“Bitcoin Neden Başarısızlık Yaşamayacak?” yazı serisinin son bölümüne geldik. Birinci ve ikinci bölümde detaylıca cevaplandırılan argümanların ardından bu bölümde; sıradan insanların argümanlarına ayrıntılı bir şekilde cevap verilecektir.
Detaylı bilgiye sahip olmayan insanların argümanları
Kimlik doğrulamadaki gözetimler ve regülasyonlar, Bitcoin’i işe yaramaz hale getirecek
- Regülasyonlar bazı ülkelerdeki bazı kullanıcıları etkiler, ancak Bitcoin ağının kendisi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Adres ve işlem oluşturma ağda hala sansürlenemez. Yeni mint edilen coinlerin ve eski coinlerin kime ait olduğunu kimse bulamaz.
- Bazı hükümetler, Bitcoin’i korkutmak yerine çekmeye odaklanmaya başlayacaktır. Tarih boyunca, daha fazla mahremiyet ve özgürlük sunarak finansal yenilikleri yakalamak isteyen bölgeler ortaya çıktı.
- Gözetim, ikinci katmanlara, coin gizleme yöntemlerine, eşler arası alışverişlere veya bilgi paylaşmayan yargı bölgelerine yayılamaz.
- Dünya çapında yeterli sayıda vatandaş bir miktar finansal mahremiyet talep ederse veya toplu olarak sivil itaatsizliği seçerse, regülasyonlar uygulanamaz. Kara borsalar, Kuzey Kore gibi en baskıcı rejimlerde bile gelişiyor.
Bitcoin vergi kaçırmaktır
- Çoğu ülke Bitcoin’i varlık olarak görür ve tıpkı diğer varlıklar gibi sermaye kazancı vergileri uygular.
- Hükümetler vergi toplamak için borsaları regüle eder. Altın, sanat ve nakit para, vergilerden kaçınmak için halka açık bir blockchain’den daha kolaydır.
- Hükümetler satışları, mülkleri ve gelirleri vergilendirebilir. Sınırsız miktarda para basmaktan bahsetmiyorum bile. Bitcoin, bu gelir kaynaklarına kıyasla halen çok küçüktür.
Fiat para birimleri çökemez, bu yüzden Bitcoin’e ihtiyacımız yok
- Bitcoin hiperenflasyonda bir cankurtaran görevi görebilir, ancak bir değer saklama aracı olarak başarısı fiat para birimlerinin çöküşüne bağlı değildir.
- Fiat para birimlerinin çöküşü, Bitcoin gibi emtialardaki spekülasyonlardan değil, tedbirsiz maliye ve para politikaları nedeniyle ödenemeyen büyük borçlardan kaynaklanmaktadır.
Bitcoin adaletsiz bir şekilde dağıtılmış durumda ve insanları hiçbir şey yapmadıkları için ödüllendiriyor
- Bitcoin, dünyadaki en adil dağıtılmış varlıktır. Araziler ve fiat para birimleri gibi pek çok şey şiddet kullanılarak adaletsiz bir şekilde dağıtılıyor, ancak herkes Bitcoin madenciliği yapabilir veya kazanabilir.
- Bitcoin, ortalama bir kişinin büyük kurumsal yatırımcılardan önce satın alabileceği ilk varlıklardan biridir.
- Erken risk alanlar ve katkıda bulunanlar, tıpkı herhangi bir işletmede olduğu gibi Bitcoin’le ödüllendirilmişlerdir.
Dezenflasyonist para ekonomiyi bozar, bu yüzden Bitcoin’i kabul edemeyiz
- Borçların çoğu şu anda fiat para birimleri cinsindendir, Bitcoin’i rezerv varlık olarak benimsemenin bunun üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
- Borç deflasyon krizleri, merkezi bir bankacılık sistemi içinde birbirine bağlı devasa borçların birikmesinden kaynaklanır.
- Enflasyon, borcu temerrüde düşürmenin başka bir yoludur, ancak serveti tasarruf sahiplerinden ve sabit gelirli emeklilerden gayrimenkul ve diğer kıt varlıklara sahip zenginlere aktarır.
