in ,

Coinbase’in 2022 Yılı İçin Web3 ve Kriptopara Sektörü Hakkındaki Tahminleri

Coinbase, 2022 yılına dair sektör hakkında bir takım tahminlerde bulundu.

2021 yılının, Bitcoin (BTC) fiyatının yıldan yıla neredeyse %70 artması, DeFi ekosisteminde 150 milyar dolar değerinde kilitli varlığın bulunması ve yeni bir kategori olarak karşımıza çıkan NFT’lerle kripto için bir yükseliş yılı olduğunu kanıtladı.

Coinbase’in 2022 yılı için sektör hakkındaki tahminleri:

  • Ethereum ölçeklenebilirliği artacak, ancak daha yeni olan L1 zincirleri önemli ölçüde büyüme gerçekleştirecek. Kriptopara kullanıcıları, yatırımcıları artarken, Ethereum için ölçeklenebilirlik zorluklarının artması muhtemel. Eth2 ve birçok L2 toplamasının ortaya çıkmasıyla birlikte Eth ölçeklenebilirliğindeki gelişmeler konusunda iyimserim. Solana, Avalanche ve diğer L1 zincirlerinin önemli yükselişler sergilemesi, gelecekte çok zincirli bir dünyada yaşayacağımızı gösteriyor. Ayrıca oyun veya sosyal medya gibi belirli kullanım durumlarına odaklanan daha yeni L1 zincirlerinin ortaya çıktığını göreceğiz.

  • L1-L2 köprülerinin, kullanılabilirlik açısından önemli iyileştirmeleri olacaktır. Daha fazla L1 ağı önem kazandıkça ve L2’ler büyüdükçe, sektörde, umutsuzca L1 ve L1-L2 köprülerinin hızında ve kullanılabilirliğinde iyileştirmeler arayacaktır. Önümüzdeki yıl köprülerin kullanılabilirliği konusunda ilginç gelişmeler görmemiz muhtemel.
  • Sıfır bilgi (ZK) kanıtı teknolojisi daha fazla önem kazanacaktır. 2021, ZkSync ve Starknet gibi protokollerin önem kazanmaya başladığını gördü. Artan kullanımla L1 zincirleri tıkandıkça, ZK-rollup teknolojisi hem yatırımcının hem de kullanıcının dikkatini çekecektir. Gizlilik açısından güvenli uygulamalar ve özünde gizliliğe sahip oyun modelleri dahil olmak üzere yeni gizlilik merkezli kullanım örneklerinin ortaya çıktığını göreceğiz. KYC/AML, gizlilik merkezli ağlarda gerçek bir meydan okuma olabileceğinden, bu aynı zamanda kriptoya daha fazla regülatörün dikkatini çekebilir.
  • Regüle edilmiş Defi ve on-chain KYC doğrulaması. Birçok Defi protokolü regülasyonları benimseyecek ve ayrı KYC kullanıcı havuzları oluşturacaktır. Merkeziyetsiz kimlik ve on-chain KYC doğrulama hizmetleri, kullanıcıların gerçek kimliğini DeFi cüzdan uç noktalarına bağlamada kilit rol oynayacak. ENS tipi adreslerin daha fazla kabul gördüğünü görülebilir.

  • Kurumlar Defi katılımında çok daha büyük bir rol oynayacak. Kurumlar, DeFi ekosistemine katılmakla giderek daha fazla ilgileniyor. Öncelikle, geleneksel finansal ürünlere kıyasla ortalamadan daha yüksek faiz tabanlı getiriler, kurumların daha fazla ilgisini çekiyor. Ayrıca, Defi kullanarak finansal hizmetlerin sağlanmasında maliyetlerin düşürülmesi, kurumlar için fırsatlar sunuyor. Ancak yine de DeFi’ye katılmakta tereddüt yaşıyorlar. Kurumlar, yalnızca KYC sürecini tamamlamış kim olduğu bilenen karşı taraflarla işlem yaptıklarını doğrulamak isterler. Düzenlenmiş DeFi ve on-chain KYC onayının artması, kurumların Defi’ye güven duymasına yardımcı olacaktır.
  • DeFi sigortası ortaya çıkacak. Defi çoğaldıkça, bilgisayar korsanlarının da hedefi haline geliyor. Londra merkezli Elliptic firmasına göre, 2021’de Defi istismarlarının kaybettiği toplam değer 10 milyar doları aştı. Kullanıcıları hack’lerden korumak için, 2022’de kullanıcıların fonlarını güvenlik ihlallerine karşı garanti eden geçerli sigorta protokolleri ortaya çıkacak.

