in , , ,

Bitcoin, 21. Yüzyılın Altını mı?

Temel Analiz

Bitcoin ve diğer kriptoparaların 1 trilyon ABD dolarından fazla olan piyasa değeri, onları görmezden gelinemeyecek kadar önemli hale getiriyor. Deutsche Bank Research Analisti Marion Laboure, dijital paraların gelişiminin, günlük hayattaki ödemeleri ileride nasıl şekillendireceğini anlattı.

Neden Yiyecek veya Giysi Alışverişlerinde Bitcoin Kullanamıyorum?

Kullanabilirsiniz, ancak şu anda sadece sınırlı sayıda mağazada. Geçtiğimiz yıl boyunca, daha fazla kurum ve kuruluş çeşitli kriptoparaları bir ödeme şekli olarak kabul etme eğilimi gösterdi. Fakat Bitcoin veya Ethereum yaygın ödeme yöntemleri değil.

Kripto varlıkları

En son gelişmeler daha hızlı ve daha ucuz işlemlere izin verecek olsa da çoğu işlemi Bitcoin kullanarak doğrulamak yaklaşık on dakika sürer. Ayrıca işlem ücretleri sebebiyle kullanması pahalı.

Bitcoin’in Dolar veya Euro’dan Farkı Nedir?

Bitcoin ve fiat para birimleri (Dolar ve Euro gibi) çok farklı varlık türleridir. Geleneksel para birimleri bir hükümet tarafından desteklenir ve aynı zamanda yasal bir ödeme aracıdır. Bunun anlamı, bu geleneksel para birimlerinin birer ödeme aracı olarak kabul edilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu, kriptoparalar için geçerli değildir. El Salvador, geçtiğimiz günlerde Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak kabul ederek tek istisna ülke konumunda.

Enflasyona Karşı Bir Sığınak mı?

Bitcoin arzı sabittir. Maksimum Bitcoin arzı 21 milyonun biraz altında. Ayrıca toplam Bitcoin arzının yaklaşık yüzde 89’u zaten dolaşımda. Birçok fiat para biriminde merkez bankaları arzı kontrol ediyor ve bu durum son yıllarda önemli ölçüde artırıyor.

Bitcoin Güvenli Bir Liman Olabilir mi?

İnsanlar her zaman hükümetler tarafından kontrol edilmeyen varlıkları aradılar. Altın yüzyıllardır bu role sahip olmuştur. Ve evet, Bitcoin’in 21. yüzyılın dijital altını olma potansiyelini görebiliyordum. Altının tarihsel olarak baktığımızda da volatil olduğunu unutmayalım. Ancak Bitcoin’in riskli olduğunu akılda tutmak önemli: Bugün güvenilir bir değer deposu olamayacak kadar volatil. Ve öngörülebilir gelecekte aşırı volatil kalmasını bekliyorum.

Neden?

Bunun için temelde üç neden var: Birincisi, Bitcoin’lerin yaklaşık üçte ikisi yatırımlar ve spekülasyonlar için kullanılıyor. İkincisi, sınırlı ticareti nedeniyle, sadece birkaç ek büyük alım veya pazar çıkışı arz-talep dengesini önemli ölçüde etkileyebilir. Üçüncüsü, Bitcoin’in değeri, insanların buna değer olduğuna inandıklarına bağlı olarak artmaya veya düşmeye devam edecek. Yatırımcıların Bitcoin hakkındaki genel algılarındaki küçük değişiklikler, fiyatı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Ethereum

Bitcoin ve Ethereum Neden Bu Kadar Farklı?

Bitcoin açıkça öncü ve en çok işlem gören kriptopara. Piyasa değeri, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve NFT’ler gibi birçok uygulama ve kullanım örneği sunan iki numaralı Ethereum’un piyasa değerinden çok daha büyüktür. Bitcoin’e bazen “dijital altın” deniyorsa, Ethereum “dijital gümüş” olabilir!

Kriptoparaların Ana Dezavantajları Nelerdir?

Kriptoparalarla ilgili temel sorun, regülasyon eksikliğidir. İlk kullanıcılar için çok önemli bir avantaj iken günümüzde birçok yatırımcının veya işletmenin piyasaya girmesini engellemektedir. İkincisi, kriptoların ekolojik ayak izi felakettir. 2021’in başlarından itibaren, Bitcoin’in yıllık elektrik tüketimi, elektrik tüketimi en fazla olan ülkeler sıralamasında 30. ülkeye eşdeğer olmanın sınırına getiriyor. Örneğin, bir yılda yaklaşık Pakistan nüfusu kadar elektrik kullanır (yaklaşık 217 milyon kişi)!

Bu Zorluklar Nasıl Aşılabilir?

En son teknik gelişmeler, kriptoparalara olumlu yansıyacaktır. Regülasyonlar açısından, 2021’in seyir değiştirici olmasını ve 2022 yılına kadar birçok ekonominin güçlü bir kripto varlık regülasyonu çerçevesine sahip olmasını bekliyoruz.

kriptopara

5 Yıl İçinde Güçlü Başka Bir Kriptopara Düşünebiliyor musunuz?

Ağ etkisi nedeniyle bana pek olası görünmüyor. Bitcoin, ilk kriptopara olmanın avantajından yararlandı ve şu anda en çok işlem gören ve en çok bilinen kriptopara. Ve Ethereum’un daha önce belirttiğimiz gibi birkaç etkili uygulaması var.

Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) İle Kriptolar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kriptoparaların aksine, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) tamamen merkezidir, bir tüzel kişilik tarafından verilir ve düzenleyici yapılara bağlıdır. Kriptoparalar ise, herkes tarafından görülebilen şeffaf bir işlem defteri ile merkeziyetsizdir.

CBDC Nakit ve/veya Kriptoların Yerini Alacak mı?

Sanmıyorum. CBDC, nakit ve kriptolar bir arada olacak. Nakit kesinlikle ortadan kalkmayacak, ancak bir ödeme aracı olarak azalmasını bekliyoruz. Çoğu G20 ülkesi, özel (private) kriptoparalara daha katı düzenlemeler getirmeyi planlıyor. Son üç yılda, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları ve hükümetler dijital para girişimlerini çoğalttı ve hızlandırdı.

Kaynak: Deutsche Bank

Kriptoparalar ve blockhain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

kriptopara

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Cardano (ADA) Teknik Analizi | 27 Eylül 2021

kriptopara

­Geçtiğimiz Hafta Kriptopara Piyasasında Neler Oldu? | 27 Eylül 2021