in , ,

Bitcoin’in Tarihçesi 1: Bitcoin Tarihine Giriş

31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto takma adlı kişi veya kişiler tarafından anonim olarak “Bitcoin:Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı bir makale yayınlandı. Bu makalede güven yerine kriptografik kanıtlara dayalı bir finansal altyapı tasarımı detaylandırılıyordu. Aradan geçen 10 yıl gibi bir süreden sonra kriptopara birimleri küresel ekonomi aktörleri tarafından düzenli olarak tartışılmaya başlandı. Hatta bazı ülkeler kendi dijital para birimlerini araştırıp geliştirme aşamasına geldiler.

Bitcoin arka planda blokzinciri olarak adlandırılan bir teknolojinin ürünü. Blokzinciri ise lojistikten, ilaç endüstrisine, tarımdan enerji ticaretine ve merkeziyetsizliği esas alan özerk organizasyonlara kadar sayabileceğimiz birçok kullanım alanına sahip bir teknoloji.

Bitcoin

Bu rehber niteliğindeki yazı dizisi ile yeni başlayanlar için Bitcoin ve kriptoparaların geçmişinde yer alan sosyal ve teknolojik bağlamdan önemli olaylara kadar birçok sade biçimde anlatılmaya çalışılmıştır. Bu yazı dizisi yeni bir finansal paradigma olarak adlandırabileceğimiz Bitcoin’in okuyucular tarafından açıkça anlaşılmasını amaçlarken; öte yandan okuyuculara bulunduğumuz çağın belki de en etkileyici finansal ve teknolojik gelişmelerinden birisi hakkında tutarlı bir bakış açısı kazandırmayı ümit etmektedir.

Bitcoin Tarihine Giriş

Bitcoin ile ilgili hikayeler genellikle Satoshi Nakamoto’nun 2008’de yayınladığı teknik makale ile başlar. Oysa arka planda on yıllardır gelişmesini devam ettiren, teknolojik ve sosyolojik bir fenomen olarak anlaşılması için gerekli olan buna rağmen çokça kez ihmal edilen bir ön gelişim süreci vardır.

Likidite

Bitcoin’in tarihçesine anlatmayı amaçlayan bu yazı dizisi başlangıçta bu sürecin tohumu diyebileceğimiz teknik ve sosyal akımların altını çizecektir. Bu akımları ilecek Bitcoin’I dünü ve bugünüyle anlamak ve tartışma zemini oluşturmak açısından yararlı olacaktır.

Bitcoin’in Felsefesi

Bitcoin’in temelinde çoğunlukla teknoloji meraklısı bireyler, özgürlükçüler ve kripto-anarşistlerden oluşan topluluklar yer alıyor. Bitcoin’in bu sosyolojik yapıya sahip topluluklar tarafından benimsenmesiyle değerleri, felsefesi, temel altyapısı gibi başlıca özellikleri tanımlanmaya başladı.

Satoshi Nakamoto, Bitcoin fikrini ilk ortaya attığında ve üzerindeki fikirlerini açıkladığında ilk olarak çok niş bir çevrimiçi topluluk tarafından çok az bir ilgi ve eleştiri topladı. Bu niş topluluk seksen ve doksanlı yıllarda dijital nakit deneylerine dahil olan bireylerden oluşuyordu.

Bitcoin

Bu bireylere göre Bitcoin uzun süredir devam edegelen bir dizi parasal sistem deneylerinin sonucuydu. Bitcoin’in felsefi köklerini araştırırken geçmişte iki önemli topluluk karşımıza çıkar Extropian’lar ve Şifrepunk’lar. Yazı dizisinin ikinci bölümünde bu iki topluluktan detaylıca bahsedeceğim.

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Semih Yiğit tarafından yazıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü öğrencisi olan Semih, Fransızca ve İngilizce dillerine hakimdir. Blokzinciri, merkeziyetsiz finans, teknoloji ve yazılım alanlarında kendini geliştirmekte ve bu alanlarda içerikler üretmektedir.

Binance Listelemesi Alan Gitcoin (GTC) Nedir?

Bitcoin

Glassnode Verilerine Göre Bitcoin (BTC) İçin Ayı Piyasası Görünüyor mu?