2008 krizi sonrası Bitcoin (BTC), white paper’ı Satoshi Nakamoto adını kullanan kişi veya bir grup tarafından yayımlanmış, merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Böylece Bitcoin merkezsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıkmıştır. 2009 yılından itibaren halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak “1. nesil blockchain” olarak adlandırıldı.
Özgür ve Teknolojik Kripto Para
Lider kripto para birimi olan Bitcoin’in en önemli özelliği merkez bankası da dahil, hiçbir devlet kurumu tarafından yönetilememesi. Böylece döviz hareketlenmelerinden asla etkilenmiyor ve hiçbir banka kullanıcının parasına ulaşamıyor. BTC, sanal ortamda dolaşımı olan bir kripto para birimi olduğu için kişilere kimliklerini açıklamadan para gönderme olanağı sunuyor. İnternet üzerinden alışveriş veya yatırım yapma şansı veren bu sistem, kimliklerinizi tamamen gizli tutuyor.
BTC Nasıl Üretiliyor?
Bitcoin’in devletlerle hiçbir ilgisi yok. Kağıt para gibi darphaneden basılmıyor. Peki, Bitcoin nasıl üretiliyor ve bunu kim yapıyor? Tabii ki bilgisayarlar. Bitcoin üretim işine madencilik (mining) denilmekte. Sanal madencilik denen yol ile verilen 16 haneli bir şifreyi çözebilen bilgisayarlar BTC kazanıyor.
Bitcoin’in Değerini Ne Belirliyor?
Birçok kişinin Bitcoin’i kağıt paranın geleceği olarak gördüğü bir gerçek. Gelecekte kağıt paranın tedavülden kalkıp dijital paraya geçeceğimizi iddia edenlerin sayısı ise epeyce fazla. Bitcoin’in kendiliğinden gelen bir değeri olmadığı gibi insanların kabulüyle değer kazandığını söylemek daha doğru olur. BTC’nin değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor, düşünce değeri azalıyor.