Bloomberg International kaynaklı haberde, konuyla ilişkili iki yetkiliye göre Türkiye, kripto para piyasası üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak ve muhtemelen dijital varlıkları içeren bazı işlemlere vergi uygulayacak bir mevzuat hazırlıyor.
Bloomberg’e konuşan Türk yetkililerin yaptığı açıklamada, önümüzdeki haftalarda yerel kripto para borsası platformları için yeni kurallar belirleyen yasa tasarılarının meclise sunulması bekleniyor.
Konuyla alakalı iki Türk yetkili; Tasarılar arasında şirketlerin en az 100 milyon lira (6 milyon dolar) sermayeye sahip olması şartının bulunacağını ve küresel kripto para platformlarının Türkiye’de vergileye tabi olacak şubeler açmasının zorunlu kılınacağını iddia ediyor.
Yetkililer, hükümetin bireylerin vergilendirilmesi hususunda henüz kesim bir karara varmadığını ancak kripto para satın alınmasına yönelik sembolik bir vergi koymaya eğilimli olduğunu aktardı. Buna ek olarak Türk yasa yapıcıların, kötüye kullanımları önlemek amacıyla muhtemelen bankacılık sektörünün altyapısına paralel, kripto paraların güvenli bir şekilde saklanmasının yollarını da araştırdıkları da belirtiliyor.
Yetkililer, salı günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da katıldığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantının gündeminde kripto paralara yönelik yeni tedbirlerin olduğunu aktardı.
Diğer taraftan dünya çapındaki düzenleyiciler, TerraUSD stablecoin’inin ayın başında dolar peg’ini kaybedip çökmesinden bu yana daha sıkı gözetim çağrılarını hızlandırdı. Geçtiğimiz günlerde ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, UST’deki son gelişmeleri vurgulayarak, “Bu durum stablecoin’in hızla büyüyen bir ürün olduğunu, finansal istikrar için risk yarattığını ve uygun bir çerçeveye ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Stablecoin’e yönelik mevzuat yıl sonuna kadar işleme alınmalı.” yorumunda bulunmuştu. Avrupa Birliği tarafında ise, Avrupa Komisyonu’nun, stablecoin ihraçlarına yönelik kısıtlamalar uygulamayı değerlendirdiğine yönelik belgeler basına sızdırılmıştı.
Hatırlanacağı üzere Mart ayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kripto paralara yönelik yasa tasarısı isteği sonrasında kanun yapıcılar çalışmalara başlamıştı. Bunun bir sonucu olarak TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” raporu hazırlanmıştı.
Raporda, “Kripto varlık konusu; fazlasıyla teknik bir konu olması, kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların tecrübe sahibi olmadığı bir alan olması gibi nedenlerle, bu alandaki yasal düzenlemeler, çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir. Parlamentoların, sağlıklı düzenlemeler yapabilmek için uzmanlardan bilgi edinme yoluna gittiği görülmektedir.” sözleriyle endüstrideki uzmanların önemine atıfta bulunulmuştu.
Kaynak: Bloomberg
- Bu da ilginizi çekebilir: Coinbase, Fortune 500’e Giren İlk Kripto Şirketi Oldu!
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.