in ,

Blockchain Alternatifleri: Hashgraph, Dag ve Holochain

Blockchain ile diğer Dağıtılmış Defter Teknolojileri türlerinin karşılaştırması…

Blockchain, bilgileri hacklemeyi veya değiştirmeyi zorlaştıracak şekilde kaydeden, halka açık bir dijital işlem defteridir. Teknoloji, bireylerin hükümet, banka veya başka bir üçüncü taraf gibi bir aracı olmadan doğrudan birbirleriyle anlaşmaları için güvenli bir yol sağlar.

Hashgraph, DAG ve Holochain ise; güvenlik, kararlılık ve hız gibi özelliklerle blockchain alternatifleri olarak ortaya çıkmıştır. Bu makale Blockchain, Hashgraph, DAG ve Holochain arasındaki farkı ve bunların işleyişini anlamayı amaçlamaktadır.

Bunları açıklamadan önce Dağıtılmış Defter Teknolojisini açıklayarak başlayalım:

Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) Nedir?

Dağıtılmış bir defter, karmaşık bir veritabanı türüdür. Blockchain, en yaygın kullanılan dağıtılmış defter türüdür. Kriptografi ve fikir birliği ile dağıtılmış yönetim, finansal varlıklar için kritik olan defterin bütünlüğünü sağlayan DLT’nin en önemli iki yönüdür.

Defter genel veya özel olabilir. Özel defterler birkaç tarafın sunucularında depolanır ve defter durumunu yalnızca onlar güncelleyebilir; halka açık defterler herkesin katılmasına ve fikir birliğine katılmasına açıktır.

Akıllı sözleşmeler teknolojisi, DLT’ye önemli bir ektir. Akıllı sözleşmeler, belirli süreçlerin otomasyonunu sağlayan, böylece paradan ve zamandan tasarruf sağlayan, kendi kendine çalışan kod parçalarıdır.

Dağıtılmış defter, defterin her bir kopyasının iletildiği, depolandığı ve bağımsız olarak güncellendiği bir eşler arası ağ aracılığıyla birkaç cihaz arasında paylaşılır. Merkezi otoritenin olmaması önemli bir avantajdır.

Defter güncellendiğinde, her cihaz yeni bir işlem sağlar ve ardından nodelar, paylaşılan bir defter kullanarak hangi kopyanın doğru olduğunu oylar. Diğer tüm nodelar, bir anlaşma yapıldıktan sonra defterin en son kopyasını güncelleyecektir. Güvenlik, şifreleme anahtarları ve imzalar aracılığıyla sağlanır.

Blockchain Teknolojisi

Blockchain teknolojisi, dijital bir işlem defteri oluşturmanıza ve bir bilgisayar ağı aracılığıyla paylaşmanıza olanak tanıyan dağıtılmış ve merkeziyetsiz bir veri sistemidir. Her ağ katılımcısının başlığı merkezi bir otorite olmadan güvenli bir şekilde manipüle etmesini sağlamak için kriptografi kullanır.

Blockchain; güvenli, şifreleme tabanlı ve ağ üzerinden dağıtılabilir yeni veri yapılarıdır. Blockchain teknolojisi, Bitcoin gibi kriptopara birimleri de dahil olmak üzere herhangi bir verinin veya dijital varlığın transferini sağlar. Bitcoin’in oluşturduğu blockchain’ler, dağıtılmış nodelar arasında fikir birliğine vararak, dijital ürünlerin merkezi işlem onayı olmadan transferini sağlar.

Dağıtılmış bir defter sistemi olarak Blockchain, her işlemi izler ve doğrular, bu da onu güvenli ve güvenilir hale getirir. Tüm işlemlere madenciler tarafından izin verilir, bu da işlemlerin kalıcı olmasını sağlar ve hacklenmelerini önler. Eşler arası işlemler için blockchain teknolojisi, herhangi bir üçüncü taraf veya merkezi otoriteye olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Aynı zamanda teknolojinin merkeziyetsizleşmesini sağlar.

Hashgraph Teknolojisi

Hashgraph, düşük hız sınırlaması olmaksızın blockchain teknolojisinin avantajlarını sunan dağıtılmış bir defterdir. Bu dağıtılmış defter teknolojisi, yalnızca blockchain’lerle değil, AWS, IBM, Oracle ve Microsoft gibi hizmet sağlayıcılarla da rekabet ediyor.