Bitcoin tüccarlar tarafından benimsenmiyor, bu yüzden ölüme mahkum
- Bitcoin, tahsil edilebilir varlıktan değer saklama aracına, değişim aracına ve ardından hesap birimine dönüşüyor ve bu noktada tüccarlar onu benimseyeceklerdir.
- İnsanlar, değerleri aynı bile olsa daha iyi ya da daha güvenilir parayı saklamayı tercih eder (Gresham Kanunu). Yani insanların ileride değerinin artacağını düşündüğü için Bitcoin’lerini harcamak yerine saklamayı tercih eder.
- Tüccarlar, Venezuela ve ABD dolarında olduğu gibi artık yerel para birimlerini kabul etmek istemedikleri zaman Bitcoin’i benimseyeceklerdir (Thiers Yasası).
- Özellikle Lightning ve Strike gibi yeni ödeme yöntemleri Bitcoin’i harcamayı kolaylaştırdığı için zamanla daha fazla tüccar Bitcoin’i kabul ediyor.
Bitcoin öznel, hayali, kitlesel bir yanılsamadır
- Değerli taşlar, emtialar ve fiat para dahil bir piyasadaki tüm malların fiyatları piyasa katılımcıları tarafından belirlenir, Bitcoin de farklı değildir.
- Bitcoin, milyarlarca dolarlık altyapı ve dünyanın dört bir yanından mühendisler, kriptograflar ve düşünürlerin milyonlarca saatlik katkılarından oluşan gerçek bir bilgisayar ağıdır.
Bitcoin bir külttür, ona inananlar ideologlar ve maksimalistlerdir
- Şirketler ve hükümetler de dahil olmak üzere tüm büyük ölçekli insan çabalarının ideolojik katkıları vardır.
- Bitcoin savunucuları, insan hakları aktivistlerinden, ekonomistlerden, kripto-anarşistlerden, teknoloji uzmanlarından, fütüristlerden ve sadece spekülatif kazanç arayanlardan oluşan geniş bir yelpazeye yayılıyor – bu pek dogmatik bir din değil.
Bitcoin çok fazla enerji kullanıyor, çevre için kötü
- Bitcoin çoğunlukla, madenciler arasındaki rekabet nedeniyle aşırı üretilen hidroelektrik gibi, aksi takdirde boşa harcanacak veya neredeyse bedava olacak enerji kullanır.
- Bitcoin negatif karbon emisyonuna da sahiptir. Bitcoin, üreticileri karbon emisyonlarını azaltmaya teşvik eden gaz yakmayı karlı hale getiriyor. Hidroelektrik, nükleer veya yenilenebilir gibi düşük karbonlu enerji projeleri, Bitcoin madenciliğine fazla arz koyarak karlı hale getirilebilir.
- İnsanlığın televizyonlar, uçak gemileri ve plastik çöpleri gibi belki de milyonlarca ürünü üretmek için harcadığı enerji ile karşılaştırılırsa, Bitcoin için harcanan enerji devede kulak kalır.
Bitcoin, diğer kripto para birimleri kadar programlanabilir, kullanışlı veya işlevsel değildir
- Bitcoin, en yüksek güvenlikli parasal ağ olacak şekilde tasarlanmıştır, genel programlamayı desteklemek, nodeların merkeziyetsizleştirilememesi gibi olası güvenlik sorunlarını ortaya çıkarır.
- Bitcoin protokolündeki ikinci katmanlar veya iyileştirmeler programlanabilirlik sağlayabilir.
Teröristler ve uyuşturucu satıcıları Bitcoin kullanıyor
- Bitcoin’in büyük çoğunluğu, geleceğe yatırım yapmak isteyen veya hızlı para kazanmak isteyen sıradan insanlar tarafından kullanılıyor.
- Teröristler ayrıca arabaları, cep telefonlarını ve banka hesaplarını da kullanırlar. Araçlar ancak onları kullanan insanlar kadar iyidir. Bitcoin, teröristleri durdurmayı imkansız kılan özel bir silah değildir.
- Blockchain’de kanıtları saklamak, bir bankaya rüşvet vererek veya sanat eseri, altın veya banknot takas ederek kanıtları saklamaktan daha zordur.
Yazı serimiz burada sona ermiştir. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Kaynak: Bitcoin Security Guides
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.