in ,

Bitcoin (BTC) Hakimiyetinin Kısa Tarihi

Bitcoin (BTC)

Bitcoin hakimiyeti, BTC’nin tüm kripto piyasasının kapitalizasyonundaki payını ifade eder. Bu yazımızda, Bitcoin hakimiyetinin kısa tarihini kaleme alacağız. 

Bitcoin, 2009’daki başlangıcından bu yana uzunca bir süre var olan tek dijital varlık olarak kaldı ve bu nedenle doğal olarak tüm kripto piyasasının kapitalizasyonunu tek başına oluşturdu. Ancak zamanla işler değişmeye başladı. 2013 yılında kripto piyasası değerinin mekanizmasına değer katan ilk altcoin dalgası görüldü. 2015 yılında Bitcoin’in en yakın rakibi olan ve ETH para birimini ortaya çıkaran Ethereum doğdu ve ardından 2017’de ICO patlaması BTC hakimiyetinin daha da azalmasına ve tüm zamanların en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Ancak birkaç ay içinde bu pay yeniden %50’nin üzerine çıktı. Günümüzde BTC hakimiyeti en ağır rekabetini DeFi, NFT ve metaverse tokenler ile 20.000’den fazla BTC dışı kripto para biriminde yaşamaktadır.

Dünyanın ilk kripto para birimi olan Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto olarak bilinen anonim bir geliştirici veya geliştiriciler grubu tarafından halka arz edildi.

O zamandan bu yana, rekabetin ortaya çıkmasına rağmen, Bitcoin dünyanın en büyük ve en değerli kripto para birimi olmaya devam etti. Bitcoin’in altında yatan teknoloji, alternatif coin ya da altcoin olarak bilinen binlerce yeni kripto paranın geliştirilmesine de ilham kaynağı oldu.

Bitcoin’in diğer dijital varlıklar karşısındaki konumu son derece önemli olmaya ve genel kripto piyasasının durumunu göstermeye devam ediyor. Bitcoin’in piyasa değerini daha büyük kripto piyasasına göre ölçmek için yatırımcılar ve analistler BTC baskınlığı olarak da bilinen Bitcoin baskınlığı adı verilen bir oran kullanmaktadır.

BTC Hakimiyeti Nedir?

BTC baskınlığı, Bitcoin’in kripto piyasasının genel değerindeki payıdır. BTC’nin piyasa değerinin toplam kripto para piyasa değerine bölünmesiyle hesaplanır.

Peki bu neden önemlidir? Tarihsel olarak, yatırımcılar BTC baskınlığını altcoinlerin Bitcoin karşısında yükseliş ya da düşüş trendinde olup olmadığını anlamaya yardımcı olmak için kullanılmıştır. Örneğin, popüler bir teori, altcoin’ler yükseliş eğilimindeyse kripto piyasasının bir boğa piyasasına doğru ilerlediğidir. Örneğin 2017’de BTC hakimiyetinde yaşanan önemli düşüş, altcoin fiyatlarının fırladığını ve tüm piyasanın bir boğa evresine girdiğini göstermiştir.

Bir Kripto Para Biriminden Binlercesine

2011 yılında ilk altcoin olan Litecoin doğdu ve 2013 yılı, Forbes dergisi tarafından Bitcoin yılı olarak adlandırıldı. Bu süreçte piyasaya giren yeni altcoinlerin sayısı hızla artmaya başladı. Mayıs 2013 itibarıyla kripto piyasasındaki Litecoin (LTC) ve Ripple’ın XRP’si de dahil olmak üzere en az on farklı kripto para birimi bulunuyordu.

kripto

Aynı zamanda, daha fazla yatırımcının dijital varlık alanını ilk kez keşfetmesiyle birlikte Bitcoin’in fiyatı hızla yükseldi. Yine de rekabet etmek için birkaç yeni gelenle bile BTC hakimiyeti bu dönemde yaklaşık %95 seviyesinde kaldı.

Ethereum’un Doğuşu

2015 yılında Vitalik Buterin ve geliştiricilerden oluşan bir ekip Ethereum (ETH) ağını başlattı. Bu ağ, para transferi gibi finansal hizmetlerin ötesinde daha fazla kullanım alanına izin veren bir blok zinciri olarak Bitcoin’e rakip olmayı hedefliyordu.

Ethereum’un yerel kripto para birimi ETH’nin rekabetinden etkilenmeyen Bitcoin, kripto piyasasının yaklaşık %90-95’ini oluşturmaya devam etti. Ancak işler, ilk kripto para arzı (ICO) patlamasının başlangıcı olan 2017’de değişmeye başladı.

ICO Ateşi

Erken aşamadaki kripto projeleri için popüler bir kitlesel fonlama yöntemi olan ilk kripto para arzları (ICO’lar), 2017’den 2018’e kadar öne çıkan bir trend haline geldi.

Bu dönemde yaklaşık 2000 benzersiz ICO gerçekleşti ve kümülatif olarak 10 milyar doların üzerinde para toplandı. Fonlar Bitcoin’den o dönemde orada çıkan yeni altcoinler’e akmaya başladı. Bazı yatırımcılar zorlayıcı ancak henüz kanıtlanmamış kullanım durumlarına inanırken, bazıları dramatik fiyat dalgalanmalarından kâr elde etmekle daha çok ilgilendi.