CTO ve Swirlds’in kurucu ortağı Leemon Baird, Hashgraph teknolojisini icat etti. Bunun önemli avantajı, teknolojinin işlemleri doğrulaması gerekmemesidir. Bir blockchain gibi bloklar halinde paketlenmek yerine, işlemler yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafikler kullanılarak zamanlanır.

Hashgraph, blockchain yakınsamasına uygun bir alternatiftir. Yukarıdaki resimdeki gibi çalışan bir protokol kullanır. Hashgraph’daki herhangi bir node, yeni girdi işlemlerine ve diğerlerinden elde edilen işlemlere ilişkin doğrulanmış olayları rastgele seçilen eşlerine dağıtabilir.

Bu tür eş nodelar, alınan olayları yeni bir olaya ekler ve ardından diğer nodelardan kabul edilen olayları sağlayarak bunları rastgele seçilen diğer eş nodelara gönderir. İşlem, tüm nodelar başlangıçta neyin üretildiği hakkında bilgi sahibi olana kadar devam eder. Protokolün hızlı entegrasyon özelliği, herhangi bir yeni olayın ağdaki her bir node’u alabilmesini sağlar.

DAG Teknolojisi

Directed Acyclic Graph (DAG) yani Yönlendirilmiş Asiklik Grafik, kendisini çeşitli bilgi parçalarını birbirine bağlayan bir veritabanı olarak kabul eden farklı bir veri yapısı türüdür. Kürelerden ve onları birbirine bağlayan aynı yönde yönlendirilmiş çizgilerden oluşurlar. Döngüsel değildirler, yani belirli bir anda başlayıp grafiği takip ederseniz başlangıç noktasına geri dönemezsiniz.

DAG, diziyi yalnızca öncesinden sonraya genişleten topolojik sıraya sahip bir grafik veri yapısıdır. DAG genellikle veri işleme, zamanlama, gezinmenin en iyi yolunu bulma ve sorunları sıkıştırma için kullanılır. Saniyede binlerce işlem ölçeklenebilirliği gerektiren uygulamalar için de kullanılır.

Holochain Teknolojisi

Holochain, broadcast uygulamalarının, banka varlıkları da dahil olmak üzere, zincirinize veri eklemesi için bir çerçeve sağlar. Zincirler kaynaşmak, bölmek ve etkileşim kurmak için birleştirilir ve bu bilgiler merkeziyetsiz bir şekilde saklanır. Veriler, sayısal bir biyometrik ile verilerle ilişkilendirilen bir karmaya sahiptir.

Örneğin, birisi verilere müdahale ederse, veriler ile karma arasındaki hatayı not eder ve kurcalanan veriler reddedilir. Dijital imzalar, Holochain bilgilerinin yazarlığının şifrelenmemesini sağlar, ancak dağıtılmış bir dosya sistemi olarak BitTorrent ile aynı teknoloji üzerinde çalışacaktır.

Holochain, merkeziyetsiz eşler arası uygulamalarda onay gerektirmeyen veri bütünlüğü için kriptografik olarak güvenli bir uygulama geliştirme çerçevesidir. Esasen Holochain, birden fazla veri depolama alanı sağlayıcısının bağımsız alt zincirlerini herhangi bir fikir birliği algoritması olmadan çalıştırmasını sağlar. Sadece farklı zincirler arasında bir hesap dengesi tutmak gerekir.

Sonuç Olarak;

Blockchain teknolojisinin aksine Hashgraph, DAG ve Holochain ileri teknolojiler olarak kabul edilir. Ancak bu, blockchain’in yerini alacakları anlamına gelmez. Blockchain’in değişmezlik ve hesap verebilirlik gibi özellikleri nedeniyle çeşitli ürünler, organizasyonlar, geliştiriciler hala blockchain teknolojisi ile çalışmayı tercih ediyor.

Ayrıca, Bitcoin gibi kriptopara birimleri ve Ethereum gibi dağıtılmış uygulama platformları için temel olarak hizmet etmesiyle de bilinir. Orta ila yüksek değerli işlemler için blockchain, sağlam bir garanti ve maliyet etkinliği sağlar.

Bu nedenle, blockchain teknolojisini değiştirmenin zorlu bir görev olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan, dağıtık defter teknolojisi için uygun bir alternatife sahip olmakta hala gecikiyoruz.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Potansiyel Airdrop için LayerZero (ZRO) Ekosisteminde Kullanılacak En İyi 10 Protokol

Bitcoin (BTC) Fiyatı Düşüşe Devam Edecek mi?