Daha önce hiç bir start-up kurmadıysanız, ilk sefer biraz korkutucu olabilir. Özellikle çok çalışma ve planlama gerektirdiği için. Bunun da ötesinde, tüm işletmelerin yalnızca yaklaşık yarısı beş yıl veya daha uzun süre hayatta kalır.
Neyse ki, start-up kurup çalışır hale getirmek için takip edebileceğiniz 9 temel strateji var:
1. Harika Bir Fikir Bulun
Bir start-up nasıl kuracağınızı öğrenmedeki ilk adımınız, bir sorunu ve çözümü belirlemektir. Bunun nedeni, başarılı start-up’ların bir grup müşterinin ihtiyaçlarını karşılayan iş fikirlerinden başlamasıdır. Ancak fikriniz her zaman yeni olmak zorunda değildir. Mevcut ürünleri veya hizmetleri tüketici için daha iyi olacak şekilde güncelleyebilirsiniz. Bu şu kadar basit olabilir:
- Ürünün görünümünü değiştirme
- Yeni bir özellik ekleme
- Müşterilerin zaten sevdiği bir ürün için yeni bir kullanım bulma
Örneğin Apple, Steve Jobs’un bir bilgisayar konusundaki orijinal fikrinden yola çıktı ve o zamandan beri pazara daha iyi uyan gelişmiş sürümler yarattı. Ayrıca iPhone’lar ve iPad’ler gibi daha yeni ürünler geliştirmeye devam ettiler ve bu da onları her güncellemede daha kullanışlı hale getirdi. Önümüzdeki bir örnek, iPad’ler için onları bir dizüstü bilgisayar gibi kullanmayı kolaylaştıracak bir klavyeyi nasıl ekledikleridir. Apple’ın tüm bu yenilikleri, şirketin bir milyar doların üzerinde bir değere sahip olmasını sağladı.
2. Bir İş Planı Yapın
Bir fikriniz olduğunda, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi ayrıntılı olarak açıklayan bir iş planı oluşturmaya başlamak isteyeceksiniz. Sektörünüz, operasyonlarınız, finansmanınız ve bir piyasa analizi hakkında bilgiler içermelidir.
Bir iş planı yazmak, girişiminize finansman sağlamak için de önemlidir. Bankaların, parayı nasıl kullanacaklarını ve neden ihtiyaç duyduklarını net bir şekilde açıklayabilen şirketlere kredi verme olasılığı daha yüksektir.
3. Start-up’unuzu Güvenli Bir Şekilde Fonlayın
Bir start-up maliyeti her işletme sahibi için farklıdır. Bununla birlikte, maliyetleriniz ne olursa olsun, muhtemelen aşağıdakilerden başlangıç finansmanı almanız gerekecektir:
- Arkadaşlar ve aile
- Melek Yatırımcılar
- Girişimci kapitalistler
- Banka kredileri
- Bu da ilginizi Çekebilir: Melek Yatırımcı Nedir?
Ayrıca ticari kredi kartı başvurusunda bulunabilirsiniz. Bazı bankalar girişimcilere özel, %0 APR promosyonları sunar; bu, teklif süresinin bitiminden önce bakiyeyi öderseniz satın alımlarınız için faiz ödemeyeceğiniz anlamına gelir.
Doğru miktarda finansman alamazsanız veya işletmeniz için para toplayamazsanız, işletme maliyetlerinizi ödeyememe riskini alırsınız. Bu da kapılarınızı kapatmanıza neden olabilir. Aslında, girişimlerin %29’unun paraları bittiği için başarısız olduğu tahmin ediliyor.
Doğru tutarı aldığınızdan emin olmak için, kredilerinizin faiz oranları da dahil olmak üzere maliyetlerinizi ve nakit akışınızı tahmin etmek isteyeceksiniz. Bunu yaptıktan sonra, harcamalarınızı takip etmek ve bir bütçeye bağlı kalmanıza yardımcı olmak için QuickBooks veya FreshBooks’u kullanabilirsiniz.
4. Kendinizi Doğru İnsanlarla Çevreleyin
Bir start-up kurmak riskli olabilir. Bu nedenle, yol boyunca size rehberlik edecek temel iş danışmanlarına ihtiyacınız olacak, örneğin:
- Avukatlar
- Yeminli Mali Müşavirler
- Sigorta uzmanları
- Bankacılar
Doğru başlangıç ekibini oluşturmak, özellikle küçük işletmelerin ilk aşamalarında önemlidir. Bu, şunları dikkatlice seçmek isteyeceğiniz anlamına gelir:
- Kurucu ortaklar
- İlk yatırımcılar
- Uzaktan çalışanlar dahil olmak üzere ilk çalışanlar
5. Tüm Yasal Adımları İzlediğinizden Emin Olun
Ürününüzü tasarlamaktan iş yerinizi kurmaya kadar, hayalinizdeki start-up’ı açmak çok eğlenceli olabilir. Ancak, piyasaya resmi olarak girmeden önce, size başarı için en iyi şansı verecek doğru yasal adımları atmak isteyeceksiniz, bunlara aşağıdakiler dahildir:
- İşletme ruhsatı başvurusu
- İşletmenizin adını kaydetme
- Vergi kimlik numarası alma
- Marka kimliği için başvurma
- Ayrı bir banka hesabı oluşturma
- Endüstri yönetmeliklerine aşina olmak
- Müşteriler ve birlikte çalışmayı planladığınız diğerleri için sözleşmeler yapmak
6. Bir Konum Belirleyin (Fiziksel ve Çevrimiçi)
İster bir üretim tesisi kurmanız, ister bir ofis alanı kurmanız veya bir mağaza açmanız gerekiyorsa, bir mülk kiralamanın veya satın almanın sizin için doğru olup olmadığına karar vermek isteyeceksiniz. Bazı durumlarda, ticari bir alanı yönetmek için vergi indirimleri alabilirsiniz; bu, kendi yerinize sahip olmanın avantajıdır. Ayrıca ek gelir elde etmek için kiralayabilirsiniz.
