in ,

Cosmos Ekosistemi Hakkında Bilmemiz Gerekenler: ICS, ICA, ICQ Nedir?

Geliştiriciler tarafından “blok zincirlerinin interneti” olarak adlandırılan Cosmos, blok zincir sistemleri arasında bağlantı kurulmasını sağlayan merkeziyetsiz bir ekosistemdir. Projenin amacı, ayrı blok zincirlerinin birbirleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaktır.

Cosmos, Layer-1 blok zincirine farklı bir bakış açısı sunarak herhangi bir blok zincirinin başkalarıyla iletişim kurmasını, verileri paylaşmasını ve işlemleri gerçekleştirmesini sağlar. Geliştiricilere blok zinciri oluşturma verimliliğini artıran ve güçlü araçlara erişmelerini sağlayan yeni nesil bir teknoloji sunar.

Cosmos, yatay olarak ölçeklenen bir blok zinciridir çünkü bu ağda var olan her proje bir blok zinciri haline gelebilir. Bu blok zincirler, IBC (Interconnected blockchains) tarafından birbirine bağlanır. IBC transferi başlatıldığında, token A zincirinde kilitlenir. Ardından, $ATOM’un bağlı olduğuna dair bir kanıt, A zincirinden B zincirine aktarılır. Kanıt, B zincirinde A zincirinin başlığına göre doğrulanır ve geçerliyse, B zincirinde $ATOM kuponları oluşturulur.

Kaynak: https://v1.cosmos.network/intro

Interchain Security, yerleşik bir doğrulayıcı setinden güvenliğin kiralanmasına izin veren bir IBC protokolüdür. ICS olarak bilinen uygulama düzeyindeki IBC protokolü, A ağındaki hesapların B ağı tarafından kontrol edilmesini sağlar. Kendine ait olgun bir doğrulayıcı (validator) seti olmayan yeni bir bölgenin, diğer bölge ile aynı güvenlik parametrelerine sahip olmasını sağlar. Sağlayıcı zincir, doğrulayıcıları (validator) hem sağlayıcı hem de tüketici zinciri ikili dosyalarını çalıştırır. Tüketici zinciri, sağlanan güvenlik için tazminat olarak sağlayıcı zincirinin doğrulayıcılarına (validator) kendi yerel token’ı üzerinden ödeme yapar. Böyle bir sistemin yararı, erken aşama bölgelerinin veya ekosistem çapında bir mal sağlayanların diğer bölgelerin sağladığı güvenlikten yararlanabilmesidir.

Anlaşıldığı üzere ICS, tüketici zincirini oyuna dahil ediyor. Cosmos Hub’dan gelen her doğrulayıcı (validator), IBC üzerinden her tüketici zinciri senkronizasyonu için bloklar üretecektir. Doğrulayıcı (validator) seti etkin bir şekilde tekrarlanır ve tüketici zincirlerinin sağlayıcı zinciriyle aynı doğrulayıcı tarafından çalıştırılmasına izin verir. Tüketici zincirinin güvenliğini sağlamak için Cosmos Hub, her bir tüketici zincirinin bağlanma dönemlerine kadar token’larını çözemez.

İki tür tüketici zinciri bulunuyor. Bunlardan bir tanesi kullanıcılara chain sağlayan özel tüketici zinciri, diğeri ise sözleşmeli tüketici zinciridir. Sözleşmeli tüketici zinciri, geliştiricilerin Cosmos HUB tarafından güvence altına alınan akıllı bir sözleşme uygulamasını hızla dağıtmasına olanak tanır. $ATOM olarak ödenen işlem ücretlerini almalarına izin verir. Projelerin nasıl başlatılacağına bakılmaksızın zincirler arası güvenlik, projeler ve Cosmos HUB arasındaki teşvikleri anında hizalayacaktır.

ATOM, Cosmos
Interchain Accounts (ICA-zincirler arası hesaplar) birlikte çalışabilirliği geliştirir ve geliştiricilere Cosmos ekosistemindeki uygulamalarının kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirme fırsatı verir. Controller chain ve Host chain kavramlarından oluşur. Controller chain, iki zincir arasında özel bir IBC kanalı açarak Host zincirine bir hesap kaydedebilir. Controller chain, Interchain hesabı adına Host zincirinde yürütülmek üzere işlemler oluşturabilir, bunları bir IBC paketine yerleştirebilir ve özel kanal üzerinden gönderebilir. İşlem, Host zincirine aktarılır ve yerel bir işlemmiş gibi yürütülür.

Dört önemli faydası bulunuyor:

  • Birleştirilebilirliği ve kullanılabilirliği geliştirme
  • Birlikte çalışabilirliği kolaylaştırma
  • Kullanıcı deneyimini basitleştirme
  • Yeni zincirler arası iş için fırsatların kilidini açma

Interchain Accounts (ICA), blok zincirlerinin IBC aracılığıyla diğer blok zincirlerindeki hesapları kontrol etmesine izin verir. Örnek olarak, bir kullanıcının ekosistemde $ATOM, $EVMOS, $OSMO gibi bir dizi farklı token’ı bulunuyorsa kullanıcı bu eylemleri potansiyel olarak tek bir blok zincirinden gerçekleştirecektir. Böylece interchain hesabı sizin adınıza işlem yapmak için kullanılabilir. Kullanıcıların seçtikleri herhangi bir doğrulayıcıya (validator) yetki vermelerine ve oy haklarını zincirde tutmalarına izin verecektir.

Cosmos (ATOM)

Interchain Query (ICQ), uygulamaların kullanıcıları tarafından bir arayüz aracılığıyla yapılan ve bir node tarafından işlenen bilgi talebidir. Kullanıcılar, doğrudan uygulamanın deposundan veya modülünden ağından uygulama durumu hakkındaki bilgileri sorgulayabilir. Sorgular bir işlemden çok bir mesaj gibidir. Interchain Query özelliği, kullanıcının farklı zincirlerdeki oylama gücüne ilişkin sorgu verilerinden yararlanılır.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

Metapotamians

2022’de Dikkat Çeken 4 Metaverse Coin’i

Güvenlik Öncelikli dWallet Blok Zinciri: Odsy Network Nedir?