Blockchain, oldukça dinamik, inovatif bir iş alanı. Günümüzde en radikal büyüme gösteren birkaç alandan biri diyebiliriz. Bu iş alanı geliştikçe ve diğer sektörlerle entegrasyonlar oluştukça, blockchain alanında pek çok kalifiye çalışana ihtiyaç duyulacak. Zira üniversitelerde, akademilerde direkt olarak bu alana dair eğitim veren kurum yok denecek kadar az. Üniversitelerde bu alanda yüksek lisans programları, kürsüler, öğrenci külüpleri kurulsa da; sürecin hala çok başındayız diyebiliriz.
Blockchain elbette teknik bir iş, bu işin teknik yönü yazılımcılara bakıyor. Yazılımcıların bu alanda hangi pozisyonlarda çalışabileceğine dair ufak bir yazı da yayınlayacağız. Ancak geniş düşünürsek, blockchain kocaman bir ekosistem, bu ekosistemde yüzlerce iş kolu oluşmuş durumda. Zira ortada bir ürün geliştirme süreci, bu ürünün marketle buluşması ve markete çıkış sonrası oldukça uzun ve meşakkatli süreçler var. Bu yazımda daha çok bu ekosistemi ve hangi iş alanlarını oluşturduğunu anlatacağım.
En baştan blockchain dünyasının en temeline inelim. Her proje, yazılımcı kadrosu dışında geniş bir kadroyla sahada oluyor. Her projenin bir marketing sorumlusu, sosyal medya sorumlusu, global sohbet grubunun topluluk yöneticileri ve yerel topluluk grup yöneticileri var. Bunun dışında kriptopara borsalarının da müşteri temsilcileri, iş geliştirme uzmanları vardır. İşin tabii ki bir de grafik, tasarlama kısmı mevcut. Bu alanda da ciddi bir grafiker, tasarımcı ihtiyacı bulunuyor.
Yani, yazılım ayağını saymazsak Blockchain alanında iş olanakları şöyle sıralanabilir:
*Marketing yöneticiliği ve çalışanları,
*Blockchain haberciliği,
*Kriptopara borsaları müşteri hizmetleri & destek sorumluları,
*Sosyal medya yöneticiliği,
*Medya için içerik editörleri ve grafikerler,
*Telegram ve discord gibi sosyal topluluk platformları için komünite yöneticiliği ( hem global hem yerel).
*Bunun dışında tabii ki saha işleri de var, fuarlarda görev almak vs gibi. Blockchain projelerinin reel ekonomi ile entegrasyon süreçlerinde çok daha fazla iş alanı oluşacak gibi.
Peki, blockchain alanında iş hayatına atılmak için ne gibi kalifikasyonlar lazım? Öncelikle, elbette İngilizce seviyenizin orta seviyenin üstünde olması gerekir. Zira tamamen global bir iş yapacak, globalle yerel arasında bir köprü olacaksınız. İngilizce bilmeden bu işi yapmak imkânsız olmasa da çok zor diyebiliriz.
İkincisi, sektöre dair bilgi donanımının üst seviyede olması gerekir. Bunun için zaten onlarca haber sitesi, eğitim platformları, video içerikleri var. İngilizce biliyor, her gün blockchain konusunda kendinizi eğitiyorsanız en önemli gereklilikleri sağlamışsınız demektir.
Sonrasında ise iş ağında bir tanınırlık oluşturmanız gerekmekte. Bunun için telegram ve discord‘daki topluluklarla yoğun etkileşim halinde olmalısınız. Orda sık soru soran, kendinizi gösteren biriyseniz çok kısa zamanda bir blockchain sosyal ağına sahip olacaksınız zaten. Benim tüm öğrenme süreçlerim telegram sohbet gruplarında gelişti.
Gelelim tüm bunlara ilave olarak, bir blockchain şirketinde staj imkânına. Bu imkânı ele geçirirseniz kaçırmayın derim. Bu bir kriptopara borsası veya kriptopara haber sitesi olabilir. Yakın zamanda KoinSaati olarak ikinci staj programımızı başlattık ve bu alanda oryantasyonumuz başladı. KoinSaati, Türkiye’de blockchain ve kriptoparalar alanında nitelikli iş gücü yetiştirmeye tüm hızıyla devam ediyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Blockchain Teknolojisi Özellikle Kadınlar İçin Faydalı Olabilir
Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.