in ,

Boğa Piyasasında Hangi Coinler Yükseliş Gösterebilir?

Herkesin bahsettiği ve dört gözle beklediği boğa piyasasında hangi coinler yükselebilir bu yazımın konusu olacak.

Öncelikle genel bir hatadan söz etmek istiyorum, çoğu kişi küçük projelere büyük meblağlar yatırarak boğayı bekliyor.

Halbuki boğa piyasasında asıl yükselişler sağlam ekosistemlerde ve likidite derinliğine sahip projelerde meydana geliyor.

Likidite derinliği, birden fazla büyük borsada listelenmek çok önemli. Bu yüzden yatırımlar %70-%80 oranında majör dediğimiz projelere yapılmalı. Bu yatırımların %20-%30’luk oranı ise lowcap yatırımları olabilir.

Bir dahaki boğanın yıldızı yine Ethereum olacak gibi, zira hem Proof of Stake’e geçişi, hem deflasyonist yapısı (burn özelliği ile) hem de layer2 dünyasının desteği Ethereum’u rakipsiz kılıyor. Bu yüzden öncelikle Ethereum ekosistemini incelememiz lazım.

Layer2 Tokenleri

Henüz Zksync ve Starkware tokenini piyasaya sürmediği için onlar hakkında bir analiz yapmak zor ancak şu zamana dek yüksek TVL (Toplam kilitli değer) olarak Arbitrum ve Optimism ön plana çıkmakta.

kripto

Arbitrum, DeFi’lerin tercih ettiği bir ekosistem ve arkasında çok güçlü Arbitrum Foundation (Vakfı) bulunuyor. Giderek güçlenen bu ekosistem, boğa piyasasında TVL artışı ile ön plana çıkacaktır. Arbitrum’un dışında ikinci büyük layer2 coini Optimism de BNB ağıyla yaptığı büyük ortaklık ile ön plana çıkıyor. Bu yüzden ilk tercihlerim ARB ve OP olacak. Bu tokenler yeni olduğu için bir vesting baskısı altındalar, bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bunun dışında Celer Network (CELR), Cartesi  (CTESI) ve Metis (METIS) de layer2 hizmeti veren projeler, birden fazla ekosistemi birbirine bağlayan likidite köprüleri için altyapı sağlıyorlar. Market capleri de oldukça minimal olduğu için, mantıklı bir boğa yatırımı gibi görünmekteler.

Yeni nesil Layer-1 Coinleri

Önceki boğada Solana ve AVAX, layer1 alanında çok ciddi yükseliş kaydetmişlerdi. Şimdi piyasada çok fazla layer1 var ve seçim yapmak güçleşiyor.

Ben layer1 alanında Injective Protocol (INJ), Aptos Network (APT), Sui Network (SUI), Nervos Network (CKB), Kaspa (KAS) gibi coinleri seçiyorum. Injective’i seçme sebebim DeFi’lere odaklı bir layer1 ağı olması. Çoğu coin dolaşımda, stake edilmiş coin oranı yüksek, fonlaması sağlam.

Aptos ve Sui’yi ise yazılımcı dostu Move diliyle kodlanıyor olmaları, arkalarındaki fonlama desteği vs gibi sebeplerle sepetime ekliyorum. Nervos Network (CKB) ise yeni nesil ve Asya’da iş ağı kuvvetli bir layer1 ağı. Gelelim Kaspa’ya, Kaspa’nın BlockDAG teknolojisi onu benzersiz kılıyor. Ekibi ve vizyonu şahane bir proje, topluluk odaklı olduğu için oldukça sadık bir balina yatırımcı grubuna sahip. Bunların yanına Japonya’da iş ağı çok sağlam olan ve Astar 2.0 ile sağlam bir yol haritası güncelleyen Astar Network’ü (ASTR) ekliyorum.

Merkeziyetsiz Borsalar

Bir dahaki boğada sezonunda işlem hacmi oldukça yüksek oranlara çıkacak ve vizyoner merkeziyetsiz borsalar Uniswap (Uni) ve dYdX oldukça sağlam yerlere gelebilecek projeler. Uniswap v4 güncellemesi dYdX ise testnet’iyle birlikte v4 yükseltmesi merkeziyetsiz borsaları çok ayrı bir yere taşıyacaktır.

Bu da ilginizi çekebilir: dYdX Testnet’e Nasıl Katılınır?

Yapay Zekalar ve Web3 Coinleri

FET ve AGIX yapay zeka trendinde hep başı çektiler. Bu yüzden boğada oldukça yüksek yerlere gelebilirler. Yine web3 alanında çok sağlam iş ağı olan ve iş geliştirme yapan Mask Protocol (MASK) ve Gitcoin (GTC) de sepetimde olacak projelerden.

Bu coinler dışında birçok projeyi de takip ediyorum. Özellikle yeni piyasaya çıkacak Sei Network (Tıpkı INJ gibi DeFi odaklı bir layer1 projesi) ve Layerzero’da tokenomilerini inceledikten sonra belli kademelerde alım yaparak sepetime girebilir.

Gem Coinler

Gem coin dünyası oldukça zorlu bir alan. 5 milyon dolar altındaki coinlere gem diyebiliriz. Bu alanda yatırımlar çok çeşitlenebilir.

Üç gem coini boğaya kadar hold edeceğim, bu coinleri şöyle sıralayabilirim:

  • Taraxa (TARA) Oldukça düşük market capli bir layer1 projesi, bu yüzden hold etmeyi düşünüyorum.
  • Chirpley (CHRP) Social ai projesi. Marketing odaklı bir proje olduğundan iyi yerlere gelecektir, oldukça lowcap bir proje.
  • Trustfi Network (TFI) 1 Milyon dolar market capli, 16 ağı destekleyen, CertiK auditli launchpad projesi. Launchpad’ler yükseldiğinde oldukça sert yükselişler gerçekleştirebilir.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

Avalanche Wallet’ta X-Chain ve C-Chain Arasında Çapraz Zincir Transferi Nasıl Yapılır?

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) Fiyat Analizi