in ,

Binance, Kriptoda Yapay Zeka Kullanımını Anlatan Bir Gönderi Paylaştı

Binance

Binance, blog sayfası üzerinden yayımladığı gönderide yapay zekanın (YZ) kripto sektöründeki kullanım alanlarını inceledi. 

Binance Research tarafından hazırlanan rapor, kriptoda birkaç yapay zeka kullanım örneği mevcut olsa da henüz gelişimin erken aşamalarında olduğumuzu ve daha fazla potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiğini söylüyor. 

Yapay zeka son zamanlarda OpenAI’nin ChatGPT’si gibi büyük dil modelleri (LLM’ler) ile yaygın bir popülerlik kazanmış olsa da geliştiriciler onlarca yıldır temel teknoloji üzerinde çalışıyorlar. Buna rağmen hala erken aşamalarda olduğumuzu söyleyen araştırma raporu, yapay zekanın tam potansiyelinin ortaya çıkarılması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine değiniyor. Araştırmacılara göre, yapay zeka ve blok zincirinin kesişimi çok sayıda yeni olasılığın kilidini açabilir. 

Genel olarak, kripto endüstrisindeki yapay zeka ekosistemini akıllı defterler ve yapay zeka destekli hizmetler olmak üzere iki farklı bölüme ayırabiliriz. Bu bağlamda akıllı defterler, görevleri otomatikleştirmek ve bunları blok zincirinde takip etmek için yapay zekayı kullanan ağlardır. Bunların yanı sıra, kıllanıcılara çeşitli yardımcı programlar sağlamak için arka uçlarında yapay zeka kullanan ürünler olan yapay zeka destekli hizmetler de bulunmaktadır. 

Yapay Zeka

Yapay Zeka Teknolojisinin Faydaları ve Zorlukları

Yapay zeka teknolojisinin mevcut aşamada kripto para sektörüne sağladığı başlıca faydaları şöyle sıralayabiliriz: 

  • Geliştirilmiş verimlilik: Yapay zeka, görevlerin ve karar alma süreçlerinin otomatikleştirilmesine yardımcı olarak verimliliği ve üretkenliği artırabilir. 
  • Daha iyi analitik ve içgörtüler: Yapay zeka, doğruluğu artırmak için ek bir kontrol görevi görerek büyük veri analitiğine yardımcı olabilir. Büyük miktarda veriyi analiz etmek genellikle zaman alıcıdır. YZ, bu süreci kolaylaştırmaya yardımcı olur. 
  • Gelişmiş risk yönetimi süreçleri: Akıllı sözleşme denetimlerini tamamlamaktan risk izleme süreçlerini otomatikleştirmeye kadar YZ, tehlike unsurlarını belirlemeye ve risk yönetimini geliştirmeye yardımcı olabilir. 

Elbette her yeni teknoloji uygulandıkça yeni zorlukları da beraberinde getirir. Dijital varlıklar alanında uygulanan mevcut yapay zeka ekosisteminin karşılaştığı başlıca zorluklar ise şunlardır: 

  • Sınırlı benimseme: Yapay zeka odaklı kripto dApp’ler bir miktar ilgi gördü ancak yalnızca küçük bir grup bilgili kullanıcı arasında. Anlaşılır bir şekilde, bu nispeten henüz genç bir alan, ancak daha gerçek kullanım durumlarını teşvik etmek, benimsemenin artması için hayati önem taşıyacaktır. 
  • Kavram kanıtına karşı fayda: Bu alanda çok sayıda proje aktif olarak gelişiyor ve yapay zekayı entegre etmek istiyor olsa da çoğu hala kavram kanıtı aşamasında bulunuyor. Kullanılabilir ürünler, bu alanda benimsenmeyi ve büyümeyi artırmanın anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. 
  • Veri gizliliğine odaklanma: Yapay zekanın büyük miktarda veriye dayandığı göz önüne alındığında, özellikle verilerin nasıl kullanıldığı ve güvence altına alındığı söz konusu olduğunda gizlilik kritik bir önem taşımaktadır. Veri koruma, kullanım ve güvenlik politikalarının önemi göz ardı edilemez. 

  • Teknik zorluklar: YZ ve blok zinciri teknolojisini entegre etmek teknik açıdan zorlayıcı olabilir ve proje ekiplerinin her iki alanda da uzmanlığa sahip olmasını gerektirir. Ortak standartların geliştirilmesi ve bu alanlarda sürekli araştırma yapılması, inovasyonun teşvik edilmesine yardımcı olacaktır. 

