in

Blockchain’in Teknoloji Trendlerine Uyum Süreci

Blockchain teknolojisinin algılanması, genel olarak ‘’teknoloji’’nin algılanmasındaki zorluk nedeniyle diğer teknolojilere göre daha düşüktür. Bir hizmet olarak blockchain (BaaS), şirketlerin blockchain tabanlı uygulamaları denemesine imkân sağladığı için blockchain teknolojisinin benimsenmesini de sağlamış olur.

Aşağıdaki listede GlobalData tarafından tanımlanan ve blockchain teknolojisini etkileyen temel teknoloji trendleri yer alıyor.

BaaS

BaaS; bulutta bulunan ve işletmelerin bir blockchain platformu oluşturmak yerine kiralamalarını sağlayan hizmeti sunan bir yazılım türüdür (SaaS). BaaS, tam dağıtımdan proje oluşturmaya kadar tam olarak yönetilen bir blockchain hizmeti olarak çalışır. Bu hizmet, şirketlere birçok farklı avantajdan yararlanma imkânı sunar.

Bunlar arasında; şirketlerin pahalı kurum içi yetkinlikler ve kaynak geliştirme endişesi olmadan blockchain uygulamaları ve akıllı sözleşmeler ile deneme yapması, gelişmiş şeffaflık, veri güvenliği ve benzeri avantajlar yer alır.  BaaS, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için oldukça caziptir. IBM, Microsoft ve Amazon gibi bulut hizmeti devleri de BaaS modeline hakimdir.


‘’İzinli’’ Blockchain’ler

Blockchain teknolojisi ilk ortaya çıktığında asıl amacı, değer transferini güvenilmez ağlar içerisinde  güvenilir bir şekilde gerçekleştirmekti. Karşılıklı taraflar, değer transferini içeren işlemleri yürütmek için birbirlerine güvenmek zorunda değildi. Bununla birlikte; kripto para dünyasının da ötesinde ticari ilişkilerin ortaya çıktığı ilk günden bu yana güven, çoğu ticari ilişki için önemini korumaya devam ediyor. Ticari blockchain’lerin çoğu, kripto para platformları tarafından desteklenen tamamen güvenilmez modeli reddeder.

Blockchain, teknoloji

Çoğu blockchain ağı başlangıçta oldukça merkezi bir yapıya sahiptir. Ancak; blockchain ağı, zamanla farklı ağ işlevleri üzerindeki kontrolü kademeli olarak katılımcılara dağıtır. Yeni katılımcıların ise bir blockchain’in işlevlerini ve özelliklerini tamamen anlaması zaman alır. Birçok özel blockchain’in federe ya da hibrit versiyona dönüşmesi muhtemeldir.

Sıfır Bilgi Kanıtı (ZKP)

ZKP, bir tarafın diğer tarafa bir varlığın değer bilgisi dışında başka bir bilgi aktarmadan değeri bildiğini kanıtlamasını sağlar. Örneğin; bir bankaya belirli bir süre boyunca bankanın yeterli bir hesap bakiyesi tutması gereken yeni bir kredi başvurusunda bulunduğunuzu düşünün. Geleneksel olarak bu, bankayla o dönemdeki tam bakiye ve işlem ayrıntıları gibi gereğinden fazla kişisel bilgi veren banka hesap özetlerinin paylaşılmasını içerir.

Blockchain

ZKP ile ise karşı tarafla sadece ihtiyacın karşılanıp karşılanmadığı ile ilgili bilgiler paylaşılır. ZKP, blockchain ve özellikle halka açık blockchain’ler bağlamında kullanıcı bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini sağlar. Birkaç farklı ZKP türü vardır. Bu türler arasında da zk-SNARK’lar (sıfır bilgi, kısa ve öz, etkileşimli olmayan bilgi argümanı) en popüler ZKP türüdür.


Yapay Zekâ (AI)

Blockchain ve yapay zekanın her ikisi de verileri farklı şekillerde ele aldığı için bir noktada birleşmeleri kaçınılmaz olarak kabul edilir. Yapay zekâ, verileri analiz ederek bunlardan ön seziler üretirken; blockchain ise güvenli depolama ve veri paylaşımı sağlar. AI için temel zorluk, yapay zekâ modellerinin kararlarını nasıl verdiğiyle ilgilidir. Son yıllarda AI’nın önyargı ve ayrımcılık ile karar verdiği pek çok sayıda profilli vaka olmuştur.

Yapay Zeka

Blockchain sayesinde AI modeli için kullanılan eğitim verilerinin kaynağını ve veri girişinden sonuca kadar tüm aşamaları takip etmek mümkündür. Kararlar ve ilgili diğer veriler güven ekleyerek blockchain’e kaydedilirse bir AI modelinin karar verme sürecini kontrol etmek kolaylaşır. Blockchain ve yapay zekâ; veri koruma, çeşitli veri kümeleri oluşturma ve veriden para kazanma için de birleştirilebilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Blockchain, IoT verilerine bir hesap verme yükümlülüğü ve güvenlik katmanı ekleyebilir. Buna ek olarak Blockchain, IoT verimliliğinin, ölçeklenebilirliğinin ve standardizasyonunun gelecekteki sağlayıcısı olabilir. Ayrıca Blockchain, tedarik zinciri izleme ve takip etme gibi IoT uygulamalarının kolaylaştırıcısı olma görevini de üstlenebilir. Örneğin; sağlık sektöründeki blockchain özellikli IoT cihazları, hastaların bu cihazların topladığı verilere erişimi kontrol etmesine izin verir.

Teknoloji, zaman içerisinde cihazları siber saldırılara karşı daha dirençli hale getirerek üçüncü bir tarafın verilere ne zaman eriştiğine dair ayrıntılı bir rapor oluşmasını sağlar. Tedarik zincirinde blockchain tabanlı sistemler, akıllı bir sözleşmeyle etkinleştirilerek ödemeleri de otomatikleştirebilir.


Entegrasyon

Blockchain şirketleri; geliştiricilerin kodlama gereksinimlerini azaltmak ve kullanıcıların hızlı bir şekilde blockchain uygulamaları oluşturması için uygulama programlama arayüzü (API) düzeyinde ”entegrasyon”u etkinleştirdi. Blockchain’in benimsenmesi için sahip olduğu özellikler; iş uygulamaları, veri tabanları, hibrit ve çoklu bulut teklifleri dahil olmak üzere temel teknolojilere gün geçtikçe daha fazla entegre ediliyor.

gıda sektörü ve blockchain

IBM ve Microsoft gibi büyük BaaS oyuncuları da bu süreçteki geliştirmeyi yürütüyor. Blockchain teknolojisini temel teknolojilere entegre etmek, kullanım kolaylığı sağlayarak ve dijital dönüşüm çabalarının bir parçası olarak blockchain teknolojisini cazip bir alternatif haline getiriyor.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız

Ojamu

Ojamu, Markalar İçin Akıllı NFT Destekli Pazarlama Çözümü Sunuyor

Stablecoin

ABD Hükümetinin, Stablecoin ve Diğer Kriptoparalar İçin Regülasyonlar İsteği