in

Blokzinciri Güvenliği ve Ethereum

blockchain

Blokzinciri teknolojisinin doğasında güvenliğe dayanıklı bir altyapı mevcuttur. Blokzinciri teknolojisinin temelinde bulunan kriptografi, merkeziyetsizlik ve konsensüs mekanizmaları ağı güçlü hale getiren temel unsurlardır.

Blokzincirlerinin çoğunda verileri bloklar halinde yapılandırılır. Bu blokların her birinde işlemler bulunur. Her blok kendisinden önceki bloğun hash fonksiyonuyla bağlı olduğundan zincirleme bir yapı vardır. Bloklar içerisindeki her işlem bir konsensüs mekanizması tarafından onaylanır. Bu mekanizmanın amacı işlemlerin doğruluğunu teyit etmektir.

Blokzinciri teknolojisinde validatörler vardır. Bu birimler blokzincirindeki işlemi doğrulamaktan sorumludurlar. Proof-of-work yani iş ispatı modeli olan sistemlerde madenciler validatör olarak bilinirler. Validatörler işlemleri doğrulamak için matematiksel bir iş yükünü üstlenirler. Proof-of-stake yani pay ispatı modeli olan sistemlerde ise matematiksel bir hesaplama yoktur. Onun yerine validatörler ağın koinini stake ederler ve ağa doğru bir şekilde katılmakla doğrulama görevini yerine getiririler.

Blokzinciri ağının güvenliği konusuna gelince; gördüğünüz üzere güvenliği sağlayan unsurlar, merkeziyetsiz olması, kriptografi ve konsensüs mekanizmalarıdır. Validatörler merkeziyetsizlik ve konsensüs bölümünde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir blokzincirinde ne kadar çok validatör varsa o kadar merkezsiz ve bir o kadar güvenlidir diyebiliriz.

En Güvenli Blokzinciri

Türk kripto fenomenleri arasında Tobby Kitty, kendisi Ethereum maximalisti olmakla beraber merkeziyetsizliğe çok önem veren ve bu teknolojinin felsefesine bağlı bireylerden birisidir. Geçtiğimiz günlerde attığı bir tweette blokzincirlerinin validatör sayılarına dikkat çekerek Ethereum’un en güvenli blokzinciri ağı olduğunu söylemiştir. Öte yandan Ethereum blokzincirine yapılacak bir saldırının maliyetinin de çok yüksek olmasından dolayı saldırı ihtimalinin düşük olduğunu dile getirmiştir.

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Semih Yiğit tarafından yazıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü öğrencisi olan Semih, Fransızca ve İngilizce dillerine hakimdir. Blokzinciri, merkeziyetsiz finans, teknoloji ve yazılım alanlarında kendini geliştirmekte ve bu alanlarda içerikler üretmektedir.

Kriptopara, Bitcoin

Türk Kripto Fenomenleri Bu Hafta Neler Konuştu?

Proxy

BTC Proxy ($PRXY) Resmi IDO’su Başlatılıyor: Uniswap Listelemesi 30 Temmuz’da