Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak getirilen yaptırımların kapsamını, üye ülkeler arasındaki son anlaşmayla özellikle kripto varlıklar konusunda genişletmeyi hedefliyor. AB’nin ana odağı; Rus oligarkları, senatörler ve Belarus bankalarını zayıflatmak.
Rusya hükümetinin ve oligarkların, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımlardan kripto paraların sağladığı avantajlar ile etrafından dolanılmasını engellemek için AB, kripto tarafında uygulanan yaptırımları genişletmeyi hedefliyor. Bunun için AB, kripto varlıkları “menkul kıymet” olarak nitelendiriyor.
Geçtiğimiz çarşamba günü, Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin 27 üyesi arasında, bloğun – Ukrayna’ya askeri saldırısı nedeniyle – Rusya’ya ve katılımı nedeniyle Belarus’a yaptırım uygulayan düzenlemelerini değiştirmeye yönelik yeni bir anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.
Değişiklikler, yaptırımların ve kısıtlamaların etrafından dolanılmamasını sağlamak için yapılıyor.
We are further tightening the net of sanctions responding to Russia’s military aggression against Ukraine
•Listing 160 individuals: oligarchs, Russian Federation Council members
•Belarus banking sector
•Export of maritime navigation technology to Russia
•Adding crypto-assets— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 9, 2022
Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlardan bazıları, Ukrayna’nın egemenliğini tehdit eden eylemlere katılan 160 kişiyi daha kapsıyor. 160 kişilik grupta 14 oligark ve önde gelen iş insanlarının yanı sıra Moskova’nın ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerini tanıma kararını onaylayan Rusya parlamentosunun Federasyon Konseyi’nin 146 üyesi yer alıyor.
Avrupa’dan gelen yaptırımlar şu anda toplamda 862 Rus birey ve 53 kuruluşu içeriyor. Avrupa, Rusya hükümetinin ve elitlerinin kripto para birimini, batı yaptırımlarını atlatmak için kullanabileceğine dair endişeler arttıkça, kripto varlıkları da hedef aldı. Kripto paralar “devredilebilir menkul kıymetler” kategorisine alındı.
AB, kripto varlıklar da dahil olmak üzere kredilerin ve borç almanın herhangi bir yolla sağlanabileceğine dair ortak anlayışı doğruladı ve kripto varlıkları kısıtlamak yerine “devrilebilir menkul kıymetler” olarak netleştirdi.
Avrupa Birliği, aynı zamanda Rusya’nın Belarus üzerinden yaptırımlardan kaçınma seçeneklerini sınırlamak için de adımlar atıyor. Birkaç Belarus bankası (Belagroprombank, Bank Dabrabyt ve Belarus Cumhuriyeti Kalkınma Bankası ile bu bankaların yerel yan kuruluşları da dahil olmak üzere) küresel bankalar arası mesajlaşma sistemi SWIFT sisteminden çıkarıldı.
Avrupa Birliği’nin kripto pazarları için regülasyon önerisi MiCA, Avrupa Parlamentosu’na sunuldu. 14 Mart Pazartesi gününde oylamaya sunulacak.
Geçtiğimiz ay, Rusya Ukrayna’ya saldırdıktan sonra, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, AB yetkililerini Moskova’nın Avrupa yaptırımlarını aşmak için kripto para kullanma fırsatlarını engellemek için regülasyon paketini hızlıca onaylama çağırısında bulunmuştu.
- Bu da ilginizi çekebilir: Dubai, Web 3.0 İçin Bir Merkez Haline Geldi Ve Kripto Yasasını Kabul Edecek
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.