in ,

Arbitrum (ARB) Hakkında Her Şey

Arbitrum

Arbitrum, Ethereum akıllı sözleşmelerinin özelliklerini artırmak için tasarlanmış Layer-2 çözümüdür. Arbitrum, hız ve ölçeklenebilirlik özelliklerini ileri taşırken ilave gizlilik katmanları sunar. 

Platform geliştiricilerin, değiştirilmemiş Ethereum Virtual Machine (EVM) sözleşmelerini ve Ethereum işlemlerini ikinci bir katmanda kolayca çalıştırmalarına izin verir. 

Düşük verimlilik ve yüksek uygulama maliyetleri gibi bazı eksikliklere çözüm üretmek için inşa edilen protokol, kullanıcı deneyimine zarar veren ve maliyetleri yukarı çeken sorunları çözüyor. 

Arbitrum, Ethereum’a gönderilen işlemleri toplu biçimde kaydetmek için işlem toplama adı verilen bir teknik kullanır. 

Arbitrum Nasıl Çalışır? 

Arbitrum, Ethereum ana zincirindeki akıllı sözleşmelerle Arbitrum Layer-2 zincirindeki akıllı sözleşmeler arasında veri akışı sağlayarak ölçeklendirmek için optimistic rollup teknolojisini kullanır. Bu sistemde işlemlerin çoğu Layer-2’de tamamlanır ve sonuçlar ana zincir üzerine kaydedilen. Bu sistem sayesinde hız ve verimlilik önemli ölçüde artar. 

Arbitrum Neden Farklı? 

Arbitrum, ölçeklenebilir Ethereum uyumlu akıllı sözleşmeler oluşturmak için tasarlandı ancak bu işlevi gören ilk proje Arbitrum değil. Benzer özellikler sunan birçok farklı proje bulunuyor. O zaman Arbitrum’u diğerlerinden ayıran ne? 

  • İleri Seviye EVM Uyumluluğu 
  • Güçlü Geliştirici Araçları
  • Düşük Ücretler
  • Adil Başlangıç 
  • Gelişmiş Ekosistem

Protokol, EVM ile bayt kodları düzeyinde uyumluluk sağlıyor. Bu sayede Solidity ve Vyper gibi EVM ile uyumlu herhangi bir dil doğrudan çalışabiliyor. 

Arbitrum

Bunun yanı sıra projenin arkasındaki ekip, kendi Layer-2 çözümleri üzerinde geliştirme yapılması için her türlü engeli minimuma indirmeye çalışıyor. Bunun için geliştirici dökümanlar oluşturan ekip, bu sayede Ethereum üzerindeki araçları kullanarak geliştirme süreçlerine hemen başlayabiliyor. 

Rollup teknolojisi sayesinde düşük ücretler sağlayan proje, doğrulayıcılar için yeterli miktarda teşvik sağlamayı da başarıyor. 

Tüm bunların dışında Arbitrum; Uniswap, Sushi, DODO ve onlarca farklı protokol de dahil olmak üzere çeşitli Ethereum dApp ile çalışıyor. 

ARB İstatistikler

Toplam arzı 10 milyar olan ARB’nin dolaşımdaki arz miktarı 1 milyar 275 milyon’dur. ARB token lansmanını ise 23 Mart 2023’de gerçekleştirdi. Proje, lansmanının gerçekleştiği ilk gün Binance, KuCoin, Kraken, OKX, Bitfinex, Bybit Gate.io gibi birçok popüler platform üzerinde listelenmeye başladı. 

Arbitrum Airdrop 

Merakla beklenen Arbitrum airdrop etkinliği de 23 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Airdrop kapsamında token arzının %12,75’i protokolün ilk kullanıcılarına ve DAO’lara dağıtıldı. Airdrop’u almaya hak kazanan 3 DAO ise Treasure_DAO, GMX ve Uniswap oldu. 

Arbitrum arzının %42,78’lik kısmı DAO hazinesine, %26,94’lük kısmı Arbitrum ekibine ve danışmanlara, %17,53’ü ise yatırımcılara tahsis edildi. 

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

 

Crypto Mario tarafından yazıldı.

Binance

Binance İşlemleri Geçici Olarak Askıya Aldı

GitHub

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?