Boğa piyasası, varlık fiyatlarının yükselmeye devam ettiği veya sürekli yükselmesinin beklendiği dönemi tanımlayan bir terimdir.
Geleneksel finansta boğa piyasası, varlık fiyatının dip noktasından %20 veya daha fazla arttığı bir durum olarak ölçülür. Boğa piyasasında yatırımcı güveni yüksektir, varlık fiyatlarında istikrarlı bir artış vardır. Yatırımcılar, bir boğa piyasasını besleyen ve büyüten varlıkları satın almak ve tutmak konusunda isteklidir.
Boğa piyasaları aylarca hatta yıllarca sürebilir ve genişleme; zirve, daralma ve sona erme olma üzere dört aşamadan oluşur. Psikolojik etkilerin ve spekülasyonların piyasalar üzerinde etkili olması nedeniyle boğa piyasasının ne zaman sonlanabileceğini tutarlı bir şekilde tahmin etmek zordur.
Boğa piyasasından yararlanmak isteyen yatırımcılar, söz konusu varlığı yükselen fiyatlardan erken dönemde satın almalı ve zirveye ulaştığında satmalıdır. Dip ve zirvenin ne zaman gerçekleşeceğini belirlemek zor olsa da bu şekilde kayıpların minimize edilmesi sağlanır.
Boğa piyasası sırasında dalgalanmalar, düşüşler ve düzeltmeler yaşanması olağandır. Kısa vadeli düşüşler, kolayca hatalı bir şekilde boğa piyasasının sonu olarak yorumlanabilir. Bu nedenle fiyat eğilimlerini uzun zaman dilimlerinde gözlemlemek önemlidir.
Son Kripto Boğasını Tetikleyen Unsurlar
- Geleneksel finans piyasaları pandemide çökerken insanlar kripto paralara yöneldi.
- Önde gelen merkez bankalarının devasa parasal genişlemeleri.
- Kurumsal sermayenin (MicroStrategy, Tesla vb.) kripto para adaptasyonu.
- Ana akım ve popüler kültürün desteği.
- Ana akım finans kuruluşlarının fiyat tahminleri.
Tüm bu unsurların katkılarıyla kripto piyasasına yönelik devasa bir talep yaratılırken buna karşılık sınırlı bir arz bulunmaktaydı. Diğer taraftan piyasada yatırımcıların dijital varlıklara güveni artarken belirli projeler de aşırı fiyatlanmaya başladı.
Ünlüler, influencer’lar ve daha önce kriptoyla ilgilenmemiş olabilecek diğer sektörler arasında dijital varlıklara yönelik ilgi arttı. Bu dönemde olumlu haberler neticesinde fiyatlar sert yükselirken piyasa negatif haberlere sınırlı tepki gösterdi. Pandemi sonrasında ana akım medyada (başta Twitter olmak üzere) kripto paralar hakkında yorumlar arttı.
Neticesinde kasım itibarıyla FED’den sıkılaştırma hamleleri gelmeye başlayınca kripto piyasasında algı değişmeye başladı. Diğer taraftan bu dönemde kurumsal sermayenin adaptasyonu nedeniyle kripto paraların geleneksel finans ile korelasyonu yükseldi. Ukrayna – Rusya savaşı kaynaklı enerji fiyatlarının artması ve FED’i daha fazla sıkılaştırmaya zorlaması kripto piyasasını daha fazla baskı altına aldı. Mayıs – Haziran döneminde yaşananları ve devamını hepimiz biliyoruz.
- Bu da ilginizi çekebilir: Piyasa Düzeltmeleri Neden Sağlıklıdır?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.