Hepimiz, merkeziyetsiz finansın (DeFi) bir gün merkezi finansın (CeFi) yerini alıp almayacağı sorusuyla boğuştuk ve eğer öyleyse, ne zaman?
DeFi’nin, mevcut eski finansal sistemi rahatsız eden birçok sorunu çözebilecek bir dizi teknolojik verimlilik getirdiği bir sır değil. Bununla birlikte, kripto şüphecileri, DeFi’nin daha fazla büyüyemeyeceğini iddia ediyor.
Kabul etmek gerekir ki, mevcut finansal altyapımızı kökünden söküp bir gecede DeFi ile değiştirmek pratik olmayacak olsa da, merkeziyetsiz bir finansal ekosistemin sağlayabileceği faydaları göz ardı etmek de aptalca olacaktır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Nedir?
Alkemi Network, CeFi kurumlarının merkeziyetsiz finansa katılması için aradaki boşluğu doldurarak DeFi ve CeFi tartışmasını yeniden şekillendiriyor! Bakalım bu proje neymiş:
Alkemi Network Nedir?
Alkemi Network, merkezi ve merkeziyetsiz finansın ayrı dünyaları arasında köprü kuran bir teknoloji sağlayıcısıdır. Ağ, herkesin DeFi’ye katılmasını sağlamak için bir dizi araç ve ürünle zincir üzerinde bir likidite ağı kuruyor. Kullanıcılar Alkemi Earn protokolüne Earn dApp, Earn API veya Earn Whitelabel üzerinden erişebilir.
Bu ağın merkezinde, Ethereum blockchain üzerine inşa edilmiş amiral gemisi bir DeFi ödünç verme ve ödünç alma protokolü olan Alkemi Earn var. Hem KYC (Müşterini Tanı) ile “doğrulanmış” hem de izinsiz “açık” dijital varlık havuzları sağlayan kurum düzeyinde bir likidite çözümüdür. Alkemi Earn, ETH, WBTC ve stablecoin’ler USDC ve DAI dahil olmak üzere ERC-20 uyumlu varlıkları destekler.
Alkemi Earn, bir likidite protokolü olarak, alandaki diğer borçlanma ve borç verme protokollerinden ayrılmaktadır. CeFi kurumsal gereksinimleri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır ve güvenilir bir karşı taraf likidite ortamı oluşturarak CeFi ile DeFi arasında köprü oluşturur. Tüm Alkemi Network protokolleri, kurumsal düzeyde finansal raporlama, risk yönetim sistemleri, Web2 -> Web3 bağlantısı ve çoklu imza cüzdan desteği özelliklerine sahiptir.
Alkemi Network Nasıl Çalışır?
Özellikle, merkezileştirilmiş borsalar, uyumluluk riskleri, yetersiz işlem raporlaması ve likidite eksikliği nedeniyle DeFi müşterilerinden her zaman uzak durmuştur. Alkemi Network’ün çözdüğü en büyük zorluklar bunlar. Alkemi Network, Web3 ekosisteminde lider kurumlarla yaptığı ortaklıklarla da ağını hızla büyütmeye devam ediyor.
Alkemi Network, uyumluluk teknolojisi sağlayıcısı KYC-Chain ile ortaklık kurdu. KYC ve AML (kara para aklamaya karşı) politikaları ve kapsamlı müşteri durum tespiti sağlar. Alkemi Network, KYC-Chain ile küresel doğrulama özelliklerine erişim sağlayarak uyumlu bilinçli kullanıcıların profesyonel DeFi çözümlerine erişmesine olanak tanır. Alkemi Earn’in ‘doğrulanmış’ havuzuna yalnızca KYC onaylı katılımcıların girmesine izin verilir.
KYC-Chain ile olan ortaklık, Alkemi’nin kullanıcılarına izinsiz likidite havuzu ile garanti ettikleri gerçek bir açık DeFi deneyimi sunma becerisini engellemez. KYC politikalarına tabi olmadan etkileşimde bulunmayı tercih eden kullanıcılar, etkin bir şekilde defi yazılımları için bir paket olan Alkemi Earn ‘açık’ havuzunda bunu özgürce yapabilirler.
Kurumsal trader’lar, hızla büyüyen yield-getirici pazardan sorunsuz bir şekilde yararlanabilirken, borsalar müşteri tabanları için DeFi getirilerinin kilidini açabilir. Saklayıcılar için Alkemi Network, zincir içi DeFi entegrasyonu aracılığıyla rekabet avantajının korunmasına yardımcı olur. Bireyler, profesyonel DeFi’ye dokunarak Ethereum tabanlı varlıklarından getiri elde edebilirler.
Bu, merkezi kurumlar, merkezi borsalar ve özel kişiler için gerçek bir birleşme noktası; KYC uyumlu DeFi araçlarından, multisig cüzdan işlevselliğinden, kapsamlı kurumsal düzeyde raporlamadan ve yerleşik bir kullanıcı arayüzü ile risk yönetiminden yararlanırlar. Çoklu Web3 cüzdan desteği, işlem riskini en aza indirerek likidite ve kontrolün en üst düzeye çıkarılmasını garanti eder.
KYC-Chain ile ortaklık sayesinde Alkemi Network, karşı taraf ve altyapı risklerini ortadan kaldıran, kurumsal düzeyde sağlam KYC protokolleri oluşturmuştur. Bu, onu tek bir yardımcı program tokeni tarafından yönetilen hem izinli hem de açık likidite havuzlarını kolaylaştıran ilk merkeziyetsiz likidite ağı yapar.
Yardımcı program tokenlerinden bahsetmişken, Alkemi Network, Temmuz ayındaki token oluşturma etkinliği aracılığıyla başlatılan ALK tokeni tarafından yönetilmektedir.
Toplam ALK arzının %35’i likidite sağlayıcıları için ayrılmıştır ve dört yıl içinde dağıtılacaktır. Herhangi bir hizmet tokeninde olduğu gibi, ALK sahipleri, ücret yapıları, pazar ekleme ve oranları belirleme dahil olmak üzere Alkemi’nin protokolleriyle ilgili herhangi bir kararı önerebilir ve oylayabilir. ALK token, 9 Eylül tarihi itibariyle oluşturuldu ve Uniswap’ta bir havuz çabukça ortaya çıktı. Token’a ilgi duyanlar Uniswap’taki ALK/ETH havuzunu kullanabilirler.
Sonuç Olarak;
DeFi ve CeFi’nin bir arada olma ihtimalini eğer merak ettiyseniz, Alkemi Network’ün sizin için cevabı var. Peki, bu proje hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Alkemi Network tarafından çözülmekte olan sorunları tam olarak anlamak ve daha fazlasını öğrenmek için açıklamadaki bağlantılara göz atabilirsiniz.
- https://medium.com/alkemi/alk-token-economics-413165736e2
- https://bit.ly/TheALKisBorn
- https://twitter.com/AlkemiNetwork/status/1438446925867593735?s=20
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.