Eşi benzeri görülmemiş altcoin rekabeti, Bitcoin hakimiyetinin ilk büyük düşüşünü yaşamasına ve Ocak 2018’de tüm zamanların en düşük seviyesi olan yaklaşık %37’ye gerilemesine neden oldu.

2018’in Kripto Kışı

Kriptoya yönelik büyük bir ilgi yaratmış olsa da ICO patlaması nihayetinde kısa ömürlü oldu.

Yatırımcılar, birçok ICO projesinin temel esaslardan yoksun olduğunu veya şüpheli iş uygulamalarına sahip olduğunu fark etti. Hatta bazı projeler ABD ve diğer yetkililer tarafından düzenleyici incelemenin hedefi haline geldi. Olumsuz duygulardaki bu artış sonunda sektörü ele geçirdi ve tüm kripto piyasasını uzun süreli bir fiyat düşüşü ve durgunluk dönemine soktu.

BTC

Bitcoin’in Toparlanması

Birçok altcoin’in değer kaybetmesi ve yatırımcıların ICO’lara yönelik genel hayal kırıklığı nedeniyle BTC hakimiyeti 2018’in son aylarına kadar kademeli olarak %50’nin üzerine çıktı.

2018 yılında, Bitcoin’in fiyatı hafif bir yükseliş yaşayarak yıl sonunda yaklaşık 7.000 dolardan işlem görürken, BTC hakimiyeti Eylül ayında yaklaşık %70’e ulaştı. Ancak dijital varlık, COVID-19 salgını 2020’de dünyayı vurana kadar nispeten hareketsiz kalacaktı.

COVID Piyasası

2020 yılında COVID ile dolu kısa bir düşüşün ardından, kripto para piyasası rekor kıran bir boğa koşusuna girecekti. Eş zamanlı olarak, BTC hakimiyeti 2021 ortalarında %39’a düşmeden önce Ocak 2021’de 2017’den bu yana en yüksek oranı olan %72’ye ulaşacaktı.

Pandemiyle birlikte, canı sıkılan ve evde sıkışıp kalan birçok insan, zaman geçirmek için günlük ticarete ve yatırıma yöneldi. Bu arada, pandeminin ekonomik gerilemesini dengelemek için dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, zor durumdaki ekonomilerini canlandırmak için nakit yardımlar yayınladı. Perakende yatırımcılar bu fonların önemli bir kısmını ilk kez hisse senetlerine, forex’e veya kripto piyasasına yatırdı.

Şimdi, 2020’nin ikinci yarısında medyanın kriptoya gösterdiği tüm ilginin ardından, altcoin’ler perakende yatırımcılar, özellikle de hızlı kazanç arayan yeni yatırımcılar için riskli de olsa giderek daha cazip bir seçenek haline geldi. Örneğin, Shiba Onu (SHIB) 2021’de fiyatının yüzde 40 milyondan fazla arttığını gördü.

Microstrategy

Ayrıca, Ethereum ve Solana gibi rakip blok zincirlerinde var olan merkeziyetsiz finans (DeFi) ve NFT’ler gibi yeniliklerin hızla büyümesi, Bitcoin’in pazar payını daha fazla kaybetmesine katkıda bulundu. Örneğin Solana’nın fiyatı, temel teknolojisine önemli kurumsal ve perakende ilgi kazandıktan sonra 2021’de 1,50 dolardan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 250 dolara yükseldi.

O zamandan beri BTC hakimiyeti %50’nin üzerine çıkmakta zorlanıyor. BTC Hakimiyetinin son zamanlardaki yavaş büyümesinin devam eden ayı piyasasıyla yakından ilgisi bulunuyor.

Son yıllarda, altcoin piyasasının hızla büyümesi Bitcoin’in pazar payını azalttı. Çok az rakibin olduğu ilk yılların aksine, Bitcoin artık DeFi tokenleri, giderek daha popüler hale gelen NFT sektörü ve binlerce diğer kripto para birimiyle rekabet ediyor.

Bitcoin

Buna rağmen, Bitcoin piyasa değeri açısından hala lider kripto para birimi ve BTC hakimiyetinin yakın zamanda ortadan kalkması pek olası görünmüyor. Yeni başlayanlar için birçok yatırımcı Bitcoin’i sınırlı arzı nedeniyle bir değer deposu olarak görüyor.

Ancak en önemlisi, Bitcoin’in sektörün ilk kripto para birimi olma statüsü, ona dijital varlık piyasasında rekabet avantajı sağladı. Ancak tarih, daha iyi bir şeyin ortaya çıkması halinde bu ilk hamle avantajının çok uzun sürmeyeceğini gösterdi. İlerleyen süreçte, kripto piyasasında şimdiye kadar Bitcoin’in hakim olduğu gibi hakim olacak başka bir kripto para birimi olup olmadığını göreceğiz.

Kaynak: https://academy.binance.com/en/articles/a-brief-history-of-bitcoin-dominance

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

Yapay Zeka Dünyasında Bu Hafta Neler Yaşandı?

Kripto Para Piyasasında Günün Öne Çıkan Gelişmeleri