in , ,

Bitcoin Fiyatı Nelerden Etkilenir?

Bitcoin, Satoshi Nakamoto olarak bilinen kişi veya kişiler tarafından 2009 yılında geliştirilen bir kripto para birimidir. Bitcoin ile gerçekleştirilen her işlem, her birim için işlem geçmişini gösteren ve mülkiyeti kanıtlayan bir blockchain’e kaydedilir.

Geleneksel para birimlerinin aksine; Bitcoin, merkezi bir varlık tarafından yönetilmez veya desteklenmez, merkeziyetsizdir. Bitcoin satın almak hisse senedi veya tahvil satın almaktan farklıdır; çünkü Bitcoin bir müessese değildir. Bu nedenle, standart bir para biriminin değerini etkileyen para politikası, enflasyon oranları ve ekonomik büyüme metrikleri Bitcoin için geçerli değildir.

Bitcoin fiyatı, şu faktörlerden etkilenir:

  • Bitcoin arzı ve piyasadaki Bitcoin talebi
  • Madencilik süreci boyunca Bitcoin üretmenin maliyeti
  • Blockchain’de gerçekleşen işlemleri doğrulamak için Bitcoin madencilerine verilen ödüller
  • Rakip kripto para birimlerinin sayısı
  • Bitcoin satışı ve kullanımı ile ilgili regülasyonlar
  • İç yönetişimin durumu
  • Yeni haberler ve gelişmeler

Arz

Bir varlığın arzı, fiyatının belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Bir varlığın nadir olması onun yüksek fiyatlara sahip olma potansiyelini arttırır. Bununla birlikte; bol miktarda bulunan bir varlığın fiyatı, düşük olmaya meyillidir.

Bitcoin arzı, Bitcoin’in ilk ortaya çıkışından bu yana azalmaktadır. Bitcoin protokolü yalnızca sabit bir hızla yeni Bitcoin’lerin oluşturulmasına izin verir. Bu hız, zamanla yavaşlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Bitcoin arzı, 2016’da %6,9 iken 2017’de %4,4’e ve 2018’de %4’e yavaşladı. Her dört yılda bir meydana gelen Bitcoin halving’i, genellikle Bitcoin fiyatlarında artış yaşanmasını sağlıyor. Çünkü; halving, Bitcoin arzının azalması anlamına geliyor.

Talep

Bitcoin, bir borsa aracı olarak henüz rağbet görmemiş olsa da perakende yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bitcoin talebi, ekonomik ve jeopolitik düşüncelere dayalı olarak değişir. Bitcoin, Venezuela gibi yüksek enflasyonlu ve devalüe edilmiş para birimlerine sahip ülkelerde de oldukça popülerdir. Ayrıca; Bitcoin, yasadışı faaliyetler için de oldukça sık kullanılıyor. Sosyal medyanın kapsamının artmasıyla birlikte yatırımcıların Bitcoin talepleri de arttı. Değişen yükseliş ve düşüş dönemleri, zaman içerisinde Bitcoin ekosisteminin bir özelliği haline geldi.

Bitcoin

Üretim Maliyeti

Bitcoin’in üretim maliyeti, Bitcoin fiyatının belirlenmesinde de önemli bir role sahiptir. Çeşitli araştırmalara göre; Bitcoin’in kripto pazarlarındaki fiyatı, marjinal üretim maliyeti ile yakından ilişkilidir.

Bitcoin için gereken üretim maliyeti, kabaca Bitcoin çıkarmak için gerekli altyapı ve elektrik gibi doğrudan maliyetler ile algoritmanın zorluk seviyesi gibi dolaylı maliyetin bir toplamıdır. Bitcoin madenciliği, karmaşık bir matematik problemini çözmek için birbirileriyle yarışan madencilerden oluşur. Problemi ilk çözen madenci, yeni mint edilen Bitcoin’lerin ödülünü ve son bloğun bulunmasından bu yana biriken tüm işlem ücretlerini kazanır.

