in ,

Blockchain Uzay Endüstrisini Nasıl Etkileyecek?

Kriptoparalar, blockchain ve merkeziyetsiz veriler son yıllarda etrafta dolaştığını gördüğümüz moda kelimelerdir. Ancak bu teknoloji o kadar yenidir ki, uzay araştırmalarında bile hayatımıza doğrudan uygulamalarını görmek zor. Fakat blockchain ve uzay, beklediğinizden daha fazla bağa sahip.

Bu kavramların hepsi, verileri depolamanın farklı bir yolunun tanımlandığı, merkeziyetsiz(paylaşılan bir veritabanı kullandığı anlamına gelir), şeffaf (kullanıcıların veritabanındaki değişiklikleri görmelerini sağlar) ve güvenli bir yoldur. Bu tür bir sistem içinde, kullanıcıların verilerin kopyalarına sahiptir. Ayrıca Bir blockchain veri şifreleme algoritması ile saklandığından. Blockchain’i hacklemek çok zordur.

Kripto para biriminin en popüler kullanımı finans sektöründe olsa da, kullanıldığı diğer alanlar için uygulanabilir. Bu olası uygulamalardan biri, uzay madenciliği sırasında kaynakları izlemek veya büyük alan inşaat projelerini yönetmek için kullanılabilecek tedarik zincirleridir. Blockchain’i inceleyen Portekizli hukuk firması Vieira de Almeida’nın baş Danışmanı Helena Correia Mendonça, bu tür bir başka kullanımın uzay sistemleri tarafından enerji üretimini ve tüketimini depolamak ve kontrol etmek için enerji ile ilişkili olabileceğini söyledi.

Mendonça,” uzay sektörü, özellikle uyduların zincirdeki düğümler olarak kullanılmasıyla, veri depolayan katılımcı düğümler olarak veya verileri doğrulayan ve ekleyen düğümleri doğrulayarak, blockchain’in geliştirilmesi ve daha geniş kullanımı için önemli bir katkı sağlayabilir ” dedi.

“Bu durumda, blockchain verilerini ve uygulamalarını almak, depolamak ve yayınlamak için uyduları kullanabilirsiniz. Bu nedenle uydu ağları, verileri depoladığınız ve işlemleri gerçekleştirdiğiniz altyapı olarak kullanılabilir.”

Uzay Endüstrisinde Kullanılabilecek Alanlar

Bu olası kullanımlar umut verici olsa da, blockchain uzayda zaten kullanılmaya başlandı. Teknolojiyi kullanan ilk uydu, 2017 yılında dünya çapında Bitcoin (bir kripto para birimi) dağıtmak için başlatılan bir şirket olan Blockstream idi. Güvenlik tarafında, blockchain ilk olarak 2018’te SpaceChain tarafından uzayda kullanıldı, Fransa’daki PricewaterhouseCoopers için blockchain ve uzay uygulamalarını inceleyen Aravind Ravichandran, bir e-posta röportajında şunları söyledi. Spacechain’in uydusu, veritabanında bir işlem yapmak için bir uydu ile iletişim gerektiren uydu tabanlı bir blockchain sistemi için tasarlanmıştır.

Ravichandran, “bu oldukça başarılı bir görevdi, çünkü bu, blockchain tabanlı bir işletim sistemini desteklemek için bir uydu takımyıldızı başlatmayı amaçlayan Spacechain’in temelini oluşturdu” dedi.

Daha fazla space-y blockchain etkinliği de yakında geliyor olabilir. Ravichandran, 2018 yılında Consensys (büyük bir blockchain şirketi) tarafından Planetary Resources (bir asteroit madenciliği şirketi) satın alınmasına işaret etti. Ravichandran devam etti “Bu anlaşma, blockchain’in bir blockchain veritabanında depolamak için fiziksel varlıkları dijitalleştirmenin bir yolu olan ‘tokenizasyon’ adlı bir süreci kullanarak asteroit madenciliğini destekleyeceği de dahil olmak üzere büyük tahminlere yol açtı.”

Satın alma işleminden sonra ConsenSys, Planetary Resources CEO’su Chris Lewicki başkanlığındaki ConsenSys Space adlı bir yan kuruluş başlattı. Bu yan kuruluş, uyduların yörünge konumlarını izleyecek blockchain tabanlı bir veritabanı olan Trusat’ı başlattı ki bu SpaceX ve Amazon gibi şirketler altında büyük uydu filoları piyasaya sürüldüğünde daha da önemli olabilecek bir şey. Ravichandran, daha fazla uydunun yörüngesel enkaz oluşturabilecek daha yüksek bir çarpışma riski getireceğini de sözlerine ekledi. Ravichandran,” şu anda halka açık bir [uydu] veritabanı yok “dedi ve” var olan da ABD Hava Kuvvetleri’ne ait. Bu nedenle, bu veritabanı oldukça önemlidir ve merkeziyetsiz  ve tarafsız olması, uyduların yörüngedeki konumlarını almak için gereklidir.

Blockchain endüstrisi hala ortaya çıkıyor ve olası kullanım alanları tahmin edilemiyor, ancak Mendonça, tüm uzay endüstrisinin finansal teknoloji, devlet uydu iletişimi, yayın ve İnternet erişimi gibi uygulamalarda yararlanabileceğini belirtti. Ravichandran, Blockchain uzaya taşınırken uzay araçlarının ve sahip olduklarının bu noktada kilit rol oynayacağını belirtti ve uluslararası projelere yardımcı olması için NASA’nın ayın yörüngesine bir Ağ Geçidi uzay istasyonu inşaa etmek istediğini belirtti.

Ayrıca, blockchain ile “uzay araştırmalarının daha hızlı ve daha verimli bir şekilde ticarileştirebileceğini” açıkladı. Bir uzay aracının tokenize edilmesi, farklı varlıkların uzay aracının farklı bileşenlerini oluşturmasına izin verecektir. NASA ve ESA [Avrupa Uzay Ajansı] gibi kurumlara çok daha fazla şeffaflık ve izlenebilirlik ile işleri verimli bir şekilde tedarik etme yeteneği kazandıracaktır.” Bununla birlikte Mendonça, blockchain’in, başta kripto para birimi tokenlerinin doğası ve veri korumasının nasıl uygulanacağı da dahil olmak üzere, önce çözülmesi gereken regülasyon sorunları olduğu konusunda uyardı. Bununla birlikte, Avrupa Birliği blockchain’in yasal konularını inceleyen kuruluşlar arasında yer alıyor, Bu yüzden yakın gelecekte bu hususta daha fazla netlik beklediğini ifade etti.

Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Vefa İlgün tarafından yazıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü 2020 yılında bitiren Vefa, şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ABD'nda yüksek lisans yapmaktadır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede Almanca bilmektedir. Aktif olarak inşaat ve ticaret sektörlerinde yer almaktadır. Kripto para sektörüyle 2021 yılında tanışmıştır.

kriptopara, Bitcoin

7 Mayıs 2021 Tarihli Bitcoin, Ethereum, Binance Coin Ve Dogecoin Fiyat Analizi

Cosmos (ATOM)

Cosmos (ATOM) Network İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey