in ,

Bitcoin (BTC) Node Kurulum Rehberi: Node Nasıl Kurulur?

Bir Bitcoin node’u (düğüm), kullanıcılar tarafından gönderilen yeni işlemleri ve madenciler tarafından eklenen blokları doğrulayarak ağın konsensüs mekanizmasını uygulayan bir yazılım parçasıdır.

Kendine ait node’ları çalıştırmak kullanıcıların gizliliğini koruyabilir ve kullanıcıların yaşayabileceği çeşitli dolandırıcılıkları engelleyebilir. Tüm madenciler Bitcoin node’larıdır ancak tüm node’lar Bitcoin madencileri değildir. Bir kullanıcı, kullanımlarına bağlı olarak full node (tam düğüm), light-node veya pruned node olarak çalıştırabilir.

Bitcoin’in peer-to-peer (eşler arası) gücü, geniş node ağında yatmaktadır. Kriptodaki ünlü  “not your private keys, not your coins” sözü, kripto node’larında “Not your node, not your rules.” şeklinde yorumlanır. Bitcoin full node’ları, kullanıcı gizliliğini korur ve ağın dağıtılmış konsensüs mekanizmasını güçlendirir. Ve kısa süre önce ağ, aktif düğümler için tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve ağı daha da sağlam hale getirdi.

Bir node kurmak, Bitcoin ağının sürdürülebilir sağlığı için inanılmaz derecede önemlidir. Ayrıca Lightning Network (LN), Bitcoin node operatörlerini ve likidite sağlayıcılarını (LP’ler) teşvik etmenin bir yolunu sağlar.

Bitcoin Node’u Nedir?

Bitcoin node’u, işlemleri ve blokları doğrulayan bir programdır. full node (tam düğüm), ight-node veya pruned node’lar arasında değişen farklı node türleri vardır. Her sınıf arasında teknik farklılıklar vardır ancak format ne olursa olsun Bitcoin node’ları, ağın konsensüs kurallarının uygulanmasına yardımcı olur.

Konsensüs kuralları, ağa kodlanmış koşullardır ve bir Bitcoin node’u, bir BTC ödemesi gönderirken özel adresi ve bakiyeyi doğrulayarak bu kuralları uygular. Bir full node, dağıtılmış konsensüs ağını oluşturan diğer node’lardan oluşan bir ağa bağlanır. Bir node, ödemeleri doğrulamak için diğer node’lara güvenmek zorunda değildir. Node, ağ üzerinden yayınlamadan önce bunları kendi kendine doğrular. Bitcoin node’larının ağı, yanlış yayılma sayısına bağlı olarak en az 24 saat veya daha uzun süre yasaklayarak yanlış bilgiyi yaymaya çalışan bir node’u hızla göz ardı eder.

Bitcoin Node’u Nasıl Kurulur?

Bitcoin full node’u, blockchain’de şimdiye kadar yapılmış tüm işlemleri depolayan bir sunucudur. Full node, bu geçmişi kullanarak bir cüzdandaki bakiyeyi doğrular ve konsensüs kurallarına göre işlemleri doğrular. Bu nedenle bir Bitcoin full node’una sahip olmak bellek alanı gerektirir. Bitcoin blockchain’inin boyutu zamanla doğrusal olarak artar; şu anda, 320 GB civarındadır.

Şu anda ortalama BTC blok boyutu 1,3 MB’dir. Full node alanı, blok başına on dakikadan daha az bir sürede haftada bir GB’den biraz fazla artar. Sahipler, HDD sabit sürücülerinin eski sürümünü veya SSD sürücülerini seçebilir. İndirme ve doğrulama, SSD’de HDD’ye göre daha hızlıdır. Bir full node’u çalıştırmak için diğer gereksinimler şunlardır:

  1. İşletim sistemi, masaüstü, cüzdan içeren bir donanım cihazı. Raspberry Pi gibi bağımsız cihazlar için açık kaynaklı yazılımlar da vardır.
  2. Hard drive/Solid State Drive 500 GB.
  3. En az 2 GB RAM
  4. Yüklemeler ve indirmeler için yüksek limitlere sahip bir internet bağlantısı.

Bitcoin Core, bir node kurmak için en popüler GUI’dir. Önde gelen blockchain geliştiricilerinden oluşan Bitcoin Core ekibi, hata düzeltmeleri ve protokol güncellemeleri ile güncellemeler yayınlar. Kullanıcılar, Bitcoin Core kullanarak bir full node kurma talimatlarını burada bulabilir. Archival node’lar olarak da adlandırılan bir full node’un indirilmesi günler alabilir.

Yazılım, doğrulama görevlerini gerçekleştirmek ve işlemleri göndermek için bir internet bağlantısına ihtiyaç duyar. Bitnodes, dünya çapında Bitcoin node’larının halka açık bir deposunu oluşturdu. Kullanıcılar bu çevrimiçi kütüphanede node’larını bulabilir ve ayrıca dünya çapındaki diğer node’lara bağlanabilir. 

Artık bir full node çalıştırmadan önce bilmeniz gereken tüm temel bilgileri incelediğimize göre Bitcoin’de bir node’u kurmak ve çalıştırmak için yapmanız gereken tam adımlara geçelim.

1.Adım: Bitcoin Core’u İndirin ve Kurun

BTC blockchain’inde bir full node kurmanın ilk adımı, ağı korumak ve full node’ları çalıştırmak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılım çözümü olan Bitcoin Core’u indirmektir.

Sayfadayken web sitesi URL’sinin yanındaki kilit simgesine tıklayarak sunucuyla güvenli bir bağlantınız olduğunu doğrulamanız önemlidir. Siteye güvenli bir bağlantı sağladığınızdan emin olduktan sonra yazılımı bilgisayarınıza indirmek için turuncu renkli “Download Bitcoin Core” (Bitcoin Core İndir) butonuna tıklayın.

Dosyayı başarıyla indirdikten sonra yükleme işlemini başlatmak için tıklayın.

Son ekranda, cihazınıza Bitcoin Core yükledikten hemen sonra yazılımı çalıştırmak için kutuyu işaretleyin.

2.Adım: BTC Blockchain’i İndirmek İçin Bitcoin Core’u Kurun

Bitcoin Core’u ilk kez çalıştırdıktan sonra yazılım, BTC blockchain’ini bilgisayarınızın sabit diskinde nerede saklayacağınıza karar verebileceğiniz bir karşılama ekranı görüntüler.

Bunun için konumu seçtikten sonra tüm verileri (yaklaşık 340 GB) bilgisayarınıza indirip tutarak veya pruning mode’u açarak bir full node’u standart şekilde çalıştırma seçeneği sunulacaktır. İkinci seçeneği seçerseniz (ekrandaki kutuyu işaretleyerek), hala Bitcoin üzerinde bir full node çalıştırıyor ve tüm verileri blockchain üzerinden indiriyor olacaksınız.

Bununla birlikte; Bitcoin Core blokları doğruladıktan sonra otomatik olarak siler ve sabit disk alanından tasarruf etmek için yalnızca en sonuncusunu cihazınızda saklar (bu şekilde bilgisayarınızda BTC blockchain’i hakkında yalnızca yaklaşık 2 GB veri tutmuş olursunuz). Bu nedenle sabit sürücünüzde yeterli alan yoksa veya yalnızca 340 GB veri ile aşırı yüklemekten kaçınmak istiyorsanız pruning mode aracılığıyla bir full node çalıştırabilirsiniz.

Tercih ettiğiniz seçeneği belirlediğinizde, kurulumu tamamlamak için “OK”a (Tamam) tıklayın.

Bitcoin Core çalışmaya başlamadan önce, muhtemelen güvenlik duvarınızdan bağlantınızı engellemeye çalıştığını söyleyen bir mesaj alacaksınız. Bundan kaçınmak için, Bitcoin Core’un kripto topluluğunda güvenli kabul edilen bir uygulama olan hem özel hem de genel ağlarda iletişim kurmasına izin vermek için her iki kutuyu da işaretleyin.

Bir sonraki ekranda, Bitcoin Core, tam senkronizasyona ulaşması birkaç saat (veya birkaç gün) sürebilen BTC’nin piyasaya sürülmesinden bu yana tüm blokları ve işlemleri indirmeye ve doğrulamaya başlayacak.

