cüzdanlar ve kripto para borsaları custodial cüzdan kapsamına girer.
Custodial cüzdanlar genel olarak, bir güvenlik sertifikasına bağlıdırlar ve güvenlik denetiminden geçerler. Fonların güvenliğini sağlamak için karmaşık şifreleme yazılımı kullanırlar. Custodial cüzdanda, hesap sahibi cüzdan parolasını kaybettiğinde üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcısından kurtarma işlemi talep edebilir ve hesabına erişimi sağlayabilir.
Non-custodial cüzdanların özel anahtarlarının yani parolalarının kaybedilmesi halinde cüzdan ve kripto varlıklara erişim imkansız hale gelir. Non-custodial cüzdanlarda kullanıcılar direkt cüzdan güvenliğinden sorumludur. Non-custodial cüzdan sahipleri hesaplarını kurtarmak için 12-24 kelime uzunluğundaki kripto para cüzdanına erişime yarayacak olan seed phrase’i hatırlamak zorundadır.
Kripto cüzdan sağlayıcısı Atato’nun Kurucu Ortağı Maxime Paul bir konuşmasında özel anahtarların muhafazası ve güvenlik de dahil olmak üzere belli başlı konularda iki cüzdan arasındaki önemli farklara değindi. Üçüncü taraf hizmet sağlayıcısının custodial cüzdanların güvenliğinden ve özel anahtarlarından sorumlu olduğunu söyledi.
Bununla birlikte, bir kripto yatırım platformu olan Flippy’nin kurucu ortağı Srinidhi Moodalagiri, çoğu kripto borsasının kullanıcılara custodial cüzdanlar sunduğunu söyledi. Moodalagiri, non-custodial cüzdanlarının kullanıcıların cüzdan parolalarını, cüzdan hesabını ilk oluşturduklarında gösterdiğini ve sonrasında parolayı veritabanından kalıcı olarak sildiğini belirtti. “Bu, kullanıcının özel anahtarı güvenli bir şekilde saklaması gerektiği ve varsayılan olarak cüzdana erişebilen tek kişi olduğu anlamına gelir.” diye de sözlerinin devamına ekledi.
- Bu da ilginizi çekebilir: Kripto Cüzdanlar ve Web3 Geleceğinde Oynayacakları Rol
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.