Bununla birlikte, yeni başlayanların başlangıçta kiralamalarının bir nedeni, paralarını şirketin diğer yönlerine yatırabilmeleridir. Leasing, aynı zamanda girişiminizi birinci sınıf bir konuma getirmenin daha ucuz bir yolu olabilir. Kira fiyatlarının beklenmedik bir şekilde yükselebileceğini ve bu durumun sizi daha fazla harcamaya veya taşınmaya zorlayabileceğini unutmayın. Ayrıca kiralarken herhangi bir öz sermaye oluşturmazsınız.
Günümüzün dijital çağında, çevrimiçi bir varlık ve e-ticaret platformu oluşturmak önemlidir. Aslında, onsuz başarılı olmakta zorlanacaksınız. Bunun nedeni, müşterilerin giderek daha fazla çevrimiçi alışveriş yapması ve ürünleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için Google’ı kullanmasıdır. Buna ek olarak, web siteleri aşağıdaki gibi avantajlar sunar:
- Mağazanızın hafta sonu ve tatil günlerinde 24 saat açık olması satışları artırır.
- Dünyanın her yerindeki müşterilere ulaşmanıza yardımcı olur.
- Müşterilerin, markanızın güvenilirliğini artırabilecek ürünleriniz hakkındaki yorumları okumasına izin vermek.
Bir blog başlatarak çevrimiçi varlığınızı daha da geliştirebilirsiniz. Bu, kendinizi alanınızda bir uzman olarak belirlemenize yardımcı olabilir. Markanızın Google aramalarında görünürlüğünü artırmak için arama motoru optimizasyonunu (SEO) da kullanabilirsiniz. Ve kitlenizin sık sık ziyaret ettiği sosyal medya platformlarında paylaşım yapmak her zaman iyi bir fikirdir.
7. Bir Pazarlama Planı Geliştirin
Her start-up için pazarlamaya farklı miktarlarda para ve zaman harcaması gerekir. Bu önemli bir masraf çünkü size şu konularda yardımcı oluyor:
- Bir marka kimliği oluşturma
- Rekabette öne çıkma
- Müşteri ilişkileri ve sadakat oluşturma
- Görünürlüğü arttırıp yeni müşteriler çekme
- Şirketinizin itibarını güçlendirme
Bakmanız gereken bazı başlangıç pazarlama faaliyetleri şunları içerir:
- Müşterilerle etkileşim kurmak ve fırsatları tanıtmak için sosyal medyayı kullanma
- Daha fazla iş getiren tavsiyeler için ödüller vermek
- Mağazanızda ücretsiz numuneler veya demolar sunmak
- Adınızı yerel topluluklarda duyurmak için etkinliklere sponsor olmak
8. Bir Müşteri Tabanı Oluşturun
Start-up’ınızın uzun vadeli başarısı için bir müşteri tabanı oluşturmak isteyeceksiniz. Bu sadık müşteriler şu konularda yardımcı olabilir:
- Satışlarınızı artırmak, çünkü şirketinizde harcamaya devam etmeye isteklidirler
- Yeni müşterilere markanızın güvenilir olduğuna dair mesaj göndermek
- Yeni müşteriler bulma konusunda zamandan ve emekten tasarruf etmenizi sağlayan tavsiyeler kazanmak
Müşterileri çekmenin ve elde tutmanın bazı yolları şunlardır:
- Düzenli olarak harika bir ürün veya hizmet sunmak
- İçeri gelmelerini sağlamak için sadakat programları başlatmak
- Ürünleri hedef kitlenize tanıtmak için etkileyicilere ödeme yapmayı içeren sosyal medyada bağlı kuruluş pazarlamasını kullanmak
- Mükemmel müşteri hizmetine odaklanmak
- Müşterilerinizin beklentilerini daha iyi anlamak için pazar araştırmasını kullanma
- Doğrudan müşteriden geri bildirim istemek
Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi, tüketicilerin %92’sinin belirli perakendecilere olan bağlılıklarının, adil ve ürünlerinin değerine uygun fiyatlar sundukları için olduğunu, %79’u ise bunun nedeninin ürün kalitesi olduğunu belirtti.
9. Değişimi Planlayın
Startup’lar, faaliyete geçirdikleri ilk birkaç yıl içinde büyük ölçüde değişir. Başarının anahtarı, iş modelinizi pazarınıza ve sektörünüze göre geliştirmek ve uyarlamaktır.
Uyum sağlamaya hazır olduğunuzdan emin olmak için bazı stratejiler şunlardır:
- Ekibinizin uyarlanabilir olduğunu bilmeniz için ileri görüşlü kişileri işe alma
- Müşterilerden, tedarikçilerden ve birlikte çalıştığınız diğerlerinden gelen geri bildirimleri dinlemek
- Sektörünüzdeki trendlerden haberdar olmak
Unutmayın, tüketici beklentileri ile gelişmeye istekli olan start-up’lar, gelecek yıllarda kendilerini kanıtlayabilen işletmelerdir.
Kaynak: The Hartford
Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.