Bir çözüme ulaşmak önemli miktarda işlem gücü gerektirir. Bu durum, madencilerin ekonomik olarak  pahalı işlemcilerle donatılmış madencilik makineleri için para harcaması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca; bu süreç, yüksek maliyetli elektrik faturalarına yol açar.

Bitcoin madenciliğinin dolaylı maliyeti, algoritmasının zorluk seviyesidir. Bitcoin algoritmalarının değişen zorluk seviyeleri, Bitcoin üretimini hızlandırabilir, yavaşlatabilir veya genel arzını etkileyerek fiyatını etkileyebilir.

Rekabet

Bitcoin, en popüler kripto para birimi olmasına rağmen; piyasadaki diğer birçok kripto para birimiyle sürekli bir rekabet içerisinde bulunuyor. Bitcoin, kripto para piyasalarındaki ticareti domine etmeye devam ediyor. Bununla birlikte; Bitcoin’in piyasalardaki hakimiyeti zamanla azaldı. 2017’de Bitcoin, kripto pazarlarının toplam piyasa değerinin %80’inden fazlasını oluşturuyordu; 2021’de ise bu pay, %50’nin altına düştü.

Bunun temel sebebi, Bitcoin’e alternatif olarak piyasaya sürülen diğer kripto para birimlerinin potansiyelindeki ve bilinirliğindeki artıştı. Örneğin; Ethereum’un Ether’i, DeFi tokenlerinde yaşanan popülarite artışı nedeniyle Bitcoin’e karşı zorlu bir rakip olarak ortaya çıktı. Bu modern finansal altyapının potansiyelini gören yatırımcılar, Ethereum ağındaki işlemler için “gas” olarak kullanılan, ağın kripto para birimi Ether’e yatırım yaptılar. Ethereum, 13 Ekim 2021’de kripto para piyasalarının genel piyasa değerinin yaklaşık olarak %18’ini oluşturuyordu.

Rekabet, Bitcoin ekosistemindeki yatırımları azaltmış olsa da yatırımcıları, kripto piyasasına çekmeyi başarmıştır. Bunun sonucunda kripto para birimlerine olan talep ve farkındalık arttı. Kripto para ekosistemi için bir tür taşıyıcı olan Bitcoin ise bu ilgiden faydalandı ve fiyatı yükseldi.

Regülasyonlar

Bitcoin, türev piyasasındaki regülasyonların esnetilmesiyle ortaya çıkan bir finansal krizin ardından piyasaya sürüldü. Bitcoin, çoğunlukla herhangi bir kısıtlama içermeyen, merkeziyetsiz ekosistemiyle de her geçen gün daha fazla popüler hale geldi. Bu durum, Bitcoin’e çeşitli avantajlar ve dezavantajlar sağlıyor.

Bitcoin ekosistemi, birçok avantaja sahip olsa da Bitcoin kullanımı ve ticaretinin çoğu mali yargı alanında cezai sonuçlara yol açabilme gibi olasılıklar da mevcuttur.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, Bitcoin’i ekonomilerine ve pazarlarına ne ölçüde dahil ederse Bitcoin’in yatırım için meşru bir varlık olma şansı da o ölçüde artar. Kripto para yatırımcıları ve trader’ları, kripto piyasalarındaki likiditenin bir göstergesi olduğu için Bitcoin ile ilgili regülatif gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu gelişmeler, arz ve talebi etkilediği için Bitcoin fiyatı üzerinde baskı oluşturuyor.

Örneğin; Çin’in Bitcoin ticaretini yasaklama ve Bitcoin madenciliğini kısıtlama hamleleri, Bitcoin arzını ve talebini etkiler. Ayrıca; El Salvador dünyada kripto para birimi Bitcoin’i, resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülkedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından verilen kripto para kararları, genellikle Bitcoin fiyatı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Örneğin, Ekim 2021’de, SEC’in ABD’deki ilk Bitcoin ETF’sinin (ProShares Bitcoin Stratejisi ETF’sinin (BITO)) ticaretine izin vermesinden sonraki gün, Bitcoin fiyatı 66.000 doların üzerine çıktı.

