in , ,

Cosmos (ATOM) Boğasında Yükselebilecek Projeler

ATOM, Cosmos

Geliştiriciler tarafından“blok zincirlerinin interneti” olarak adlandırılan Cosmos, blok zincir sistemleri arasında bağlantı kurulmasını sağlayan merkeziyetsiz bir ekosistemdir. Projenin amacı, ayrı blok zincirlerinin birbirleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaktır.

Cosmos, Layer-1 blok zincirine farklı bir bakış açısı sunarak herhangi bir blok zincirinin başkalarıyla iletişim kurmasını, verileri paylaşmasını ve işlemleri gerçekleştirmesini sağlar. Geliştiricilere blok zinciri oluşturma verimliliğini artıran ve güçlü araçlara erişmelerini sağlayan yeni nesil bir teknoloji sunar.

Platform tamamen özelleştirilebilir olduğundan geliştiriciler, yeni blok zinciri uygulamalarını kolaylıkla oluşturabilir ve dağıtabilir. Cosmos ağı, etkinliği kolaylaştırmak için merkezi bir birim olmadan çalışır. Bunu yaparken ağ, blok zinciri arasındaki işlemleri kolaylaştırır ve geliştiricilere verileri ve token’ları programlı olarak paylaşma olanağı sağlar.

Cosmos Blok Zinciri

Cosmos’un diğer projelerden farkı, özelleştirilebilirlik (customizability) ve birlikte çalışabilirlik (interoperability) üzerine odaklanmasıdır. Cosmos içinde oluşturulan her yeni bağımsız blok zinciri (“bölge” (zone) olarak adlandırılır), daha sonra her bölgenin durumunun kaydını tutan Cosmos Hub’a bağlanır. PoS konsensüs mekanizmasına sahip Cosmos’un kripto para birimi ATOM’dur.

ATOM’un değerinin ana itici güçleri, işlem ücretlerinden daha fazlası olabilir. ATOM sahipleri, Cosmos Hub’ın (DeFi gibi ürünler aracılığıyla) güvence altına aldığı “yönetim altındaki varlıklar” ile ilgili değeri bir şekilde çıkarabilmelidir.

Cosmos Boğasında Yükselebilecek Projeler

Boğa piyasası, kripto veya diğer herhangi bir finansal piyasada fiyatların genel olarak yükseldiği bir dönemdir. Genellikle boğa piyasasından önce bir ayı piyasası gelir. Boğa piyasasını, fiyatın %30’dan fazla değer kazanması ve ayı piyasasını, fiyatların %30’dan fazla düştüğü bir dönem olarak tanımlıyoruz.

Geçmişte 10 ayı piyasası yaşayan Cosmos, en büyük boğa koşusunu 24 Eylül 2020’de yaşadı. Cosmos 3. en büyük boğa koşusu 23 Haziran 2021’de başladı ve 20 Eylül 2021’de sona erdi. Şu anda Cosmos ekosistemi üzerinde çalışan 262’den fazla uygulama ve hizmet bulunuyor. Şimdi ise Cosmos boğasında yükselebilecek projelere göz atıyoruz.

1.The Cosmos Hub (ATOM)

Cosmos Hub, ekosistemin ekonomik merkezidir ve ağı korur. Cosmos Hub, bir proof-of-stake konsensüs mekanizması kullanır. Kendisine bağlanan zincirlere hizmet sağlayıcı olarak hareket eder. Cosmos Hub, aşağıdaki gibi hizmetleri sağlayan merkeziyetsiz bir pazar yeridir:

  • DEX’ler.
  • ETH ve BTC köprüleri.
  • Ortak güvenlik.

Bu hizmetler, diğer blok zincirlerinin Cosmos Hub ile bağlantı kurması ve işlem yapması için teşvikler yaratır. Cosmos Hub fiyatı son 24 saatte %8.0 artış göstererek 12,67 dolardan fiyatlanıyor.

Cosmos (ATOM)

2.Osmosis (OSMO)

Osmosis, Cosmos ekosistemindeki en büyük DEX’tir. Kendi Zone’usuna sahip olan Osmosis IBC uyumludur ve ekosistemdeki diğer tüm zone’larla iletişime geçebilir. IBC işlemleri zincirler arasıdır, böylece birinden diğerine veri gönderilebilir. Osmosis, IBC işlem hacmi açısından Cosmos Hub’ı bile geride bırakır. Hub, ayda 219.000 IBC işlemi gerçekleştirirken Osmosis, 358.000 IBC’yi geçer.

DEX ayrıca otomatikleştirilmiş bir piyasa yapıcı (AMM) protokolüdür. Osmosis, likidite sağlayıcılarına katkıları için mükemmel ödüller verir. Osmosis fiyatı yazının kaleme alındığı saatlerde %4,4 artış göstererek 1,23 dolardan işlem görüyor. Dolaşımda 440 milyon OSMO coin arzı, toplamda 325 milyon coin arzı bulunuyor.

3.Cronos (CRO)

Cronos Zincirinin arkasındaki yerel token olan Cronos (CRO), Cosmos SDK’ya dayalı IBC ağları için ek destek sağlayan EVM uyumlu bir zincirdir. Ethereum ve Cosmos’un kesiştiği bir zincir olarak tanımlayabileceğimiz ağ, Ethereum ve Cosmos tabanlı ekosistemlerle uyumludur. Cronos fiyatı son 24 saatte %1.0 artış göstererek 0,121682 dolardan işlem görüyor. 24 saatlik işlem hacmi 15.995.034 dolar olan Cronos’un dolaşımda 25 milyar CRO coin arzı, toplamda 30,3 milyar coin arzı bulunuyor.

Cosmos (ATOM)

4.Sentinel (DVPN)

Sentinel, Cosmos SDK’yı kullanan bir P2P bant genişliği paylaşım pazarı üzerine kurulmuş merkeziyetsiz VPN’lerden oluşan bir ağdır. Sentinel, herhangi bir blok zinciri veya dApp’in ağ katmanında gizlilik sunar. Bir blok zinciri entegre edildiğinde, kullanıcılarına tam bir gizlilik ve sansür sağlayabilir. Sentinel’in yerel token’ı DVPN, ağın güvenliğini sağlamak için kullanılır.

5. Evmos

Tendermint Core konsensüs mekanizmasının üzerinde çalışan Cosmos SDK kullanılarak oluşturulan Evmos Ethereum ile uyumlu, ölçeklenebilir, yüksek verimli bir proof-of-stake blok zinciridir. Projenin kripto para birimi olan EVMOS Ağustos ayı içerisinde %59.22 artış yaşadı. Yazının kaleme alındığı saatlerde 2,67 dolardan işlem görüyor.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Bölümümle ilgili ortaya koymuş olduğum çeşitli akademik çalışmalarım bulunuyor. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

Layer-2 Ölçekleme Çözümü: Zero-Knowledge (ZK) Rollups Nedir?

Trust Wallet’ta Bitcoin Saklanır mı?