in ,

Bitcoin Fiyatını Neler Etkiler ?

Bitcoin günümüzün hiç şüphe yok ki en popüler konusu. Kripto para temelde fiat para ve altınla birçok benzer özelliği taşır. Bunların başında fiyat hareketliliği gelmektedir. Ancak kripto paralardaki fiyat dalgalanmaları borsalardaki dramatik iniş ve çıkışlara benzer.

Bitcoin’in Değerlenmesindeki Ana Faktör Nedir?

Bitcoin bütün kripto paraların anasıdır. 2009’da piyasaya sürüldükten sonra en önemli kripto varlığı haline geldi. Yine geçmişte şimdi olduğu kadar büyük değildi. Bitcoin piyasaya sürüldüğünde 0.0008 USD değerindeydi. Daha sonra değeri her geçen yıl arttı ve Nisan 2021 itibariyle 50.000 USD seviyelerinde işlem görüyor. Ancak bu yükseliş sürekli devam eden bir yükselişten ibaret değildi elbette. Sürekli iniş ve çıkışlar yaşayarak bu noktaya geldi. Peki ama neden bu iniş ve çıkışlar meydana geldi ?

Bu sorunun basit bir cevabı yok. Sebep sonuç ilişkileri birkaç farklı argümana dayanabilir. Bu sebeple bu argümanlardan başlıca olanlarını sıralayacağız.

1- Medya Etkisi

Ne zaman Bitcoin ile ilgili bir haber çıksa muhakkak bunun fiyata yansımasını görürüz. Çıkan haberin doğasına göre keskin ya da yumuşak iniş çıkışlar görülür. Örneğin Bitcoin ile ilgili hükümet regülasyon yapacağını duyurursa ve bu regülasyon suç unsurlarını azaltmak gibi bir sebepse, Bitcoin olumsuz bir baskı alacaktır ve fiyatta düşüş yaşanacaktır. Bununla beraber Bitcoin’e sahip olmanın avantajlarından bahsedilirse ve herkesin Bitcoin sahibi olması gerektiği algısı oluşursa bu sefer de Bitcoin panik alımları ortaya çıkacaktır.

2- Rekabet

Her geçen gün kripto paraların sayısı artmaktadır. Liste genişlemeye devam ederken Ethereum ve Litecoin gibi gibi paralar Bitcoin fiyatı için bir rekabet ortamı sağlıyorlar. Alanının giderek büyümesi ve çeşitliliğin artması Bitcoin fiyatına etki ediyor.

3- Madencilik

Madencilik bir dizi karmaşık matematik problemleri çözmeyi içerir. Her çözüm halka açık kayıt defteri olan blokzincire kaydedilir. Bu problemleri çözmek için yapılan hesaplamalar çok fazla elektrik ve zaman gerektirir. Madenciliğin karlı olması için verilen ödüllerin bu maliyetlerin üzerinde olması gerekir.

Bitcoin

Eklenen her 210,000 blokta blok için verilen ödül yarıya düşmektedir. Bu da madencinin yaptığı iş için daha az Bitcoin ödülü kazanacağı anlamına gelir. Bitcoin ilk piyasaya sürüldüğü sıralarda ödül blok başına 50 BTC iken her 4 yılda bir bu ödül yarıya düşmüştür. Dolayısıyla madencilik maliyetleri artarken ödülün düşmesini Bitcoin madenciliğine olan talepte azalmayı gerektirecektir.

4- Arz ve Talep

Bitcoin arzı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır. Sistem madenciliği daha zor hale getiriyor. Şu anda dolaşımda 18,5 milyon BTC var ve çıkarılacak yaklaşık 2,5 milyon BTC kaldı. Maliyet artışlarına rağmen bu alanda rekabet giderek artıyor. Artık daha az miktarda Bitcoin için daha fazla insan rekabet ediyor.

5- Risk ve Belirsizlik

Altın, ve fiat parada olduğu gibi Bitcoin’de de risk unsuru vardır. Güvenlik açıkları, vergilendirmeler, spekülasyonlar… bütün bunlar Bitcoin’in fiyatına etki eder. Piyasada belirsizlik olduğunda insanlar kripto paralardan kaçıp daha güvenli limanlara sığınırlar. Bu da insanların panik satış yapmalarına sebep olabilir.

**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Semih Yiğit tarafından yazıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü öğrencisi olan Semih, Fransızca ve İngilizce dillerine hakimdir. Blokzinciri, merkeziyetsiz finans, teknoloji ve yazılım alanlarında kendini geliştirmekte ve bu alanlarda içerikler üretmektedir.

hodl, Bitcoin

HODL Etmek Nedir ?

Blockchain, teknoloji

Blockchain Dünyasına Farklı Bir Bakış: Oracle