DeFi Kullanım Örnekleri

Merkeziyetsiz finans (DeFi) kapsamında, diğer yeniliklerin yanı sıra yapay zekanın akıllı sözleşme denetim sürecini güçlendirdiği, ticaret otomasyonunu kolaylaştırdığı ve daha doğru tahminler için analitiklerle eşleştirildiğini gördük. Şimdi gelin bunları daha yakından inceleyelim. 

Akıllı Sözleşme Denetimleri 

Akıllı sözleşme denetimleri, olası güvenlik veya teknik sorunları belirlemek için akıllı sözleşme kodunun incelenmesini ve analiz edilmesini içerir. Denetimler, kripto ekosisteminin tüm sektörlerindeki projeler için standart bir koruyucu önlemdir. Akıllı sözleşmelerle güvence altına alınan fon miktarı göz önüne alındığında, DeFi için özellikle önemlidir. 

Yapay zeka, akıllı sözleşme denetim sürecini güçlendirebilir. Örneğin, yapay zeka araçları ilk güvenlik taramaları sırasında potansiyel tehlike unsurlarını belirleyebilir. Uzmanlar daha sonra bu potansiyel güvenlik açıklarını gözden geçirebilir, çözümler sunabilir ve gerektiğinde ek testler yapabilir. 

Akıllı Ticaret Otomasyonu 

DeFi alım satım pozisyonlarını izlemek, özellikle de piyasadaki dalgalanma dönemlerinde zor ve zaman alıcı olabilir. Ticaret botları yeni bir şey olmasa da yapay zeka ile önemli ölçüde geliştirilebilirler. Yapay zekanın geliştirilmesi ve DeFi ile entegrasyonu sayesinde ek özellikler ve daha sofistike araçlar mümkün hale gelebiliyor. 

Genel olarak akıllı otomasyon araçları, karmaşık süreçleri kolaylaştırarak ve DeFi kullanıcıları için daha sezgisel hale getirerek kullanıcı deneyimini iyileştirme yeteneğine sahiptir. Bunu yaparak bu araçlar DeFi uygulamalarının benimsenmesini ilerletme potansiyeline sahip olabilir. 

NFT Kullanım Örnekleri 

NFT alanında yapay zeka, diğer yeniliklerin yanı sıra üretken sanat yaratımını mümkün kılmış, akıllı ve etkileşimli NFT’lere izin vermiş ve veri analizi sürecini kolaylaştırmak için araçlar sağlamıştır. 

Üretken Sanat

Üretken sanat, otonom bir sistem kullanılarak üretilen yaratıcı çalışmalardır. Birkaç NFT projesi bu tür amaçlar için yapay zekayı kullanmıştır. Yaratıcı desenler, renkler, şekiller vb. parametreler, kurallar veya kısıtlamalar girilebilir. Yapay zeka bu çerçeveye dayalı olarak sanat eseri üretebilir. 

Yapay zeka kullanımı sayesinde üretken sanat, yaratıcıların sonsuz ölçeklendirilebilir benzersiz parçalar üretmelerini sağlarken, koleksiyonun tutarlı tarzını da korur. 

iNFT’ler

Yapay zeka ile daha önce statik olan NFT’ler sizinle iletişim kurabilen akıllı NFT’lere (iNFT) dönüştürülüyor. Özünde bir iNFT, yapay zekanın üretken güçlerini kullanarak temel NFT’yi hayata geçirir. 

iNFT’ler, akıllı özelliklere ve muhakeme yeteneklerinen sahip etkileşimli tokenler sunmak için hem YZ hem de NFT teknolojisini entegre eder. Yapay zekayı kullanarak, gerçek zamanlı etkileşimlere dayalı olarak kişiliklerini öğrenmek ve geliştirmek için verileri analiz edebilirler. Kavramsal olarak YZ, iNFT’nin gelecekteki etkileşimlerini ve kişiliğini şekillendirmek için yeni meta verileri özümsemesini sağlar. 

Bu, Web3 oyunları ve oyun içi karakterlerin önemli ölçüde daha etkileşimli olduğu ve konuşmaların daha gerçekçi hale geldiği daha geniş metaverse’ün geleceği için de derin etkilere sahip olabilir. 

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

Bu Haftanın Artan 10 Coin’i

Dinamo Zagreb Fan Token (DZG) Nedir? Nasıl Alınır?