Scam Token’lar, yatırımcıların fonlarını çalmak amacıyla piyasaya sürülen kripto para birimleridir. Scam Token’lar genellikle rug pull’lar için birer araçtır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Rug Pull Nedir? Rug Pull’dan Sakınmanın Yolları
Kripto endüstrisi henüz yeni ve regüle edilmediği için pek çok hukuki açık bulunur. Ayrıca token oluşturmak için herhangi bir lisans veya kimlik bilgisine gerek yoktur. Bu yüzden sektör, kötü niyetli kişilerin hedefindedir.
Peki Bir Token’ın Scam Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir token’ın “scam” olup olmadığını anlamanın pek çok yolu var. Bazılarını sizler için sıraladık.
-
Yatırım Yapmayı Düşündüğünüz Projenin Ekibini Araştırın
Sektördeki pek çok dolandırıcı anonimdir, isimlerini gizler. Dürüst bir iş yapan ekip neden kendini gizlesin? Bu faktör kesin olarak dolandırıcılığı teyit etmese de size bir fikir verebilir.
Bu nedenle, piyasaya çıkan yeni bir proje gördüyseniz, geliştiriciler veya ekibin tümü sosyal medyada ve diğer platformlarda anonimse, dikkatli olmakta yarar var.
-
Söz Konusu Token’ın Fiyat Geçmişine Bakın
Siber dolandırıcılar dolandırıcılık yaparken, olması gerekenden daha fazla beklemek istemiyorlar. Bu nedenle pek çok Scam Token fiyatı bir anda yükselir ve düşer. Bir kripto hem yeniyse hem de birkaç saat veya gün içinde büyük bir fiyat artışı yaşadıysa, bunu olası bir tehlike işareti olarak değerlendirmelisiniz.
-
Token Dağıtımına Göz Atın
Dolandırıcılar oluşturdukları token’ın toplam arzının büyük bir bölümünü geri satabilmeleri ve büyük bir kârlar elde edebilmek için genellikle bu token’ların büyük bir bölümünü kendilerine saklarlar.
Eğer söz konusu token’ın yarısından fazlası veya token’ın dolaşımdaki miktarından daha fazlası geliştiricilere aitse tetikte olmalısınız.
-
Whitepaper’ı İnceleyin
Projelerin whitepaper’ı, bir kripto para biriminin geliştirme adımlarını, hedeflerini, amaçlarını ve gelecekte ne yapmak istediklerini anlatır. Bazı projeler whitepaper’ları son derece derinlemesine ve ayrıntılıdır, projeye önem verdikleri anlaşılır. Bazı whitepaper’lar ise yüzeyseldir, göz boyamak için yazıldığı anlaşılır. Amacı ve hedefleri belli değildir, bolca yazım hataları bulunur.
Dürüst kripto geliştiricileri, insanları yatırım yapmaya ikna etmek için için teknik incelemelerine çaba gösterecek.
-
Aşırı Pazarlama
Siber dolandırıcılar, bir Scam Token’a sermaye toplayabilmek için, projelerini mümkün olduğunca çabuk ve büyük bir “hype” yaratmak için genellikle çok yoğun bir şekilde pazarlamalar yapıp yüksek getiri vaatlerinde bulunurlar.
Bu tür pazarlamalar büyük oranda sosyal medyada, özellikle Twitter’da yapılır. Bir token’a yatırım yapmadan önce, pazarlama taktiklerini, gerçekçi olmayan vaatlerini iyice inceleyin. Sorularınız varsa geliştiricilerle sosyal mecralardan iletişime geçip sorularınızı sorun.
- Bu da ilginizi çekebilir: Yeni Kripto Para Birimleri Nasıl Bulunur?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.