Bitcoin ve Kara Para Aklama

Bitcoin BTC

Çoğu insan, kulaktan dolma bilgilerle Bitcoin ve diğer kriptopara birimlerinin kara para aklamak ve vergi kaçırmak için ideal bir yöntem olduğunu düşünür. Bu yazımızda Bitcoin ile kara para aklamanın ilişkisini tartışacağız.

Vergilerin hayranı olmayabilirsiniz, ancak çoğu insan kara para aklamanın kötü birşey olduğu konusunda hemfikirdir. Pratik olarak konuşursak, suçlular için kara para aklama, suçlarının deyim yerindeyse karşılığını almasını sağlamanın yoludur.

Kara para aklama; uyuşturucu kaçakçılarını, organize suçluları, teröristleri, silah kaçakçılarını, insan kaçakçılarını, şantajcıları veya kredi kartı dolandırıcılarını içerebilecek hemen hemen her tür ulusötesi ve organize suçun operasyonları için kritik öneme sahiptir. Uzun vadede, kara para aklama bir ekonomiye ve hatta toplulukların sosyal dokusuna zarar verebilir.

Para genellikle döviz büroları, borsa komisyoncuları, altın satıcıları, kumarhaneler, otomobil bayileri, sigorta şirketleri ve ticaret şirketleri aracılığıyla aklanır. Ayrıca, yasadışı faaliyetleri maskelemek için suçlular özel bankacılık tesislerinden, paravan şirketlerden, off-shore bankalarından, serbest ticaret bölgelerinden, banka sistemlerinden ve ticaret finansmanından da yararlanmaktadır.

Birleşmiş Milletler raporuna göre, kara para aklama küresel ekonomiye yılda 800 milyar dolar ile 2 trilyon dolar arasında bir maliyete mal oluyor. Tüm kara para aklama faaliyetlerinin yaklaşık %90’ının halen tespit edilmediği tahmin edilmektedir.

Bitcoin

 

Bitcoin ve Kara Para Aklama

Bitcoin genellikle, dark web’de bir pazar alanı olan Silk Road (İpek Yolu) ile ilişkilendirilir. Silk Road, herkesin Bitcoin ile silah ve yasadışı uyuşturucu gibi eşyaları satın almasını sağlayan bir pazar alanıydı.

Bu pazar alanı uzun süredir kapalı olmasına rağmen, ana akım medya hala buna atıfta bulunuyor. İnsanların kanısına göre, Bitcoin anonimliği kolaylaştırdığı için suçlulara yardımcı olur.

Bununla birlikte, Bitcoin’in kara para aklamak için tercih edilen bir araç olduğu argümanı bir yanlış anlamadır. Bitcoin blockchain’indeki kimlikler tamamen anonim değildir, bu kimlikleri takma ad olarak tanımlandırmak daha doğru olur.

Her kimlik, özel anahtar adı verilen alfanumerik bir dizeyle ilişkilendirilir. Bitcoin’in kullanıcıların kimliği üzerinde belirli bir düzeyde koruma sağladığı doğru olsa da, işlemler aslında halka açıktır.

Fiat paranın bir şekilde daha iyi yönetildiğini düşünmek de yanlış bir kanıdır. Elbette sermaye kontrolleri ve raporlama/denetim gereklilikleri kontrol sisteminden kaçmayı zorlaştırmaktadır. Ancak paravan şirketlerin ve diğer karmaşık yapıların da yardımıyla kara para aklamak mümkündür.

Hatırlatmakta fayda var ki, sadece iki yıl önce yani 2019’da, 58 tanesi kara para aklama cezası olarak rekor miktarda para cezası verildi. Bu cezaların çoğu bankalara verilirken, yaklaşık %17’si oyun, kumar ve kriptopara sektörlerindeki kuruluşlara verildi.

Bitcoin

Kara para aklama girişiminin belirli yönleri söz konusu olduğunda Bitcoin mantıklı gözükebilir. Örneğin, Bitcoin satın almak için nakit kullanmak ve daha sonra bu Bitcoin’i denizaşırı ülkelere göndermek nispeten kolaydır. Bununla birlikte, sorun genellikle, yasa dışı fonları fark edilmeden ekonomiye geri kazandırma yeteneğiyle ilgilidir.

Bitcoin, gizliliği korumak ve bir kişinin sahip olduğu coinlerin geçmişini silmesi/bulanıklaştırması için coin karıştırma gibi yararlı olabilecek belirli tekniklere izin verir.

Bununla birlikte, takma adlı kimlikler, halka açık (public) işlemler ve coin karıştırma, şu anda ABD dolarına kıyasla kara para aklamak için daha verimli veya etkili bir yol sağlamamaktadır.

Bitcoin’in işlem kayıtları kalıcı ve değiştirelemez olduğundan, suçluların blockchain’de işlem yapmadan önce iki kez düşünmesi gerekir.

Bu bağlamda, en son Chainalysis raporuna bakacak olursak, tüm Bitcoin işlemlerinin sadece %1’i suçla ilişkilendiriliyor. Coin karıştırma söz konusu olduğunda, çoğu kişi veya kurumlar bunu yalnızca gizliliği artırmak için kullanır. Her yıl karışık coinlerin yalnızca yaklaşık %8’i çalınır ve tüm coinlerin yaklaşık %3’ü dark web ile bağlantılıdır.

Eğer aklınızda Bitcoin ile ilgili başka şüpheler var ise, genellikle dile getirilen şüphe ve soruları ve bunların cevaplarını tartıştığımız bu yazı serimizi de okuyabilirsiniz:

Kaynak: AAX Academy

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Splinterlands

Splinterlands Kurucusu Aggroed Lighthacker ile AMA Etkinliği

Corinthians

Corinthians Fan Token Bugün Satışa Çıkıyor: $SCCP Token Nasıl Satın Alınır?