in , ,

Bitcoin Halving (Yarılanması) Nedir?

Bitcoin’in deflasyonist bir para birimi olarak kalarak iyi bir değer deposu olmasını sağlamak için Bitcoin’i yaratıcısı Satoshi Nakamoto, Bitcoin protokolüne Bitcoin yarılanmasını programladı.

Bitcoin’in deflasyonist bir para birimi olarak kalarak iyi bir değer deposu olmasını sağlamak için, Bitcoin’i yaratıcısı Satoshi Nakamoto, Bitcoin protokolüne Bitcoin yarılanmasını programladı.

“Bitcoin halving”, Bitcoin madencileri için blok ödüllerinin yarıya indirildiği dört yılda bir gerçekleşen bir olayı ifade eder. Bu, yeni Bitcoin arzını %50 oranında azaltır.

Bitcoin Madenciliği

İlk olarak, yeni Bitcoin’lerin yaratıldığı süreç olan kripto madenciliği hakkında temel bir anlayışa sahip olmak yardımcı olabilir. Bitcoin ağı, merkezi bir planlama veya yetki gerektirmeyen bir şekilde çalışır. İnsanlar küçük bir maliyetle birbirlerine eşler arası değer gönderebilirler.

Ama bu tasarımla, işlemleri kim kolaylaştıracak? Madencilerin devreye girdiği yer burasıdır. Bitcoin madencileri, ağ için işlemleri işleyen bilgisayarlardır. İşlemlerin geçerli olduğunu doğrularlar ve ağı güvende tutarlar. Karşılığında madenciler, oluşturuldukları anda yeni bitcoinler alırlar.

Bitcoin işlemleri bloklar olarak bilinen gruplar oluşturur. Her blok, önceki tüm bloklara bağlanır ve blockchain olarak bilinen şeyi oluşturur. Her on dakikada bir yeni bir blok oluşturulur. Madenciler, bir sonraki bloğu bulmak ve ödüllerini kazanmak için rekabet eder. Piyango benzeri bir dağıtımı olan ödülleri, en çok iyi yapan madencinin kazanma olasılığı en yüksektir.

2020 itibariyle, bir sonraki bloğu bulmanın ödülü 6.25 Bitcoin’dir. Bu, 2024’teki bir sonraki halving’e kadar değişmeyecek. Bitcoin madencileri işlemleri işlemek için küçük bir ücret alırken, blok ödülleri çok daha fazladır ve insanların madencilik sürecine katılmasının ana nedenidir.

Bitcoin Halving Ne Zaman Gerçekleşir?

Bitcoin halving’i yaklaşık dört yılda bir gerçekleşir. İlk yarılanma, 2012 yılında, blok ödülünün blok başına orijinal 50 BTC’den blok başına 25 BTC’ye düşürüldüğü zaman gerçekleşti.

Bitcoin, 2008 bankacılık krizine yanıt olarak yaratıldı. Bitcoin blok zincirinde yaratılan ilk blok olan genesis bloğunda, “Bankalar için Şansölye İkinci Kurtarma Paketinin Eşiğinde” yazan bir mesaj kodlandı. Bu, 2008’de The London Times’ın “başarısız olamayacak kadar büyük” olduğu düşünülen finans kurumlarının kurtarılmasıyla ilgili bir manşete göndermeydi.

Satoshi Nakamoto, merkez bankalarının yarattığından daha iyi çalışabilecek bir para sistemi geliştirmeye çalışıyor gibi görünüyor. Bu amaca ulaşmasını sağlayacak protokole programlanan en önemli şeylerden biri bitcoin yarılanmasıydı.

Yeni para birimi arzını sürekli olarak azaltan Bitcoin, enflasyonist bir para birimi yerine sonsuza kadar deflasyonist bir para birimi olarak kalacaktır. Bazı insanlar (tahmin edilebilir ki, Satoshi dahil), merkez bankasının para sistemine müdahalesinin, servet eşitsizliği ve düzenli finansal krizler gibi modern toplumu rahatsız eden birçok finansal soruna katkıda bulunduğuna inanıyor.

Bu insanlar, fiat para birimini (altın veya başka bir emtia tarafından desteklenmeyen para) ve merkez bankalarının hiç yoktan sonsuz miktarda para yaratma kabiliyetini sorunun özü olarak görüyorlar. Bu düşünceye göre, Bitcoin gibi deflasyonist ve merkezi olmayan bir para birimi, mevcut para sistemine panzehir görevi görebilir.

Bu linkten bir sonraki yarılanmaya ne kadar kaldığını öğrenebilirsiniz. Bu geri sayım kesin bir tarih olmamakla beraber bir sonraki yarılanmanın ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili bir fikir verebilir.

Bitcoin Dağıtım Programını Kim Seçti?

