in , ,

Bitcoin ve Ethereum Kıyaslaması

kripto

Bitcoin ve Ethereum, günümüzde var olan blockchain teknolojisinin en yaygın benimsenen 2 uygulamasıdır. İnsanların çoğu Bitcoin’in ve Ethereum’un rakip olduklarını düşünse de durum o kadar basit değil.

Bitcoin bir nevi dijital altını ifade ederken; Ethereum ise dijital bir evreni ifade eder. Bununla birlikte; her iki kriptopara birimi de internet için bir değer katmanı oluşturan blockchain teknolojisini kullanır. Ancak; Bitcoin’in teknolojisi ödemelerle sınırlıdır. Ethereum ise değer katmanına bir bilgisayar ekleyerek blockchain’i bir adım daha ileri götürür. Ayrıca; Ethereum, karmaşık finansal işlemleri kodlanabilir hale getirir.

Her iki sistem de ağ güvenliğini sağlamak için ödeme yaptıkları, dünya çapındaki madencilerden oluşan merkeziyetsiz bir ağ tarafından desteklenir ve güvence altına alınır. ABD hükümeti tarafından merkezi olarak kontrol edilen dijital dolara kıyasla merkeziyetsizlik, Bitcoin’i devrim niteliğinde yapan blockchain teknolojisinin temel ilkesidir.

Kriptopara, Bitcoin, Ethereum

2008’de merkezi varlıklar dünyayı başarısızlığa uğrattığında Bitcoin, paranın kontrolünü merkezden uzaklaştırmak için Satoshi Nakamoto isimli kişi veya kişiler tarafından yaratıldı. Ethereum, Bitcoin’den ilham alınarak yaratıldı. Bununla birlikte; Bitcoin’den farklı olarak Ethereum’a akıllı sözleşmeler eklendi. Bitcoin, bir ‘store of value’ olmak için tek bir fonksiyona hizmet ederken; Ethereum’un esnekliği, blockchain ağına sınırsız fonksiyon sağlar.

Ana Çıkarımlar: Bitcoin vs Ethereum

  • Bitcoin bir kriptopara birimidir; Ethereum bir platformdur. Ether ise Ethereum’un blockchain’indeki yerel tokendir.
  • Ethereum ağında işlemler Bitcoin’den daha hızlıdır.
  • Bitcoin öncelikle bir değer deposu ve takas aracıdır. Ethereum ise genel amaçlı bir blockchain olarak görülüyor.
  • Ethereum, Bitcoin’e bir rakip olarak değil; Bitcoin’in tamamlayıcısı olarak yaratılmıştır.

Bitcoin Nedir?

Satoshi Nakamoto adlı gerçek kimliği belirsiz, esrarengiz bir figür, bir White Paper ile açıkladığı fikri hayata geçirdi: merkezi bir otorite olmadan güvenli bir şekilde çalışabilen peer-to-peer (P2P) (eşler arası) bir elektronik nakit sistemi. Bu sistem sayesinde kriptopara fikri diğer bir deyişle “herhangi bir fiziksel formu olmayan para” doğmuş oldu.

Aslında Bitcoin; merkeziyetsiz, fiziksel olmayan bir para birimi olarak tasarlanan ilk düşünce değildir. Ancak; bu şekildeki bir düşüncenin başarılı bir şekilde uygulandığı ilk girişimdir.

Bitcoin’in birincil amacı; kendisini çeşitli ülkeler tarafından desteklenen geleneksel fiat para birimlerine bir alternatif olarak sunmaktı. Bitcoin, öncelikle bir değer deposudur (store of value) ve genellikle bir takas aracı (exchange) olarak kullanılır.

Ethereum Nedir?

Ethereum, yerel kriptopara birimi Ether (ETH) tarafından desteklenen küresel bir bilgi işlem platformudur. Ethereum blockchain’indeki bilgi işlem gücü talebi arttıkça ETH talebi de artacaktır.

Ethereum’un programlama dili Solidity’dir ve Solidity, blockchain’de dağıtılabilen akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılır. Geliştiriciler, uygulamalarını merkeziyetsiz bu sayede de sansüre ve diğer merkezi kötü niyetli faaliyetlere karşı oldukça dirençli olduğu için Ethereum blockchain’inde oluşturmayı seçiyor.

