Bitcoin (BTC), en basit tanımıyla bir aracı banka olmadan satın alma, satma ve swap (değiş-tokuş) yapabileceğiniz merkeziyetsiz bir dijital para birimidir. Bitcoin’in başlangıcı 2009 yılının Ocak ayında Satoshi Nakamoto isimli esasen anonim birinin bir “Whitepaper” yayınlaması olayına dayanıyor.
Bitcoin ile ilgili hikayeler genellikle Satoshi Nakamoto’nun 2008’de yayınladığı teknik makale ile başlar. Oysa arka planda on yıllardır gelişmesini devam ettiren, teknolojik ve sosyolojik bir fenomen olarak anlaşılması için gerekli olan buna rağmen çokça kez ihmal edilen bir ön gelişim süreci vardır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Bitcoin’in Tarihçesi 1: Bitcoin Tarihine Giriş
Bitcoin’in temellerinin atıldığı iki önemli topluluk vardır: Extropian’lar ve Şifrepunk’lar. Bitcoin’in anlamanın yolu onu geçmişteki başarılı çalışmaların akıllı bir sentezi olarak görmekten geçer. Satoshi yıllar boyunca güvene ihtiyaç unsurunun asgari seviyeye indirildiği bir finansal altyapı inşa etmeye çalışmıştır. Çalışmalarını yaparken geçmişte yer alan finansal kriptografi, ağ güvenliği, dağıtılmış sistemler ve daha pek çok başarılı çalışmaları kendisine temel almıştır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Bitcoin’in Tarihçesi 3: Bitcoin’in Teknik Tarihi
Bitcoin öncesi e-nakit ve e-altın denemelerine gelirsek kripto para deyince akla gelen en önemli kişilerden birisi kuşkusuz David Chaum’dur. Elektronik para çalışmaları Worl Wide Web’den de önceye uzanıyor. Kendisi bu konudaki çalışmalarını daha seksenli yıllardayken yapmış bir isim. 1996 yılında Douglas Jackson ve Barry Downey tarafından kurulan E-gold ise, Londra ve Dubai’deki kasalardaki altın rezervleriyle desteklenen bir dijital para birimi sistemiydi. Gram cinsinden E-gold, hızlı, sınırsız değer transferi yapabilen alternatif bir çevrimiçi ödeme sistemi sağladı ancak proje önemli yasal ve sistemik sorunlarla karşı karşıya kaldı.
- Bu da ilginizi çekebilir: Bitcoin’in Tarihçesi 4: David Chaum’un eCash’i, Douglas Jackson ve Barry Downey’in E-gold’u
Önceki dijital para sistemleri elektronik nakit tasarımında etkili olsa da elektronik mimarlar bu topluluğa doğrudan dahil değildi. Örneğin Chaum, özellikle Şifrepunk ideolojisine dahil olmadı. Bitcoin’in meydana gelmesinin ardından gerçekleşen kilit olaylar ise süreç için oldukça önemlidir.
Bitcoin, deflasyonist bir para birimi olmasıyla ünlüdür. Toplam dolaşım arzı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır ve asla değiştirilemez. Birçok kişi maksimum üst sınırın nedenlerini tartışmış olsa da çok az kişi Satoshi’nin neden 21 milyonu kriter olarak seçtiğini biliyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Satoshi Nakamoto Bitcoin (BTC) Maksimum Arzını Neden 21 Milyon Seçti?
Yıllar boyunca Bitcoin’in başarısız olacağını iddia eden birçok kişiyi duyduk. Bitcoin, bugüne kadar yüzlerce kez ölü ilan edildi ancak piyasa değeri, hash gücü ve ağ boyutu büyümeye devam ediyor. Her gün daha fazla mühendis, yatırımcı ve taraftar saflarına katılıyor. Bitcoin’in uzun vadede değerini nasıl koruyacağına link aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
- Bu da ilginizi çekebilir: Bitcoin Neden Başarısızlık Yaşamayacak? Bölüm 1: Sansür ve İşlemlerin Durdurulması
Dijital varlıklar, teoride bireyler için eşit bir oyun alanının yolunu açmaya çalışırken, Bitcoin (BTC) gibi dağıtık ağlarda bazı insanlar diğerlerinden daha fazla etkiye sahiptir. Bu kişiler halk tabiriyle, balinalardır. Bitcoin balinaları, Bitcoin’in fiyatını etkilemek ve hatta manipüle etmek için elinde yeterli miktarda Bitcoin tutan kişi veya kuruluşlardır. Fiyat hareketi ne kadar büyükse balina da o kadar büyük demektir.
Bitcoin’in deflasyonist bir para birimi olarak kalarak iyi bir değer deposu olmasını sağlamak için Bitcoin’i yaratıcısı Satoshi Nakamoto, Bitcoin protokolüne Bitcoin yarılanmasını programladı. “Bitcoin halving”, Bitcoin madencileri için blok ödüllerinin yarıya indirildiği dört yılda bir gerçekleşen bir olayı ifade eder. Bu, yeni Bitcoin arzını %50 oranında azaltır.
Bitcoin, on yıldan fazla bir süredir var olmasına rağmen hala gelişmekte olan bir varlık sınıfıdır. Bu, Bitcoin fiyatının; üretim maliyetlerini, rekabeti ve regülatif gelişmeleri içeren birçok faktörün kombinasyonu tarafından belirlendiği anlamına gelir. Bitcoin, sahip olduğu teknolojik altyapı sebebiyle algoritmalarının zorluk seviyeleri ve blockchain’indeki fork’lar gibi diğer faktörler de Bitcoin fiyatını belirlemede önemli roller oynayabilir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Bitcoin Fiyatını Neler Etkiler ?
Bir Bitcoin node’u (düğüm), kullanıcılar tarafından gönderilen yeni işlemleri ve madenciler tarafından eklenen blokları doğrulayarak ağın konsensüs mekanizmasını uygulayan bir yazılım parçasıdır. Bitcoin’de bir node’u kurmak ve çalıştırmak için yapmanız gereken tüm adımlara linkten ulaşabilirsiniz.
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.