Haberler ve Gelişmeler

Gelişmekte olan Bitcoin ekosistemi, bu ekosistemle ilgili yaşanan gelişmeleri içeren haberlerin de Bitcoin fiyatı üzerinde etkili olduğu anlamına gelir. Bu gelişmeler farklı şekillerde olabilir.

Bitcoin’le ilgili yasal düzenlemeleri içeren haberler, Bitcoin fiyatını önemli ölçüde değiştirebilir. Mevcut Bitcoin sayısını değiştiren sert ve yumuşak fork’lar, yatırımcıların Bitcoin algısını değiştirebilir. Örneğin, Ağustos 2017’de Bitcoin blockchain’inin çatallanarak Bitcoin Cash’i oluşturması, volatiliteye neden oldu ve her iki kripto para da değer kazandı. Bir grup geliştirici tarafından belirlenen Bitcoin yönetişim politikaları da fiyatını etkiliyor.

Bitcoin Fiyatı

Tek bir Bitcoin’in fiyatı; arz ve talep, rekabet ve regülasyonlar dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Gelişmelerle ilgili çıkan haberler de yatırımcıların Bitcoin hakkındaki görüşlerini etkiliyor.

Bir Bitcoin’in gerçek değeri; blok ödülüne, elektrik fiyatına, madencilik donanımının enerji verimliliğine ve madencilik zorluğuna dayalı olarak herhangi bir zamandaki bir Bitcoin üretiminin ortalama marjinal maliyetini hesaplayarak tahmin edilebilir. Bitcoin, 10 Kasım 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) olan 68.790 dolara ulaştı.

Bitcoin Fiyatı Artacak mı?

Bitcoin, maksimum arz limitine yaklaştıkça Bitcoin’e olan talebin de artması gerekiyor. Artan talep ve sınırlı arz, Bitcoin fiyatını yükseltiyor. Ayrıca; daha fazla kurum Bitcoin’e yatırım yaparak piyasaları istikrara kavuşturuyor ve Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak popüler hale getiriyor.

Bitcoin Arzı, Fiyatını Nasıl Etkiler?

2009’da piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin arzı azalmaktadır. Dört yılda bir gerçekleşen Bitcoin halving’i ile madencilik ödülleri ortalama olarak yarı yarıya azalıyor. Arzdaki düşüş, haber medyasının kapsamı ve volatilite nedeniyle artan talebe karşılık geliyor. Azalan arz ile talepteki artışın birleşimi, Bitcoin fiyatlarının artmasına yol açıyor.

Bitcoin Üretim Maliyetleri ve Fiyat İlişkisi

Araştırmalara göre; Bitcoin’in piyasa fiyatı, marjinal üretim maliyeti ile yakından ilişkilidir. Bitcoin madenciliğindeki maliyet, madencilik ekipmanı ve elektrik fiyatına göre değişir.

Sonuç

Bitcoin, on yıldan fazla bir süredir var olmasına rağmen hala gelişmekte olan bir varlık sınıfıdır. Bu, Bitcoin fiyatının; üretim maliyetlerini, rekabeti ve regülatif gelişmeleri içeren birçok faktörün kombinasyonu tarafından belirlendiği anlamına gelir.

Bitcoin, sahip olduğu teknolojik altyapı sebebiyle algoritmalarının zorluk seviyeleri ve blockchain’indeki fork’lar gibi diğer faktörler de Bitcoin fiyatını belirlemede önemli roller oynayabilir.

Kaynak

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Solana (SOL) Bir Haftada %40 Değer Kazandı: Arkasında Ne Var?

zkSync Ekosistemine Genel Bakış