3. Adım: Ağ Yapılandırması

Çoğu kullanıcı için Bitcoin Core, daha fazla yapılandırma olmadan ağdaki diğer node’lara hem gelen hem de giden bağlantılar kurarak amaçlandığı gibi çalışır. Ancak bunu doğrulamak için bağlantılarınızı test etmeniz önemlidir, bunu aşağıdaki siteye giderek yapabilirsiniz.

Not: Bağlantınızı sitede yalnızca node’unuz Bitcoin blockchain’i ile tamamen senkronize olduğunda test edebilirsiniz.

Oradayken IP adresi ve bağlantı noktasının yanındaki “Check Node”a (Düğümü Kontrol Et) tıklayın. Yeşil bir kutu görürseniz bağlantı noktanızın açık olduğu ve diğer node’lardan gelen bağlantılar aldığınız anlamına gelir. Bu durumda, full node’unuz amaçlandığı gibi çalışıyor demektir.

Ancak kırmızı bir kutu ile karşılaşırsanız bağlantı noktanız kapalıdır ve ağınızı açmak için yapılandırmanız gerekir. 

4. Adım: Tor ile Gizliliğinizi Geliştirin (İsteğe Bağlı)

Bir Bitcoin full node’unu çalıştırmak BTC ağını çökertmek isteyen saldırganlar tarafından hedef alınma risklerini artırabilir. Yukarıdakileri başarmak pek olası olmasa da bir siber saldırının merkezinde olmak bandwidth’inizi ve cihazınızdaki belirli işlemleri olumsuz etkileyebilir.

Böyle bir senaryodan kaçınmak ve gizliliğinizi geliştirmek için anonimlik odaklı Tor ağında bir Bitcoin full node’u çalıştırmanın güvenli bir yolunu kullanabilirsiniz. Bunu yaparak başkaları işlemleri anonim olarak yayınlarken bir full node çalıştırdığınızı keşfedemezler. Bunu başarmanın ilk adımı, Tor tarayıcısını açık kaynaklı projenin resmi web sitesinden indirip kurmaktır. Hazır olduğunuzda, yazılımı kurduğunuz klasöre gidin ve “Browser/TorBrowser/Tor”a tıklayın.

Bu klasörde Tor ağına bağlanmak için “tor.exe”yi çalıştırın. Hizmetin Bitcoin Core ile çalışması için yalnızca Tor Browser uygulamasını kullanmak yerine “tor.exe” dosyasını açmak çok önemlidir. Bundan sonra Bitcoin Core’a geri dönün ve “Settings” (Ayarlar) menüsündeki “Options”a (Seçenekler) gidin.

“Network” altında, “Connect through SOCKS5 proxy (default proxy)” (SOCKS5 proxy (varsayılan proxy) aracılığıyla bağlan) seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin ve Proxy IP’si olarak “127.0.0.1” ve ”Port” (Bağlantı Noktası) olarak “9050” ekleyin.

Bu yapılandırmayla daha fazla gizlilik elde etmek için full node’unuzu Tor üzerinden çalıştırabileceksiniz. Bununla işiniz bittiğinde, Bitcoin Core’u yeniden başlatın ve diğer node’lara bağlanması için birkaç dakika bekleyin.

Yazılım, ekranın sol alt köşesinde birkaç dakika boyunca “Connecting to peers” gösteriyorsa Tor ağıyla bağlantı kuramadı demektir. Bu durumda, Bitcoin Core’daki ağ ayarlarına geri dönün ve Tor bazen Windows bağlantıları için kullandığından ”Port”u “9150” olarak değiştirin.

Ayrıca; ”Task Manager”ı (Görev Yöneticisi) (CTRL+ALT+DEL) açıp “Background processes” (Arka plan işlemleri) sekmesi altında bularak bilgisayarınızda “tor.exe”nin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Orada “tor.exe” bulamazsanız dosyayı Tor Browser’ı kurduğunuz dizinde tekrar açtığınızdan emin olun.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Kriptoda Arbitraj Nedir?

Bitcoin

Bankacılık Krizi Bitcoin için Ne Anlama Geliyor?