in ,

BRC-20’nin Gizemini Çözmek

BRC-20 tokenleri, Bitcoin blok zinciri üzerinde oluşturulabilen ve alınıp satılabilen yeni bir kripto para türüdür. 

Ethereum’daki ERC-20 standardından esinlenen BRC-20 tokenleri, Bitcoin’in en küçük birimi olan satoshilere veri yazmak için Ordinals adı verilen farklı bir protokol kullanır ve bu nedenle Bitcoin blok zincirinde çalışır. 

BRC-20 piyasası, DOMO adlı anonim bir geliştirici tarafından Mart 2023’te piyasaya sürülmesinden bu yana hızla büyüdü. Bugüne kadar BRC-20 piyasasının toplam piyasa değeri hızla 700 milyon doların üzerine çıkmış ve blok zinciri ve kripto para topluluğunun dikkatini çekmiştir. 

BRC-20 token işlemleri artık Bitcoin işlemlerinin büyük bir bölümünü oluşturuyor ve Bitcoin ağ tıkanıklığına önemli bir katkı sağlıyor. Dune Analytics verilerinin de gösterdiği gibi geçtiğimiz hafta boyunca BRC-20 işlemleri Bitcoin mempool’unu domine etti. 

Token Standartları Nedir? 

Bir kripto para tokeninin davranışını yöneten düzenlemeler ve işlevler token standartları olarak adlandırılır. Token standartlarını tam olarak anlamak için akıllı sözleşme standartlarının temellerini anlamak gerekir. Akıllı sözleşme standartları, bir akıllı sözleşmenin belirli bir blok zinciri ağında amaçlandığı gibi çalışması için uyması gereken yönergelerdir. 

Bu standartlar, akıllı sözleşmenin izlemesi gereken bir dizi kılavuz sağlayarak tokenler, isim kayıtları ve paket formları oluşturulmasına yardımcı olur. Bu standartlar sayesinde, yeterli bilgiye sahip olan herkes kendi tokenini yaratabilir. 

Token standartları, akıllı sözleşme standartlarının bir alt kümesidir ve özellikle blockchain ağında tokenlerin nasıl oluşturulacağı, verileceği ve dağıtılacağına odaklanır. En yaygın token standartlarından bazıları, Ethereum tabanlı akıllı sözleşmelerde sıklıkla kullanılan ERC-20, ERC-721, ERC-777 ve ERC-1155’tir.

BRC-20 Tokenleri Nedir?

BRC-20 tokenleri, Bitcoin geliştirme topluluğundaki yeni bir inovasyon olan Ordinals’ten yararlanan yeni bir token standardı türüdür. 

Ordinaller, benzersiz olmaları ve kopyalanamamaları bakımından değiştirilemez tokenlere (NFT’ler) benzer, ancak ayrı bir blok zincirinde saklanmak yerine Bitcoin blok zincirine yazılırlar. Bu, bir Bitcoin işlemiyle ilişkili verileri saklayabilen tanık adı verilen bir özellik getiren Taproot yükseltmesi ile mümkün olmuştur.

BRC-20 token standardı, Ordinals ve Inscriptions kullanarak Bitcoin temel zincirinde deneysel bir değiştirilebilir token olarak çalışır. Bu standart, JSON verilerinin Ordinal yazıtları aracılığıyla tokenleri dağıtır ve aktarır.

Bununla birlikte, EVM zincirlerindeki geleneksel token standartlarının aksine, BRC-20 token standardının kuralları ve düzenlemeleri yönetmek için akıllı sözleşmelere dayanmadığını belirtmek önemlidir. Bunun yerine, Bitcoin’de bir komut dosyası saklar ve tokenleri satoshi ile ilişkilendirerek kullanıcılar arasında kolay transferlere olanak tanır.

BRC-20 tokenleri, geliştiricilerin ERC-20 tokenlerine benzer şekilde Bitcoin blok zinciri tabanlı varlıklar oluşturmasına izin verir. 

BRC-20 ve ERC-20 Arasındaki Fark Nedir?

BRC-20 tokenleri, Bitcoin’in Proof of Work mutabakat mekanizması ile güvence altına alınırken ERC-20 tokenleri, Ethereum’un Proof of Stake mutabakat mekanizması ile güvence altına alınır. ERC-20 tokenleri, koşul bazlı işlemleri yürütmek amacıyla akıllı sözleşmelerle etkileşim kurmak için kullanılabilirken BRC-20 tokenleri, değiştirilebilir varlıklar olarak işlev görmek için Ordinals protokolünden yararlanır.

Genel olarak, ERC-20 tokenları, BRC-20 tokenlerine kıyasla, büyük ölçüde BRC-20 tokenlerinin teknik sınırlamaları ve deneysel doğası nedeniyle çok daha yaygın bir şekilde desteklenmekte ve çok yönlüdür. Bununla birlikte, BRC-20 ekosistemi ölçeklendikçe BRC-20 tokenlerinin ERC-20 token özelliklerini taklit eden özellikler geliştirmeye devam etmesi mümkündür.

BRC-20 Varlıklarının Geleceği Nasıl Görünüyor?

BRC-20 tokenleri potansiyel kullanım alanlarıyla dikkat çekerken şu anda akıllı sözleşmelerle etkileşime girme yeteneğinden yoksun olduklarını belirtmek önemlidir. Bu durum, akıllı sözleşmelerin karmaşık finansal işlemlerin yürütülmesi için çok önemli olduğu DeFi alanı gibi yeni tokenlerin geliştirilmesini ve büyümesini teşvik eden ekosistemlerdeki işlevselliklerini sınırlamaktadır.

Ancak BRC-20 varlıklarının yeterince ilgi görmesi, benimsenmesi ve genişletilmiş işlevsellik kazanması halinde, akıllı sözleşme işlevselliğini içerecek şekilde yükseltilmeleri mümkündür. Örneğin, halihazırda DeFi, NFT’ler, uygulamalar ve akıllı sözleşme işlevlerini Bitcoin blok zincirine entegre etmek için çalışan Stacks (STX) gibi bir dizi proje bulunuyor.

BRC-20 tokenlerinin daha da geliştirilmesi, BRC-20 token standartlarının ERC-20 token standardı tarafından sunulan işlevsellik seviyesine yaklaşmasını sağlayarak Bitcoin blok zinciri üzerinde daha gelişmiş DeFi uygulamalarının oluşturulmasına olanak tanıyabilir. Ancak şu an için BRC-20 varlıklarının kapsamı memecoin ihracı ile sınırlıdır.

Kaynak

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Crypto Mario tarafından yazıldı.

Binance’te Listelenen En Düşük Değerli Projeler

Testnet

Nautilus Chain Testnet ile Nasıl Etkileşim Kurulur?