Hollanda merkez bankası ve MIT tarafından hazırlanan rapora göre, Bitcoin madenciliği küçük bir ülkenin ürettiği kadar atık madde üretiyor.
Raporda, bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC adı verilen özel bilgisayar çiplerinin ortalama olarak her on beş ayda bir atıldığı ve bunun sonucunda Bitcoin ağının Hollanda kadar IT yani bilgisayar teknolojisi atığı ürettiği belirtildi.
Resources, Conservation and Recyling dergisinde yayınlanan Bitcoin’in büyüyen e-atık problemi yazısında araştırmacılar, Alex de Vries ve Christian Still, Bitcoin madenciliği cihazlarının ömrünün sadece 1.29 yıl ile sınırlı kaldığını ifade etti ve ekledi:
“Sonuç olarak, tüm Bitcoin ağının şu anda yılda 30,7 metrik kiloton ekipmanda geçtiğini tahmin ediyoruz. Bu sayı, Hollanda gibi bir ülkenin ürettiği küçük IT ve telekomünikasyon ekipmanı atığı miktarı ile karşılaştırılabilir.”
Sorunun arkasında eskime yatıyor. Rapora göre, yalnızca en yeni en verimli çipler karlı bir şekilde madencilik yapabilir. Bitcoin madenciliğinin ötesinde alternatif bir kullanımı olmayan eski ASIC’lerin, kriptopara biriminin fiyatı hızla yükselmedikçe hiçbir amacı bulunmuyor.
Rapor, Bitcoin’in 2021’in başlarında görülen en yüksek fiyat seviyelerinde 64,4 metrik kilotona kadar e-atık üretebileceğini ve madencilik donanımına yönelik artan talebin küresel yarı iletken tedarik zincirlerini daha da bozabileceğini tahmin ediyor.
“E-atık, toksik kimyasallar ve ağır metallerin toprağa sızmasından, uygunsuz geri dönüşümün neden olduğu hava ve su kirliliklerine kadar çevremiz için büyük bir tehdidi temsil ediyor.”
Tesla CEO’su Elon Musk gibi fanlar bile madencilik sürecinde kullanılan güç ve üretilen karbon miktarı konusunda endişelerini dile getirmişti. Ancak yine de, yazarlar e-atık sorununun göz ardı edildiğini ifade etti.
- Bu da ilginizi çekebilir: Kriptopara Madenciliği için En Elverişli 10 Ülke
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.