  • NFT Tabanlı Topluluklar, Web 2.0 sosyal ağlarına maddi rekabet sağlayacak. NFT’lerin kullanım alanları genişlemeye devam edecek. İçerik oluşturucuların token’larını veya hayran token’larını daha özel kullanım alanları olacak. NFT’ler, kullanıcıların dijital kimliğinin ve metaverse tabanına geçiş pasaportunun bir sonraki evrimi olacak. Kullanıcılar, sahip oldukları NFT türlerine göre küçük ve çeşitli topluluklarda bir araya gelecekler. Kullanıcı tarafından oluşturulan metaverse’ler sosyal ağların geleceği olacak ve bugünün sosyal ağlarının reklam odaklı merkezileştirilmiş versiyonlarını tehdit etmeye başlayacak.
  • Markalar metaverse ve NFT’lere aktif olarak katılmaya başlayacak. Birçok marka, NFT’lerin marka pazarlaması ve marka sadakati oluşturmak için harika araçlar olduğunun farkına varıyor. Coca-Cola, Campbell’s, Dolce & Gabbana ve Charmin, 2021’de NFT koleksiyonlarını piyasaya sürdü. Adidas kısa süre önce Bored Ape Yacht Club ile yeni bir metaverse projesi başlattı. NFT’leri kullanan daha ilginç marka pazarlama girişimleri görmemiz muhtemel. Ayrıca çok daha fazla ünlünün de kendi kişisel markalarını geliştirmek için NFT’leri kullandığını göreceğiz.

  • Web2 şirketleri Web3’e girmeye çalışacaklar. Bunu, Facebook’un kendisini Web3 şirketi olarak yeniden şekillendirmeye çalışırken görmekteyiz. 2022’de diğer büyük Web2 şirketlerinin Web3’e ve metaverse’e odaklanacaklarını görebiliriz. Bununla birlikte, birçoğunun metaverse’ün merkezi ve kapalı ağ sürümlerini oluşturması muhtemeldir.
  • DAO 2.0. DAO’ların daha olgun ve ana akım hale geldiğini göreceğiz. Daha fazla insan DAO’lara katılacak ve istihdam tanımında bir değişikliğe yol açacak. Asla resmi bir teklif mektubu almamak, sabit maaşlar yerine veya bunlarla birlikte token’ları kabul etmek ve aynı anda birden fazla DAO projesinde çalışmak. DAO’lar ayrıca M&A’nın nasıl yapılacağını, bordro ve faydaların nasıl yürütüleceğini ve daha büyük ve daha büyük kuruluşlardaki faaliyetleri koordine etme konusunda yeni zorluklarla karşılaşacak. DAO’ların verimlilikle çalışmasına yardımcı olacak çok sayıda aracın ortaya çıktığını göreceğiz. Birçok DAO, geleneksel Web2 şirketleriyle nasıl etkileşim kuracağını da çözecektir. Regülatörlerin DAO’lara daha fazla ilgi gösterdiğini ve DAO’ların nasıl çalıştığı konusunda kendilerini eğitmeye çalıştıklarını görmemiz muhtemeldir.

Kaynak: Coinbase

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

KuCoin

Good Games Guild (GGG), KuCoin’de Listeleniyor: Good Games Guild Nedir?

LOCGame 2021 Yılı Değerlendirmesi