İlk dağıtılmış, sansürsüz, elektronik dijital para sisteminin hayata geçmesini sağlamak için mühendislik ve tasarım gerekliliklerini detaylandıran araştırma makalesi 13 yıl önce yayınlandı. Bitcoin whitepaper, önceki tüm dijital para oluşturma girişimlerinin çifte harcama sorununa uzun süredir aranan çözümü duyurdu.
Bununla birlikte, yaygın inanışın aksine, Bitcoin’in Satoshi Nakamoto tarafından icadı tam olarak benzeri görülmemiş bir yapı değildi. Dijital para arayışı, Bitcoin whitepaper’ın yayınlanmasından yıllar önce başlamıştı ve Bitcoin, daha doğru bir şekilde, onlarca yıllık araştırma ve geliştirmenin doruk noktası olarak görülüyor. Satoshi, Bitcoin ağını ve konsensüs protokolünü tasarlamak için zekice bazı ince ayarlar yaptı ve hepsini bir araya getirdi.
Bitcoin, dijital imzaları, çalışma kanıtını, açık anahtar şifrelemesini, karma işlevleri, zaman damgalarını, blok ödüllerini, işlem ücretlerini, madencilik zorluk ayarlamasını, Merkle Ağaçlarını ve bağımsız düğümler tarafından yürütülen eşler arası ağ kavramını harika bir şekilde birleştirir. Bu benzersiz yapı, çifte harcama sorununun çözülmesine ve şimdiye kadar yaratılmış en sağlam para biçiminin ortaya çıkmasına izin verdi.
Bu parçaların her biri önceki bilgiler üzerine inşa edilmiştir. Whitepaper, bu tür önceki gelişmelerden sekiz tanesine atıfta bulunarak, Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin yaratma gereksinimlerine nasıl ulaştığını anlamamıza yardımcı oldu.
Bitcoin Whitepaper’daki Referanslar
İlk referans, Wei Dai’nin hükümetler ve güvenilir kuruluşlar olmadan işbirliğinin nasıl mümkün olabileceğini araştırdığı b-money’dir.
B-money’nin yaratıcısı Wei Dai şunları söylemişti:
“Bir topluluk, katılımcılarının işbirliği ile tanımlanır ve verimli işbirliği, bir değişim aracı (para) ve sözleşmeleri uygulamak için bir yol gerektirir. Geleneksel olarak bu hizmetler devlet veya devlet destekli kurumlar tarafından ve yalnızca tüzel kişilere sağlanmaktadır. Bu makalede, bu hizmetlerin izlenemeyen varlıklara ve bu varlıklar tarafından sağlanabileceği bir protokol açıklıyorum.”
Bitcoin whitepaper’da yer alan sonraki üç referans, Bitcoin ağının işleyişi ve sıralı blok geçmişi için merkezi olan ve çifte harcama sorununun çözülmesine yardımcı olmak için gerekli olan zaman damgası ile ilgilidir. Ayrıca, zaman damgası, belirli bir zamanda verilerin varlığını kanıtlar.
İkinci referans ise sistemlerde güven gereksinimlerinin nasıl azaltılacağını araştıran ve H. Massias, X.S. Avila ve J.J. Quisquater tarafından yazılan bir makale olan “Design of a secure timestamping service with minimal trust requirements“dır.
Yazarlar bu makalede şunları söylemişti:
“Dijital zaman damgasını, belirli bir zamanda genel bir dijital belgenin varlığını sağlamayı amaçlayan dijital bir sertifika olarak tanımlıyoruz. İki türlü zaman damgası tekniği vardır: güvenilir bir üçüncü tarafla çalışanlar ve dağıtılmış güven kavramına dayananlar. Güvenilir bir tarafa dayalı teknikler, zaman damgalarını yayınlamaktan sorumlu olan varlığın tarafsızlığına dayanır. Dağıtılmış güvene dayalı teknikler, doğrulayıcıları hepsini yozlaştıramayacağımıza ikna etmek için çok sayıda insan tarafından tarihli ve imzalanmış belgeler yapmaktan ibarettir.”
Bitcoin Whitepaper’daki üçüncü referans ise bir belgenin eski tarihli veya ileri tarihli olmasını olanaksız kılmak için bir teknik öneren ve S. Haber ile W.S. Stornetta tarafından kaleme alınmış bir makale olan “How to timestamp a digital document“dır. Bitcoin, açıklayıcı işaretler bırakmadan kayıtları kurcalamayı pratik hale getirmek için karma verileri bağlama fikrinden yararlanır.
İki yazar, depolamayı ve gerekli hesaplamayı azaltırken, her bir zaman damgası olayı için elde edilen tanıtımda üstel bir artış elde etmenin bir yolunu araştırdıkları dördüncü referans olan “Improving the efficiency and reliability of digital timestamping”de bir kez daha alıntılanmıştır. Merkle Ağaçları ayrıca, Bitcoin’in işlem verilerini bloklar halinde depolaması ve düğümleri doğrulayarak hızlı ödeme ve blok doğrulamaya izin vermesi açısından da önemlidir.
Haber ve Stornetta’ya yapılan en son referanstan, Satoshi Nakamoto, daha kolay bütünlük doğrulaması sağlamak için hash işlevlerini Merkle Ağaçları ile birleştirmek için “Secure names for bit-strings“dan yararlandı.
Adam Back’in “Hashcash – a denial of service counter-measure“, Satoshi tarafından alıntılandı ve Bitcoin’in iş kanıtı (PoW) sistemini, konsensüs modelinin çekirdeğini uygulamak için kullandı. PoW, BTC’nin merkeziyetsiz bir şekilde madenciliğine izin vermekten sorumludur ve işlemlerin kaydedilmesi için insan koordinasyonunun olmamasına ve fikir birliğine varmak için güven eksikliğine izin verir. Basitçe söylemek gerekirse, PoW olmadan Bitcoin olmazdı.
R.C.Merkle’nin “Protocols for public key cryptosystems” makalesi de Bitcoin whitepaper’daki referanslardan biridir ve ortak anahtar dağıtımı için şemaları ve dijital imzalar için protokolleri araştırıyor; bunun, birçok ayrı alıcı tarafından onaylanması gereken merkezi bir kaynaktan kimliği doğrulanmış mesajları yayınlamak için ideal bir yöntem olduğunu söylüyor.
Dijital imzalar, Bitcoin kullanıcılarının bir işlem çıktısının sahipliğini kanıtlamasına ve bunu takma adla harcamasına olanak tanırken, eşlerin bu tür iddiaların geçerliliğini hızlı bir şekilde doğrulamasını sağlar. Bitcoin şu anda ECDSA (Eliptik eğri dijital imza algoritması) kullanıyor ve kullanıcıların protokolle etkileşime girerken kimliklerini (özel anahtarlar) ifşa etmemelerini sağlıyor. Bitcoin’e yapılacak bir sonraki büyük yükseltme, Schnorr imzaları ekleyerek Bitcoin’in bu konudaki yeteneklerini daha da geliştirecek.
Son olarak, William Feller’in “An introduction to probability theory and its applications“, Satoshi tarafından alıntılandı. Bitcoin’in yaratıcısı, çifte harcama probleminde önemli bir sorun olan bir saldırgan veya saldırganların gerçek zincirle başarılı bir şekilde rekabet edebilme olasılığını hesaplamak için matematik kitabından yararlandı.
- Bu da ilginizi çekebilir: Schrödinger’in Bitcoin’i
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.