Yeni bir para biriminin değerini korumak için sınırlı bir arza sahip olması ve yaratılmasının zor olması gerekir. Bu nedenle, orijinal Bitcoin teknik incelemesine göre, kimliği hala gizemini koruyan Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in blok ödülünü dört yılda bir yarıya indirme kararı aldı. Nakamoto, Bitcoin ağ kodunu ortaya çıkardıktan yaklaşık bir yıl sonra ortadan kayboldu.

Sonraki yıllarda yarılanmalar meydana geldi ve blok ödülleri aşağıdaki gibi düşürüldü:

• 2012: 25 Bitcoin

• 2016: 12.5 Bitcoin

• 2020: 6.25 Bitcoin

Peki Bitcoin bir sonraki yarılanması ne zaman? Bir sonraki yarılanma, blok ödülünün 3.125 Bitcoin’e düşürüleceği 2024’te gerçekleşecek.

Bitcoin Halving İyi mi Kötü Bir Şey mi?

Bitcoin halving, kripto meraklıları tarafından iyi bir şey olarak görülüyor. Yarılanmanın Bitcoin’in bu kadar büyük bir başarı olmasının nedenlerinden biri olduğu ve devrim niteliğinde bir teknolojik gelişme olduğu söyleniyor.

İlk defa, son derece deflasyonist olan, sabit bir arz limiti olan (sadece 21 milyon bitcoin var olacak) ve sadece elektrik ve bilgi işlem gücüne yatırım yapılarak üretilebilecek bir para biçimi yaratıldı.

Sınırsız arzı olan ve yoktan var edilebilen ulusal fiat para birimleriyle karşılaştırıldığında, Bitcoin inanılmaz derecede azdır.

Bazıları Bitcoin’in şimdiye kadar bilinen “en zor” para olduğunu söylüyor, bu da Bitcoin’in yaratılması zor ve sınırlı bir arza sahip olduğu anlamına geliyor. Bu anlamda Bitcoin, altına benzer. Altın da çıkarılmalıdır ve kıt bir arza sahiptir. Bu nedenle Bitcoin’e bazen “dijital altın” denir.

Halving’in Bitcoin Fiyatına Etkisi Var mı?

Bu soruyu cevaplamak için önceki halvinglere bakmak faydalı olabilir. Şimdiye kadar, bitcoin’in 2009’daki başlangıcından bu yana üç tane oldu.

Tarihsel olarak, Bitcoin fiyatı yarılanmayı takip eden 18 ayda önemli ölçüde arttı. 2012’de ilk yarılanma gerçekleştikten sonra, Bitcoin Kasım 2013’te 1.000 doların üzerinde rekor bir seviyeye ulaştı. O yılın Nisan ayında, yarılanmadan önce Bitcoin 50 doların altında işlem görüyordu.

İkinci yarılanma 2016’da gerçekleşti. Aralık 2017’de Bitcoin, o yılın Ocak ayındaki 1.000 dolardan az iken, yaklaşık 20.000 dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı.

Genel olarak, Bitcoin yarılanmadan sonra bir noktada hızla yükselme eğilimindedir. Ardından, bazen %90’a varan düşüşlerle sonuçlanan bir çökme olur. Bir süre durgunlaştıktan sonra, fiyat yavaş yavaş değer kazanmaya başlar ve bir sonraki yarıya kadar devam eder ve döngü tekrarlanır. Bu, olayların aşırı basitleştirilmiş bir versiyonudur, ancak bitcoin’in yarıya indirilmesinin tarihsel olarak fiyatları nasıl etkilediğine dair genel bir fikir sunar.

Bununla birlikte, geçmiş performans her zaman gelecekteki sonuçları göstermez. Ayrıca, piyasalar jeopolitik sorunlardan ve makroekonomik olaylardan çeşitli nedenlerle hareket eder. Kripto para birimleri zaman zaman daha geniş finansal piyasalarla ilişkilendirilebilir, bu nedenle herhangi bir fiyat artışının kesin nedeninin yarılanma olup olmadığını belirlemek zordur.

Bitcoin (BTC)

Sonuç olarak;

Madencilerin işlem karşılığında aldıkları madeni para miktarı yarıya indirildiğinde Bitcoin yarılanması, her dört yılda bir gerçekleşir. Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle şu ana kadar üç yarılanma oldu.

Tarihsel olarak, Bitcoin yarılanmayı takiben fiyatta arttı. Bu eğilim, arz ve talep yasası tarafından belirlenen kalıpları takip eder. Bir şeyin daha az arzı, talep sabit kaldığı veya arttığı sürece fiyatının artacağı anlamına gelebilir.

Bu temel ekonomik avantaj, bazı insanları Bitcoin’in bir değer deposu olarak benzersiz olduğuna inandıran şeyin bir parçasıdır. Benzer özellikleri paylaşan diğer tek para biçimi altındır ve bazılarının Bitcoin’i “dijital altın” olarak adlandırmasına neden olur.

Kaynak: Sofi

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Kripto Para Portföyü Nasıl Oluşturulmalı?

Ethereum Virtual Machine (EVM) Nedir?