Ethereum’daki eşler arası (P2P) uygulamalar, merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) olarak bilinir. ETH’ye Ethereum platformundaki yerel para birimi olarak blockchain’de yer alan küresel bilgisayarda dApp’leri çalıştırmak için ihtiyaç vardır.

Ethereum, 2015 yılında Bitcoin’in mevcut sınırlarının bir yükseltmesi olarak piyasaya sürüldü. Ethereum’un kullanım durumları, geliştiricilere yeni uygulamalar oluşturmaları için daha fazla fırsat sağladı. Bu nedenle de Ethereum, sonunda ayrı ve rekabetçi bir varlık haline geldi. Vitalik Buterin tarafından oluşturulan Ethereum ve vakıf şu anda dünyadaki en aktif blockchain projesidir.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Benzerlikler

Hem Bitcoin hem de Ethereum, merkeziyetsiz varlıklardır. Bu nedenle; bu varlıklar, bir hükümet veya başka bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmez. Her ikisi de, yalnızca teoride hacklenebilen; ancak pratikte bunun mümkün olmadığı, kurcalamaya karşı korumalı bir teknoloji olan blockchain olarak bilinen dağıtık defter teknolojisi üzerine kuruludur.

Yalnızca teoride hacklenebilmelerinin sebebi; bu işlemin pratikte milyarlarca dolara mal olacak olması ve blockchain’i kesmek için gereken muazzam miktardaki donanımdır. Bu teorik blockchain saldırılarına %51 saldırıları (% 51 attack) denir.

Blockchain’ler; ağa uygun şekilde bakmaya teşvik edilen, merkeziyetsiz bir bireyler ağı (madenciler) tarafından kontrol edilir. Blockchain’de depolanan her veriyi doğrulamak için Bitcoin ve Ethereum madencilerine ödeme yapılır.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar

Bitcoin, insanların merkez bankası yani arada herhangi bir aracı olmadan birbirilerine değer aktarması için bir yol sağlamak adına geliştirildi. Ethereum ise akıllı sözleşmeleri aracılığıyla sınırsız işlevlere izin veren genel amaçlı bir blockchain olarak geliştirildi. Sonuç olarak; Ethereum, sadece bir değer deposu olarak hizmet etmek yerine birçok farklı işlevi yerine getirebilir.

Ether (ETH), dijital para birimi olarak kullanılabilir, ancak asıl amacı bu değildir. Ethereum platformu, Ether’i öncelikle Ethereum akıllı sözleşmelerinin ve dApp’lerin operasyonlarından para kazanmak için yarattı.

Bitcoin’in Ekim 2021’deki piyasa değeri yaklaşık 1 trilyon dolar. Ether’in piyasa değeri ise Bitcoin’inkinin yaklaşık 1/3’ü kadardır.

Ethereum oldukça esnek bir platformdur. Öyle ki bazı insanlar, Bitcoin’lerini Bitcoin blockchain’i yerine Ethereum blockchain’inde tutmaya başladı. Bu durum, “wrapped bitcoin” yani “sarılmış bitcoin” olarak bilinir. Bununla birlikte; Ether, Bitcoin blockchain’inde tutulamaz.

Aslında Gerçek Bir Karşılaştırma Yoktur

Bitcoin’in ve Ethereum’un temelde farklı fikirler olduğunu anlamak önemlidir. Bitcoin bir değer deposu iken; Ethereum, merkeziyetsiz uygulamaları barındırmak için merkeziyetsiz bir platformdur.

kriptopara

Ether, Ethereum’u çalıştıran para birimi ve programlanabilir bir değerdir. Bununla birlikte; Ethereum’un ve Bitcoin’in omurgası aynıdır. Bu kriptoparaların her ikisi de ağını güvence altına almak için blockchain teknolojisiyle çalışır. Bu teknoloji sayesinde işlem yapmak için başkalarına değerli verilerimizi vermek ve bu verileri güvende tutacaklarına güvenmek zorunda değiliz. Blockchain bize iş yapmak için güvenilir ve değişmez bir yol yaratma gücü veriyor.

Kaynak: benzinga.com

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız..

SolChicks IDO Lansmanı Yeni Rekorlara Koşuyor

Alchemix (ALCX) Binance’de Listeleniyor: Alchemix (ALCX) Nedir?