Bitcoin ETF, Bitcoin’in değerini takip eden ve kriptopara borsaları yerine geleneksel borsalarda işlem gören fonlardır. Yatırımcılara, kriptopara kullanmadan Bitcoin’e yatırım yapabilmelerine olanak tanımaktadır.
Bitcoin ETF Nasıl Çalışır?
Bir ETF (Exhange Traded Fund – Borsada işlem gören fon), bir dayanak varlığın (underlying asset) veya endeksin fiyatını takip eden bir yatırım fonudur. Bugün, emtialardan para birimlerine kadar çeşitli varlık ve endüstriler için ETF’ler mevcuttur.
Bir Bitcoin ETF’si aynı şekilde çalışır. Borsada işlem gören fonun bir hissesinin fiyatı, Bitcoin fiyatı ile ilintili. Bitcoin’in değeri artarsa, ETF de artar, bunun tam tersi de pek tabii söz konusu. Ancak bir kriptopara borsasında işlem yapmak yerine geleneksel borsalarda işlem yaparsınız.
Bitcoin ETF Avantajları
- Kolaylık
Bir Bitcoin ETF’sine yatırım yapmak, Bitcoin’in nasıl çalıştığını öğrenmek zorunda kalmadan, bir kriptopara borsasına kaydolmak zorunda kalmadan ve doğrudan Bitcoin sahibi olma risklerini üstlenmeden Bitcoin’e yatırım yapmanıza olanak sağlar. Örneğin, Bitcoin’ler bir cüzdanda tutulur ve bir yatırımcı cüzdanın şifresini kaybederse Bitcoin’lerine sonsuza kadar erişemez. Bir Bitcoin ETF’si, Bitcoin’e yatırım yapma sürecini kolaylaştırır.
- Çeşitlendirme
Bir ETF, birden fazla varlığı barındırabilir. Örneğin, bir Bitcoin ETF’sinde, Bitcoin, Apple, Facebook ve daha pek çok farklı hisse senedini içerebilir ve yatırımcılara riski azaltma ve portföylerini çeşitlendirme fırsatı sunar. Yani Bitcoin ETF’si mevcut portföyünüzü çeşitlendirmenizi sağlar.
- Vergi Verimliliği
Bitcoin’in regüle edilmemiş ve merkeziyetsiz yapısı göz önüne alındığında, dünyadaki vergi cennetlerinin ve emeklilik fonlarının çoğu, Bitcoin alımına izin vermemektedir. Öte yandan, geleneksel borsalarda bir Bitcoin ETF ticareti muhtemelen SEC tarafından regüle edilecek ve vergi verimliliği için uygun olacaktır.
Bitcoin ETF Dezavantajları
- Yönetim Ücretleri
ETF’ler genellikle sağladıkları kolaylıklar için yönetim ücretleri (management fee) alır. Bu nedenle, yüksek miktarlı bir Bitcoin ETF’sine sahip olmak, zaman içinde yüksek yönetim ücretlerine yol açabilir.
- ETF Hatası
ETF’ler bir dayanak varlığın fiyatını takip ederken, portföyü çeşitlendirmek için birden fazla holdinge de sahip olabilirler. Ancak bu, Bitcoin fiyatındaki %50’lik bir artışın, diğer varlıkları nedeniyle borsada işlem gören fonun değerine doğru bir şekilde yansımayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, bir ETF, Bitcoin fiyatına fayda sağlarken diğer yandan Bitcoin fiyatını doğru takip edebilir veya etmeyebilir.
- Kriptopara Ticaretinin Sınırları
Bitcoin, Ethereum ve diğer altcoin’ler ile takas edilebilir. Bir Bitcoin ETF’si, bir kriptopara olmadığı, sadece Bitcoin fiyatını takip eden bir yatırım fonu olduğu için diğer kriptoparalarla ticaret yapımına uygun değildir.
- Bitcoin Sahipliğinin Olmaması
Bitcoin, merkez bankalarına, fiat para birimlerine ve hisse senetlerine karşı bir kalkan görevi görür. Merkez bankalarından bağımsız olarak Bitcoin, finansal sistemle ilişkili riskleri azaltan bir yol sunar. Bitcoin ayrıca, Bitcoin blok zinciri aracılığıyla gizlilik sağlayarak kullanıcıları ve yatırımcıları korur. Bir Bitcoin ETF’si, bunlardan yararlanamaz ve hükümet tarafından regüle edilir.
Bitcoin ETF’si Mevcut mu?
Hayır, henüz Bitcoin ETF’si yok. Bu büyük ölçüde Bitcoin’in regüle edilmemiş olmasından ve Bitcoin piyasasını büyük yatırımcılar (Balinaların) tarafından manipüle edilmesine açık piyasa yapısından kaynaklıdır. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), piyasanın regüle edilmemiş olması nedeniyle Bitcoin ETF’leri için birkaç teklifi kabul etmedi.
- Bu da ilginizi çekebilir: Bitcoin, 21. Yüzyılın Altını mı?
Bitcoin ETF’si olmasa da paralarını Bitcoin’e yatıran halka açık fonlar mevcut. Doğrudan Bitcoin satın alanlar Bitcoin ETF’lerinin aksine, fonlardaki paylar, kriptopara yatırılan bir para havuzunu temsil eder. Bitcoin satın almadan kripto piyasasından faydalanabilmenin bir diğer yolu ise kriptopara ve blok zinciri şirketlerine yatırım yapmaktır.
Kaynak: CFI
Kriptoparalar ve blockchain hakkında; her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.