Eylül 2021’de cesur bir hamleyle tarih yazan El Salvador, Bitcoin’i (BTC) yasal bir para birimi yapan ilk ülke olmuştu. El Salvador’un bu cesur girişiminin ardından bazı ülkelerde Bitcoin varlığını benimsemek istiyor.
Bitcoin’i benimsemek isteyen ülkeleren bazıları sıfır vergi ile Bitcoin desteli tahvillere dayanan bir Bitcoin şehri inşa etme niyetinde. Bu benimsenme dünya çapındaki kripto toplulukları tarafından olumlu karşılansa da, bu ülkelerin IMF ve Dünya Banka’sıyla olan bir takım sorunları nedeniyle şu aşamada bazı endişeleri gün yüzüne çıkarıyor. IMF, Dünya Bankası ve İngiltere Merkez Bankası Bitcoin’in gerçek bir değer olarak benimsenmesi için gerekli kriterleri sağlamadığını düşünüyor.

Libray of Congress (LOC), Kasım 2021’de ülkelerin Bitcoin (BTC) ve kripto para birimleri konusundaki tutumlarına ilişkin periyodik incelemeler gerçekleştirdi. Bu çalışma, 103 ülkenin şu anda kripto para birimleri ve bunların kara para aklama ve terörün finanse edilmesi kullanımlarıyla ilgili düzenlemeler geliştirdiğini ve bazılarının ilk gerçek dijitali para birimini benimsemeyi düşündüğünü raporladı.
El Salvardor’un Liderliğinde Bitcoin (BTC) Dostu Bir Duruş Sergileyebilecek 3 Ülke
Paraguay
Paraguay’ın Bitcoin’i yasal olarak kabul etmesi, aslında kripto paranın günlük yaşama entegre edilmesinede öncülük etmesini sağlıyor. Ülke, Temmuz 2021’de Bitcoin’i vergilendirme sistemi ile resmi bir para birimi haline getirmenin çalışmasını yaparken, bu esnada kripto para birimi sistemini geliştirmeye başladı. Ek olarak ülkenin enerji fiyatlarının düşüklüğü göz önüne alındığında bitcoin madenciliği için cazip bir seçenek haline gelmiştir. Bununla birlikte parlamento, ülkenin enerji fazlasını madenciliğe kullanmak için tartışmalarını sürdürüyor.
Ukrayna
Ukrayna, Bitcoin ve diğer kriptopara birimlerini yasal olarak tanıma ve onları regüle etme yoluna gitti. El Salvador’dan ilham alan Ukrayna hükümeti, ülkede parasal olmayan varlıklar olarak görülen kriptoparaları yasal olarak tanımayı, düzenlemeyi ve kısıtlamayı amaçlayan bir yasa tasarısı çıkardı. Bu yasa tasarısıyla birlikte Ukrayna’daki insanlar veya yatırımcılar ülke tarafından tanınan kriptopara birimlerine ve ticaret yapma imkanına sahip olabilecek.

Malta
Malta bilindiği üzere 2018 yılında kriptopara biriminin kullanımı için tasarı sunan ilk ve tek ülke olmuştu. Bitcoin ve diğer kriptopara birimlerine karşı her zaman olumlu politikalar sunan sayılı ülkelerden biri olması, Malta’yı uluslararası kripto para merkezinde önemli bir konuma yükseltmiştir. Bitcoin’i yasal para birimi haline getirecek bir sonraki ülkenin Malta olması şaşırtıcı olmayacaktır.
- Bu da ilginizi çekebilir: IMF, Borsaya Bitcoin Yayılımı ve Yeni Risk Konusunda Uyardı
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.